szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az influenzavírus szaporodásának újabb titkairól lebbentették fel a fátylat japán tudósok, akik reményei szerint felfedezésük újfajta gyógyszerek kifejlesztését teszi majd lehetővé.

A Jokohamai Egyetem kutatóinak, akik munkájukról a Nature című tekintélyes tudományos folyóiratban számoltak be, sikerült "belőniük" azt az enzimet, amely szükséges a vírus szaporodásához, majd ezt követően meghatározták a vegyület szerkezetét és működési mechanizmusát.
 
Az influenzavírus enzimjei három, egymással szoros kapcsolatban lévő fehérjéből állnak. "A tudósok már régóta kutatják az enzim struktúráját, ám senkinek sem sikerült eddig teljes egészében megérteni működését" - magyarázta a kutatásban résztvevő Jeremy Tame professzor.
 
A jokohamai kutatóknak sikerült kristályos formában kinyerniük a fehérjéket, s meghatározniuk a szerkezetnek azon elemét, amely mintegy lökést ad az egyik proteinnek, hogy "kapcsolatba lépjen" a másik kettővel. "Ez a felfedezés azzal kecsegtet minket, hogy képesek leszünk beavatkozni ezen az érintkezési ponton" - emelte ki Tame professzor, hozzátéve, hogy egy ilyen beavatkozás megöli a vírust, vagy jelentős mértékben lelassíthatja.
 
A kutatók szerint azonos szerkezettel rendelkezik az összes influenzavírus A-változata, beleértve madárinfluenza kórokozóját, a H5N1 vírust. Így elméletileg elképzelhető, hogy az egyik kórokozó ellen kifejlesztett gyógyszer a másik ellen is hatásos lesz. "Elkezdjük a munkát, s reményeink szerint  erőfeszítéseink révén teljesen új gyógyszerek születnek majd" - jelentette ki Jeremy Tame professzor.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Influenzajárvány: ki lesz biztonságban?

Vészesen közeleg az influenzajárvány, de még mindig érdemes védőoltást kérni. Szakemberek azt tanácsolják, erősítsük az immunrendszerünket is, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegséget. Körkép a szezonális vírusról.

MTI Plázs

Új vakcina influenza ellen

Sokakat elriaszt az influenzaelleni védőoltással járó kellemetlen tűszúrás, ezen segíthet egy újfajta, cseppekben nyelv alá adagolható vakcina, amelyet dél-koreai kutatók fejlesztettek ki.