szerző:
travelline.hu

A víz tehát nemcsak remek lehetőséget, hanem komoly veszélyt is jelenthet, lássuk...

©

A víz tehát nemcsak remek lehetőséget, hanem komoly veszélyt is jelenthet, lássuk melyek azok a helyek, amelyeket érdemes kiemelkedő óvatossággal kezelni, vagy inkább elkerülni. 

Cápák
A tavalyi évben 112 embereket veszélyeztető cápatámadást regisztráltak a University of Florida által idén márciusban kiadott International Shark Attack File című kiadványban. Szerencsére ezek közül csupán egy volt halálos kimenetelű. A legveszélyesebbnek a floridai New Smyrna Beach találtatott, ahol 17 alkalommal támadtak a cápák a fürdőzőkre és szörfözőkre. De nem árt az elővigyázatosság Észak-Ausztráliában sem, ahol a korallzátonyok környékén is előfordulnak a tengeri ragadozók. Szükség van az óvatosságra Dél-Afrikában is, ahol több strandon is gyakori vendégek a cápák. Az egyik legveszélyesebb a Cozy-öböl, ahol több, egymással kapcsolatban álló tó vize éri el az óceánt. Itt még az is előfordulhat, hogy a cápák felúsznak az édesvízű tavakig, ahol kedvükre lakmározhatnak a halakból. Szintén Dél-Afrikában található a Shark Street néven is emlegetett szoros a Fokvárostól keletre található Gansbaai városa mellett. Itt két kisebb sziget között számolnak be gyakori cápa-észlelésekről, s itt lehet találkozni a világ legnagyobb fehércápáival is. 

Medúzák
Nem csak a cápák jelenthetnek veszélyt a vízben úszkálókra. A medúzák nem csak kellemetlen csípéseket okozhatnak, egyes fajok mérge még az emberre nézve is halálos lehet. Észak-Ausztrália strandjain a nyári időszakban különösen gyakran fordul elő a világ egyik leggyilkosabb mérgét termelő állat, a kockamedúza. Az ausztrál Járványügyi Központ becslései szerint az elmúlt évszázadban több ezer ember halálát okozta efféle csípés. Bár a méreg nem feltétlenül okoz halált, mivel igen gyorsan hat, sokszor az áldozatnak már nincs ideje kijutni a vízből. A bénító csípés azonban öt percen belül akár szívelégtelenséget és eszméletvesztést is okozhat, ilyenkor még kevesebb az esély a menekülésre.

©Szennyezett víz
A világ két legszennyezettebb strandja nem egy harmadik világ beli országban található, hanem az Egyesült Államokban. A New Jersey államban fekvő Beachwood Beach, illetve a marylandi Hacks Point Beach, ahol a levett vízminták 60 százaléka tartalmazott kórokozókat és vírusokat, valamint szennyvizet. 

Veszélyes áramlatok
A már említett New Smyrna nem csak a cápatámadások szempontjából veszélyes. Volusia megye, ahol az említett strand található több tekintetben is kerülendő, itt regisztrálják ugyanis a legtöbb hajós balesetet az USÁ-ban, valamint 2007-ben itt történt a második legtöbb fulladásos haláleset. Az első a szintén floridai Brevard megye, ahol csak tavaly tízen lelték halálukat az erős áramlatokban és örvényekben. 

Hazánkban szerencsére a fenti veszélyek közül csupán az áramlatokra kell odafigyelni, a víz minőségét, a szolgáltatások színvonalát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium weboldalán tekinthetjük meg. A kifejezetten jó besorolású strandokat és kishajó-kikötőket a nemzetközileg elismert Kék Zászló mozgalom mintájára osztályozzák.Igaz, egyelőre még csak a Balatonon működik ez a rendszer, azonban a hírek szerint idén már a Velencei-tavat és a Tisza-tavat is bevonják az ellenőrzött helyszínek sorába. Aki pedig a külföldi tengerpartokra kíváncsi, megtekintheti a Kék Zászló mozgalom weboldalán.

-JB-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Soros: Orbán szupergonosza lettem

Soros: Orbán szupergonosza lettem

"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"

"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"