szerző:
travelline.hu

A nyugati országrész más vízparti üdülőhelyein ugyancsak folynak kisebb-nagyobb...

A nyugati országrész más vízparti üdülőhelyein ugyancsak folynak kisebb-nagyobb infrastrukturális és turisztikai beruházások, ami alapja lehet a piac élénkülésének. Az Otthon Centrum értékesítési tapasztalatai alapján a Velencei-tó, a Dunakanyar és a Fertő-tó környékének ingatlanpiacát vizsgálhatjuk most meg.

Velencei-tó
A Velencei-tó környékére, különösen a déli partra túlkínálat és túlárazás jellemző. Ez elsősorban a nyaralóingatlanok tekintetében igaz, ami azért nem indokolt, mert a magán-jellegű idegenforgalom jelentősen csökkent az elmúlt években. Több új lakóprojekt is indult mostanában a tóparti településeken. Az alábbi táblázatban látható két projekten kívül fontos még megemlíteni az északi oldalon lévő Sukorói Otthon projektet, valamint a velencei Venezia Villanegyed beruházást. Míg az első az átlagembert, a második kifejezetten a prémium kategóriát célozza meg. Velencén a település fejlődésére minden bizonnyal komoly hatással lesz a termálfürdő és a hozzá kapcsolódó hotel építése. Ami fontos változás, hogy a kereskedelmi láncok is megjelentek a déli parton (CBA, Reál, Interspar, Aldi), ami azt mutatja, hogy az üzletláncok is komoly fejlődésre számítanak. Itt átlagosan a telekár 10 és 11 millió forint körül mozog, lakások és nyaralók esetében helytől függően egy milliós eltérés is mérhető. Például Gárdonynál egy használt ingatlan átlagos négyzetméterára 187 ezer forint, míg Velence esetében ez már 281 ezer forint is lehet.

Dunakanyar
A Dunakanyar településein az év első negyedévére inkább a pangás volt a jellemző, a tavasz beköszöntével nőtt meg az érdeklődés. Ez lakás, ház és telek vonatkozásában egyaránt elmondható, ugyanakkor ez a szint még mindig elmarad a várakozásoktól. Esztergomban és környékén a lakásárak 8-10 M Ft körül alakulnak a távfűtéses panel kategóriában. Családi házakat már 18 M Ft-tól lehet találni, ugyanakkor az igényes, kiváló környéken lévő ingatlanok  60 M Ft fölötti ársávban mozognak. Új lakások nem túl nagy számban és inkább csak Esztergom és Nyergesújfalu körzetében épülnek. Szentendrén és környékén családi házak 25 M Ft-tól elérhetőek. Az elsődleges keresési célpont Budakalász, Szentendre, és esetleg Leányfalu. Akik számára a közlekedés fontos szempont, azoknál szóba jöhet még Pomáz is. Tahitótfalu kevésbé keresett, viszont a Megyeri-híd építésével párhuzamosan megnőtt az érdeklődés a Szentendrei-sziget iránt is. Itt 7,5 M Ft-tól már lehet lakható kis házakat vásárolni. Egy új építésű 100 m2 körüli ház ára itt 22-25 M Ft között van. Az üdülő besorolású ingatlanok - faház, téliesített faház, téglaház - 9-20 M Ft közötti áron értékesíthetők állapottól és helytől függően.

Fertő-tó
A 90-es évek elején a Fertő-parton jelentős osztrák és német vásárlói erő jelent meg, sok ingatlant olcsón megvásárolva, azonban ma már többnyire ők is értékesíteni szeretnék az akkor vásárolt házakat. A Fertő-parti települések ingatlanai esetében az olcsóbb ingatlanok (15-16 M Ft-ig) iránt mutatkozik leginkább kereslet, míg a 20 M Ft felettiek esetében jóval hosszabb értékesítési időre kell felkészülni. Kivételt képeznek azok a települések, ahol valamilyen idegenforgalmi fejlesztés már megvalósult, vagy folyamatban van (pl. gyógyfürdő Hegykőn és Balfon). Az építési telkek árai elég széles skálán mozognak, a települések fejlettségi szintjétől függően kb. 4-8 ezer Ft/m2 között alakulnak. 30-40 éves házak kb. 10-15 M Ft, 10-20 éves házak 18 M Ft felett kaphatók. Mivel kis falvakról beszélhetünk, kevés az új építésű projekt. Hegykőn a termálfürdő mellett a Natura Vita Residence-nek jelenleg a második üteme épül. A fürdő közelsége és szolgáltatásai, valamint Hegykő turistavonzó létesítményei indokolják a területen megszokottnál magasabb, 300 ezer Ft-os négyzetméterárat. A Fertő-tó rövid magyar partszakasza strandolásra csak kis részen alkalmas, így az ehhez kapcsolódó infrastruktúra sem igazán kiépített. A nemrég épült vitorláskikötőből viszont a schengeni csatlakozás óta a teljes tó szabadon bevitorlázható. A tavat körbefogó kerékpárúton tavasztól őszig jelentős számú turista fordul meg, s az erre épülő szolgáltatások (éttermek, vendégszobák) is fejlődnek. A hegykői termálfürdő további fejlődésével várható még az ottani lakóingatlan-beruházások számának emelkedése.

Otthon Centrum

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„Diktatúra ide vagy oda, nincs az akadémikusoknál nagyobb hatalom”

„Diktatúra ide vagy oda, nincs az akadémikusoknál nagyobb hatalom”

Hollandia győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

Hollandia győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

Eddig soha nem látott fotókkal ünnepli évfordulóját Harry herceg és Meghan Markle

Eddig soha nem látott fotókkal ünnepli évfordulóját Harry herceg és Meghan Markle

Jön a Vissza a jövőbe! musical

Jön a Vissza a jövőbe! musical

És akkor Mészáros nem tudott őszintén örülni a remek magyar GDP-adatnak

És akkor Mészáros nem tudott őszintén örülni a remek magyar GDP-adatnak

Sok tízmillió emberen segíthet az MTA világító egere

Sok tízmillió emberen segíthet az MTA világító egere