szerző:
travelline.hu

Bush az érintett országok nagykövetei jelenlétében fogja bejelenteni, hogy hat...

©

Bush az érintett országok nagykövetei jelenlétében fogja bejelenteni, hogy hat EU-állam, Magyarország, Csehország, Szlovákia, továbbá Észtország, Lettország és Litvánia, valamint Dél-Korea esetében eltörlik a vízumkényszert.
   
A hét ország néhány héten belül, már novemberben csatlakozhat a vízummentességi programhoz; a magyar állampolgárok is vízum nélkül utazhatnak majd a tengerentúlra. A vízummentes státust megszerző országok listáját a Fehér Ház nem erősítette meg, mert azt Bush fogja bejelenteni.
   
A Bush-adminisztráció a vízumkényszer eltörlésével az Egyesült Államok szoros szövetségeseit "jutalmazza". A program kiterjesztését az erre irányuló kétpárti törekvések ellenére azonban a kongresszus több tagja ellenzi azon az alapon, hogy megkönnyíti a terroristák bejutását Amerikába.
   
A programnak jelenleg 27, többségében nyugat-európai állam a tagja. A vízummentességi körön való kívül maradás fájó pont volt több olyan új NATO-szövetséges számára, amely tevékenyen támogatta az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborús erőfeszítéseit. Ezen országok némelyike, például Lengyelország nem tudott bekerülni a vízummentességet első körben megszerző országok csoportjába, mivel nem tudta teljesíteni a feltételeket, a vízumelutasítási arány 10 százalék felett van.
   
Washington tárgyalt a vízummentességre aspiráló Görögországgal is, amely szintén kimaradt a mostani körből. Athén és amerikai görög csoportok is tiltakoztak a Bush-kormánynál: állításuk szerint Washington igazságtalanul jár el, azért bünteti Görögországot, mert az Amerika szándéka ellenére gátolja Macedónia NATO-tagságát a volt jugoszláv tagköztársaság neve körüli vita miatt.
   
A vízummentességi programot egyébként támogató Joe Lieberman független szenátor csütörtökön bírálta a Bush-kormányt a program korai kibővítése miatt. Lieberman szerint Bush még mandátumának lejárta előtt be akarja jelenteni a vízummentesség kiterjesztését a hét országra, miközben az adminisztráció nem teljesítette a törvényben előírt feltételeket.
   
"Meg vagyok döbbenve, az adminisztráció a vízummentességi program kiterjesztéséről döntött, mielőtt teljesítette volna a törvény által megkövetelt biztonsági intézkedéseket" - tudatta a szenátor. "Ez a döntés komoly veszélybe sodorhatja az Egyesült Államok biztonságát" - tette hozzá. Lieberman arra utalt, hogy az előzetes utasregisztrációs rendszer - amelyben az érkezőknek még elutazásuk előtt elektronikus bejelentkezés útján engedélyeztetni kell az amerikai hatóságoknál látogatásukat - még nem lesz működőképes, mire a hét ország megkapja a vízummentes státust. A program kibővítését előirányzó 2007-es törvény ezenkívül egy átfogó utaskiléptető rendszer megteremtését is előírja az utasforgalom pontos regisztrálására; ennek létrehozása még szintén nem fejeződött be.

MTI

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az író, aki a saját díján elnevette magát

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Csináltak egy hírolvasó robotot az oroszok, és a frászt hozták vele a tévénézőkre

Csináltak egy hírolvasó robotot az oroszok, és a frászt hozták vele a tévénézőkre

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un