szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió (EU) szabályozása tiltja a kínai tejpor behozatalát, így kizárható, hogy Magyarországra is került volna a melaminnal szennyezett kínai csecsemőtápszerből - közölte a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBiH).

A MÉBiH tájékoztatása szerint a Kínában eddig 432 csecsemő megbetegedését okozó tejport Kínán kívülre nem exportálták. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügynökség (FDA) - a lehetséges melaminszennyezettség miatt - mégis arra kérte az amerikai fogyasztókat, hogy kisgyermekeiknek ne adjanak Kínában készült csecsemőtápszereket.
   
A hivatal hozzátette: a melamint magas nitrogéntartalma miatt elsősorban műanyag- és műtrágyagyártáshoz használják, mivel azonban az élelmiszer-összetevőkben a fehérjetartalmat a nitrogénszinttel tesztelik, ezért a melamin hozzáadásával az élelmiszer- vagy takarmány-alapanyag értékesebbnek, fehérjében gazdagabbnak látszik.
   
Az illegális fehérjepótlás hasonló formái a MÉBiH szerint már világszerte több esetben is kiterjedt megbetegedésekhez vezettek. A legutóbbi nagy visszhangot kiváltó eset az Egyesült Államokban történt 2007-ben, ahol szintén Kínából származó növényi fehérjekoncentrátumokat tartalmazó állateledel okozott tömeges elhullást a háziállatok között - fejtette ki a hivatal.
   
A csecsemőknek vesekövet okozó szennyezett tejport forgalmazó kínai Sanlu Group új-zélandi résztulajdonosa vasárnap azt hangoztatta, hogy már augusztus 2-án felszólította a cég igazgatótanácsát a termék forgalmazásának beszüntetésére, a boltokba került szennyezett tejpor visszahívására.
   
A kínai egészségügyi miniszter is a Sanlu csoportra hárított szombaton minden felelősséget, hangsúlyozva, hogy a vállalat csak a héten értesítette az illetékes hatóságokat és a nyilvánosságot a problémáról, holott hozzá már márciusban befutottak az első panaszok, és a cég által elvégzett vizsgálat már augusztusban kimutatta a tejpor melamin-szennyezettségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Vesekövet okozott a kínai gyerektápszer

A kínai kormány komoly büntetést helyezett kilátásba pénteken azután, hogy kiderült: az egyik legnagyobb tejipari vállalatnak 700 tonna tejport kellett kivonnia a forgalomból, mivel az vesekövet okozott csecsemőknél. Az ügy ismét a kínai élelmiszer-biztonság hiányosságaira irányította a nemzetközi figyelmet.

Alaszka már ingyen oltást kínál a turistáknak

Alaszka már ingyen oltást kínál a turistáknak

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

Életjelet adnak a mozik Amerikában: tarol a Godzilla Kong ellen

Életjelet adnak a mozik Amerikában: tarol a Godzilla Kong ellen