szerző:
hvg.hu

Tudósok végigkísérték egy egyszerű HIV-molekula megszületését. Egy speciális mikroszkóp segítségével valós időben láthatták, ahogyan molekulák százezrei épültek össze egy élő sejtben, Létrehozva a HIV-vírust. A kutatás nagy előrelépés lehet a halálos kór kezelésében.

A Rockefeller Egyetem virológusai és a biofizikusai megírták a maguk történelmét. Ugyanis egy speciális mikroszkóp segítségével, amely csupán a sejtfelszínt világítja meg, elsőként láthatták valós időben, ahogyan molekulák százezrei épültek össze egy élő sejtben, létrehozva a vírus egyszerű molekuláját, amely maga a kevesebb, mint 25 év alatt 25 millió áldozatot követelő HIV.

Az eredmény, amelyet május 25-én publikáltak a Nature magazin online előzetesében, nem csak a halálos vírussal világszerte fertőzött többmillió ember kezelésében bizonyulhat hasznosnak, a folyamat megfigyelését lehetővé tévő technika szintén megváltoztathatja a tudósok gondolkodásmódját, illetve saját kutatásaik eddigi megközelítését.

A Paul Bieniasz HIV-szakértő és a képalkotó eljárást tökéletesítő Sanford Simon sejtbiofizikus irányítása alatt zajló kísérlet vezetője, Nolwenn Jouvenet elmondta: „valóban tanúi lehettünk egy vírus születésének, ez segít megválaszolni az eddigi kérdéseket, nem csak a virológia terén.”

A hagyományos mikroszkópokkal ellentétben, amelyek fénye áthalad az egész sejten, a teljes belső visszaverődésű fluoreszcencia mikroszkópia (Totatal Internal Reflection Fluorescence Microscopy/TIRFM) technikája csak a sejtek felszínét világítja meg, ahol a HIV molekulák összeálltak. „Mivel nem világítottuk meg a sejt belsejét, arra összpontosíthattunk, ami abban a pillanatban érdekelt minket” – mondta Simon professzor, a sejtszintű biofizikával foglalkozó Cellular Biophysics laboratórium vezetője.

Amikor a fénysugár áthatol a lencsén és eléri a sejt felületét, a fényből származó energia felfelé terjed, bevilágítva az egész sejtet. Ám, ha a fénysugár meredek szögből érkezik, a fény energiája visszatükröződik a fedőlemez üvegéről, és lefelé terjed tovább, csupán azokat a folyamatokat világítva meg, amelyek a sejtmembránon kívül mennek végbe. Leminimalizálva ezeket a sejtek felszínére, a kutatócsapat elsőként dokumentálta azt az időt, amely minden HIV-molekula vagy bármely más vírus összeépüléséhez szükséges: 5-6 perc. „Fogalmunk sem volt, hogy a folyamat milliszekundumokat vagy netán órákat vesz-e igénybe” – tette hozzá Jouvenet.

Ez volt az első alkalom, hogy valaki végigkísérte egy vírus születését – mondta Bieniasz professzor, aki a Rockefeller retrovírusokkal foglalkozó laborjának, valamint a szerzett immunhiányos tünetegyüttest kutató AIDS központ vezetője. Bizonyítandó, hogy valóban vírus molekulákat láttak összeépülni a sejtfelszínen (nem egy már felépült vírust, amely a sejt belsejéből lépett be a mikroszkóp látóterébe), a kutatók megjelölték a fő vírusfehérjét, a Gag proteint, olyan fluoreszkáló molekulákkal, amelyek színe megváltozik, amint túl közel kerülnek egymáshoz.

Noha számos különböző komponens alkot egyetlen viriont (inaktív vírusrészecskék), a Gag fehérje nélkülözhetetlen az összeépüléshez. Ez hozzákapcsolódik a sejthártya belső falához, és ha kellő mennyiségű Gag molekula halmozódik fel egy területen, spontán gömbformává egyesülnek. A kutatók úgy találták, hogy a Gag molekulák a sejtek belsejéből jelennek meg, és annak felületén mozognak. Mikor elég mennyiségű Gag molekula gyűlik össze, megkezdődik az összeépülés, majd az éretlen vírusrészecskék lebomlanak a membránról, amelyekből a további érésük során kialakulnak az érett vírusrészecskék.

Ennél a pontnál a kutatók bebizonyították, hogy a virion egy magányos entitás, amely nem szorul a sejt erőforrásaira. Az optikai és fiziológiai trükköket használva képesek voltak megfigyelni a vírus összeépülésének, sarjadzásának és kihasadásának lépéseit magán a sejt felületén. Ezáltal el tudják kezdeni a vírusszületés vonalainak felvázolását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Budapesten készül a HIV-tapasz

Budapesten, a Gyógyszerkutató Intézetben alakítják ki az AIDS-tapasz gyártó üzemét. A Lisziewicz Julianna által kidolgozott eljárás hasznosítása körül felgyorsultak az események.

MTI Plázs

HIV-vakcina: ott tartunk, ahol húsz évvel ezelőtt

Nincsenek közelebb a kutatók a HIV (humán immundeficiencia vírus) elleni védőoltás kifejlesztéséhez, mint húsz éve - jelentette ki David Baltimore Nobel-díjas biológus, az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) éves konferenciáján Bostonban.

MTI Plázs

HIV-vírus elleni vakcinát próbálnak ki

Egy svájci biotechnológiai cég bejelentette szerdán Genfben, hogy a jövő évben elkezdi egy HIV-vírus elleni lehetséges vakcina egyéves klinikai kipróbálásának első szakaszát.

Zuschlag-közeli férfi az első pénzbüntetésre ítélt kamupárt-vezető

Zuschlag-közeli férfi az első pénzbüntetésre ítélt kamupárt-vezető

Az angol királynő vendége lesz nyáron Trump

Az angol királynő vendége lesz nyáron Trump

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Arcszkennerrel szerelnének fel minden amerikai repülőteret

Arcszkennerrel szerelnének fel minden amerikai repülőteret

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson