szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint húsz év óta nem történt ehhez hasonló sem Berlinben, sem Németországban: hatos ikrek születtek a német fővárosban.

Az édesanya - akinek életkorát egyelőre nem közölték - még október 16-án hozta világra a hat, 800-900 gramm közötti csecsemőt, négy kislányt, s két fiút - számoltak be a hétfői újságok. A legfrissebb orvosi közlemény szerint állapotuk "a körülményeknek megfelelő, de stabil."
   
Egyes információk szerint az édesanya korábban hormonkezelésnek vetette alá magát, mivel hosszú ideig nem esett teherbe. Mivel méhében ezután több megtermékenyített petesejtet helyeztek el, kezdettől fogva fennállt az ikerszülés lehetősége.
   
Az anyát hathónapos terhesség után, napokkal korábban szállították be Berlin Wedding kerületének Charité nevű kórházába, ahol azonnali riadókészültséget rendeltek el. "Bennfentesek" szerint a szülészeten egyfajta szükségtervet léptettek életbe, jó előre beosztva azt, hogy melyik orvosnak, illetve melyik szülésznőnek melyik csecsemővel kell majd foglalkoznia. Minden csecsemőre külön orvost, s külön "bábaasszonyt" osztottak. Az orvosok most a koraszülöttekkel foglalkozó klinikai részlegben küzdenek a kicsik életben maradásáért.  
   
A Bild című újság arról számolt be, hogy az anyát valóságos sokként érte, amikor megtudta, hogy nem kettes, nem hármas, nem négyes, nem is ötös, hanem hatos ikreket hozott a világra. Az orvosok bizakodnak, annak ellenére, hogy tudatában vannak: nagy a kockázata, hogy nem mindegyik újszülött marad életben. Az esélyeket növeli ugyanakkor, hogy a "hatok" Európa egyik legjobban felszerelt szülészeti centrumában jöttek a világra, sőt szakértők szerint a 28. hétre az egészséges túlélés esélyei már 90 százalék felettire emelkednek. 
   
Ugyancsak a Bild számolt be arról, hogy mindeddig a tízes ikrek jelentik a világrekordot, a lap információi szerint erre eddig három esetben volt példa a világtörténelemben, mégpedig Spanyolországban, Brazíliában és Kínában. Hatos ikrek legutóbb tavaly az Egyesült Államokban születtek, egy 29 éves floridai nő öt fiút és egy kislányt hozott a világra. 
   
Németországban, illetve Berlinben legutóbb 1988-ban születtek hatos ikrek, ami a statisztika szerint 4,7 milliárd születés közül egyszer történik meg. Az elmúlt időszakban ugyanakkor az országban is jelentősen megnövekedett a kettes, a hármas, sőt a négyes ikrek száma, amit orvosok azzal magyaráznak: a gyermek utáni vágy miatt mind több nő veti alá magát hormonkezelésnek, vagy mesterséges megtermékenyítésnek.
   
Ugyancsak az idézett szakértők szerint az ilyen terhességek rendkívüli módon megterhelhetik az édesanyákat, akiknek többsége magas vérnyomással, illetve szív- és vérkeringési problémákkal küszködik.
   
Berlinben az elmúlt években a kormányzó polgármester keresztapaságot vállalt a többszörös ikrek esetében. Klaus Wowereit a hírek szerint már készül az újabb, ezúttal hatos keresztelőre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Egypetéjű négyes ikrek születtek

Az amerikai lányok császármetszéssel jöttek világra még vasárnap a Montana állambeli Great Fallsban, jóllehet szüleik kanadaiak, és Calgaryban élnek. Csakhogy ott nem volt olyan kórház, amely vállalta a szülést, ezért aztán a párnak 523 kilométert kellett utaznia, külföldre, a déli szomszédba.

Világ

Ötösikrek születtek Oxfordban

Ötösikreknek adott életet a múlt hét végén egy orosz asszony egy brit kórházban. A szülők azért bízták angol orvosokra a gyermekek sorsát, mert az orosz doktorok azt javasolták, ne tartsanak meg minden magzatot.

MTI Világ

Hetes ikrek születtek Egyiptomban

Hetes ikreknek adott életet egy 27 éves egyiptomi asszony szombaton kora reggel Alexandriában - közölte annak az egyiptomi kórháznak az igazgatója, ahol a hét újszülött a világra jött.

„Közalkalmazottak” maradnak a közművelődési dolgozók Szegeden

„Közalkalmazottak” maradnak a közművelődési dolgozók Szegeden

800 lóerős veszedelmet csinált a Brabus a Mercedes-AMG GT 63S-ből

800 lóerős veszedelmet csinált a Brabus a Mercedes-AMG GT 63S-ből

Vesztegetést ígértek, de elrakták a pénzt

Vesztegetést ígértek, de elrakták a pénzt