szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Bush az érintett országok nagykövetei jelenlétében fogja bejelenteni, hogy hat...

©

Bush az érintett országok nagykövetei jelenlétében fogja bejelenteni, hogy hat EU-állam, Magyarország, Csehország, Szlovákia, továbbá Észtország, Lettország és Litvánia, valamint Dél-Korea esetében eltörlik a vízumkényszert.
   
A hét ország néhány héten belül, már novemberben csatlakozhat a vízummentességi programhoz; a magyar állampolgárok is vízum nélkül utazhatnak majd a tengerentúlra. A vízummentes státust megszerző országok listáját a Fehér Ház nem erősítette meg, mert azt Bush fogja bejelenteni.
   
A Bush-adminisztráció a vízumkényszer eltörlésével az Egyesült Államok szoros szövetségeseit "jutalmazza". A program kiterjesztését az erre irányuló kétpárti törekvések ellenére azonban a kongresszus több tagja ellenzi azon az alapon, hogy megkönnyíti a terroristák bejutását Amerikába.
   
A programnak jelenleg 27, többségében nyugat-európai állam a tagja. A vízummentességi körön való kívül maradás fájó pont volt több olyan új NATO-szövetséges számára, amely tevékenyen támogatta az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborús erőfeszítéseit. Ezen országok némelyike, például Lengyelország nem tudott bekerülni a vízummentességet első körben megszerző országok csoportjába, mivel nem tudta teljesíteni a feltételeket, a vízumelutasítási arány 10 százalék felett van.
   
Washington tárgyalt a vízummentességre aspiráló Görögországgal is, amely szintén kimaradt a mostani körből. Athén és amerikai görög csoportok is tiltakoztak a Bush-kormánynál: állításuk szerint Washington igazságtalanul jár el, azért bünteti Görögországot, mert az Amerika szándéka ellenére gátolja Macedónia NATO-tagságát a volt jugoszláv tagköztársaság neve körüli vita miatt.
   
A vízummentességi programot egyébként támogató Joe Lieberman független szenátor csütörtökön bírálta a Bush-kormányt a program korai kibővítése miatt. Lieberman szerint Bush még mandátumának lejárta előtt be akarja jelenteni a vízummentesség kiterjesztését a hét országra, miközben az adminisztráció nem teljesítette a törvényben előírt feltételeket.
   
"Meg vagyok döbbenve, az adminisztráció a vízummentességi program kiterjesztéséről döntött, mielőtt teljesítette volna a törvény által megkövetelt biztonsági intézkedéseket" - tudatta a szenátor. "Ez a döntés komoly veszélybe sodorhatja az Egyesült Államok biztonságát" - tette hozzá. Lieberman arra utalt, hogy az előzetes utasregisztrációs rendszer - amelyben az érkezőknek még elutazásuk előtt elektronikus bejelentkezés útján engedélyeztetni kell az amerikai hatóságoknál látogatásukat - még nem lesz működőképes, mire a hét ország megkapja a vízummentes státust. A program kibővítését előirányzó 2007-es törvény ezenkívül egy átfogó utaskiléptető rendszer megteremtését is előírja az utasforgalom pontos regisztrálására; ennek létrehozása még szintén nem fejeződött be.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyes tudósok szerint medúzát kellene halak és tenger gyümölcsei helyett ennünk

Egyes tudósok szerint medúzát kellene halak és tenger gyümölcsei helyett ennünk

Romániában már 4400 halálos áldozata van a járványnak

Romániában már 4400 halálos áldozata van a járványnak

Verseny lesz az úszószövetség vezetéséért

Verseny lesz az úszószövetség vezetéséért