szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gél, amelyet azzal a céllal fejlesztenek, hogy használatával a nők védekezhessenek a HIV-fertőzés ellen, legalább annyira, vagy még inkább védi a férfiakat - állítják amerikai és ausztrál kutatók.

Több olyan vírusölő hatású gél fejlesztése zajlik világszerte, amelyek a hüvelyben alkalmazva védhetnek a HIV-fertőzéstől. Sally Blower kaliforniai és David Wilson ausztrál kutatók számítógépes modelljükkel azt vizsgálták, hogy egy ilyen, valóban hatékony gél hogyan csökkentené a nők, és hogyan a férfiak fertőzési kockázatát.
 
A kutatók matematikai modellel alátámasztott elmélete szerint, ha a vírus mégis bejut a hüvely falán keresztül egy nő szervezetébe, akkor mutálódhat és ellenállóvá válhat a további kezelésekkel szemben.
 
A modell kialakításánál a kutatók figyelembe vették, hogy a vírusölők hatékonysága nem 100 százalékos, és esetenként a használatáról is elfeledkezhet a védekezni kívánó nő, így előfordulhatnak fertőzések a gél alkalmazása mellett is.
 
A gyógyszerekkel szemben rezisztenssé vált HIV-vírus kisebb eséllyel kerül át egyik emberről a másikra, így a megfertőződött nők férfi partnerei védettek lehetnek - írják a kutatók az amerikai Proceedengs of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban.
 
A 33 millió HIV-fertőzött többsége Afrikában él, 61 százalékuk nő, akiket férjük, vagy férfi szexuális partnerük fertőzött meg. Az óvszerhasználat gyakori elutasítása miatt a nőknek egyéni védelemre lenne szükségük, amelyet egy ilyen mikrobicid hatású géllel elérhetnének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

HIV-ellenes kezelés: mikor érdemes kezdeni?

A korszerű és hatásos gyógyszeres kezelés megjelenése jelentősen javítja a HIV fertőzésben szenvedő betegek életkilátásait. Gyermekek esetében azonban egyelőre erősen vitatott, hogy pontosan mikor is érdemes elkezdeni a kezelést.

Medipress Plázs

Megszüntetnék a HIV-fertőzöttek utazási tilalmát

Ban Ki-moon ENSZ főtitkár kedden azt kérte, hogy töröljék el az AIDS-et okozó vírussal megfertőzött betegekre vonatkozó néhány országban még fennálló utazási tilalmat, vessenek véget a diszkriminációnak.

hvg.hu Plázs

Nyomonkövették, hogyan születik a HIV-vírus

Tudósok végigkísérték egy egyszerű HIV-molekula megszületését. Egy speciális mikroszkóp segítségével valós időben láthatták, ahogyan molekulák százezrei épültek össze egy élő sejtben, Létrehozva a HIV-vírust. A kutatás nagy előrelépés lehet a halálos kór kezelésében.

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Eladhatja a Huawei a P és a Mate-sorozatot is

Eladhatja a Huawei a P és a Mate-sorozatot is

Rendkívüli ülést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a járvány elleni védekezésről

Rendkívüli ülést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a járvány elleni védekezésről