szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A keddi sajtótájékoztatón jelen volt Ikvai-Szabó Imre...

©

A keddi sajtótájékoztatón jelen volt Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes is, aki hangsúlyozta, hogy a rendezvényre nem nyomja rá bélyegét semmilyen válságjel. A Budapesti Karácsonyi Vásár immár Európa-szerte ismert attrakcióvá vált, a kontinens legrangosabb karácsonyi eseményei között tartják számon: 2006-ban a Travel&Leisure magazin Európa 10 legjobb karácsonyi rendezvénysorozata közé sorolta, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig „nehéz lenne ennél autentikusabb karácsonyi vásárt találni”. A rendezvényt évről évre egyre többen keresik fel, a felmérések szerint a látogatók száma tavaly túllépte a 600 ezret.

Az akár téli fesztiválnak is tekinthető Budapesti Karácsonyi Vásár idén egy kettős jubileum jegyében zajlik: egyrészt immár tizedik alkalommal rendezik meg, másrészt 135 éve egyesült Budapest. A 10 éves évforduló alkalmából december 7-én az elmúlt évek karácsonyi vásárainak legsikeresebb együttesei lépnek fel, a 135 éves születésnapról pedig többek között egy múltidéző kiállítás és egy régimódi játszóház emlékezik meg a téren. A vásáron kifejezetten a magyar szokások, tradicionális ételek-italok, népi mesterségek és hagyományőrző zenekarok jelennek meg. A több mint 100 kézműves elárusító helyen kizárólag a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett hagyományőrző termékeket kínálnak. A hatalmas karácsonyfa, a mesélő Betlehemi jelenet (ezt december 13-tól lehet megtekinteni), az óriási adventi koszorú mellett a Gerbeaud ház ablakaiban látható Adventi Kalendárium díszíti a teret. A jótékonysági célra felajánlott festményeket rejtő ablakokból december 1-24. között minden nap 17 órakor fednek fel egyet - harangjáték, fúvósok és fényjáték kíséretében. A mintegy 180 programból álló műsorválasztékból kiemelkedik Kárászy Szilvia zongoraművésznő illatosított(!) ünnepi hangversenye a Magyar Tudományos Akadémián, amelyre azonban már minden jegy elkelt, így a művésznő kilátásba helyezte még egy koncert megtartását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!