szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hartmann Eszter egy Tunéziáról szóló cikkünkhöz szólt hozzá...

©

Hartmann Eszter egy Tunéziáról szóló cikkünkhöz szólt hozzá rajongó hangnemben és amikor megkértük, meséljen nekünk az afrikai üdülőhelyről, csak úgy ömlöttek belőle az élmények. Történeteit most kicsit megszerkesztve, de eredeti formájukban tesszük közzé, reméljük, minden olvasónk annyira élvezi majd, mint mi, és Eszter tapasztaltai segítenek az eligazodásban.

“Megadatott, hogy elég sokat utazgattam, de Tunéziába az első alkalommal beleszerettem. Városról-városra haladva megpróbálom leírni miért is.

Monastir
A városban nem szabad kihagyni az erődöt, fel kell menni a tetőre, mert csodás a kilátás. A mellette lévő temetőt is érdemes megnézni, hisz teljesen eltérő az európaitól. A mauzóleum is kívül–belül csodaszép. A szemközti oldalon lévő mecsetbe már turista is bemehet, ha nincs megfelelő öltözéke, adnak, imatermébe viszont csak titokban tudunk beleskelődni. Ha elfáradtunk, tíz méteren belül találunk egy nagyon kellemes teázót, ahol a tunéziai sör 1 dinár. A taxi 2 dinárért elvisz a metróhoz, ami egy helyi vonat, de így nevezik. Mahdia 1 órányi vonatozás, első osztályon érdemes, 5 dinár a returjegy. Mahdia kis halászvároska, kikötővel, halpiaccal, múzeummal, péntekenként pedig vásárral, amikor a berberek lejönnek a hegyekből – érdekes a viseletük. Bátran bemehetünk a sikátorba, ahol benézhetünk a szőnyeg készítőkhöz, illik pár dinárt adni a kedvességükért.

©

Sousse
Nem nagyon szerettem, sok a turista, koszos és zajos, de azért a Marhaba szállodák elég jók és ez az egyik legfelkapottabb üdülőhely, minden kellemetlenségével együtt. A piszok megelőzésére javaslom, hogy legyen nálunk egy kis „szatyor” (a tengerparton is), hogy majd az összegyűjtött szemetünket a legközelebbi kukába dobhassuk. Ebben a városban van a legnagyobb bazár (Szuk), hatalmas területen, zeg-zugos kis utcákkal. Sok-sok órát lehet itt nézelődni, vásárolni, ne felejtsük el, hogy feltétlenül alkudni kell. Kedvességből a vásárhoz csapják a mentateázást is, leültetnek, hiszen a vásárláshoz – a játékhoz – itt idő kell. Sokat mosolygok, amikor dicsekednek hölgyek, hogy ezer tevét kínáltak értük. Érdekes módon, szinte minden nő ennyit „kóstál”. Nem szabad kihagyni Port El Kantaui-t, taxival alig 10 perc Sousse-tól, Szentendréhez hasonlítanám ezt a kis jacht-kikötős városkát. Keskeny kis utcák, az apró éttermekben fillérekért lehet ebédelni. Annak ellenére, hogy nem kedvelem annyira Sousse-t, itt töltöttem életem egyik legfergetegesebb szilveszterét, ez alkalommal a helyi zenészeket megismertettük a magyar mulatós zenével, de a Himnusszal is.

©

Hammameti élmények
Hammametben volt már részem nagyon jó beduin mulatságban, amelyet hatalmas család számos unokatestvére szervezett, és szánalmas nomád túrában is, ahol a végén nekünk kellett tolni a szekeret, mert a ló összeesett. Furcsa módon ma már mindkettőt remek emléknek tartom. Hammamet új szállodanegyede nagyon szép, Jázmin partnak nevezik. Csinosak, színvonalasak, de drágák is ezek a hotelek. Az épületeket a tengertől kétsávos út választja el. A tengerparton kiépítettek egy remek kis pihenő parkot. A város központjában eldugva, egy bevásárló komplexumban igazi afrikai különlegességet találunk: az udvar közepén egy vak teve jár körbe egy őrlőgépet működtetve – nem mindennapi látvány. És még egy titkos hammameti információ - az üzletközpont bazárral szemközti oldalán van egy pici italárus, alig lehet észrevenni, leginkább az előtte álló sorról, de érdemes benézni, mert tunéziai italokat itt lehet a legolcsóbban vásárolni talán az egész országban.

Naboul
Híres a festett cserepeiről. A város központjában vannak a fazekas árusok üzletei. Csodaszépek, de itt is alkudni kell. Aki igényesebb, finomabb terméket vásárolna, megtalálja a teázó mellett a megfelelő üzletet. Érdemes végig menni a bazársoron, mert a végén a fűszerárusok kínálják fűszereiket. A város érdekessége a toronymagas kerámia váza és a naranccsal megrakott hatalmas tál a központban. Taxival érdemes megnézni a kikötőt, valamint vannak túrataxik (megéri kb. 6 fővel) és átmenni Corbus városkába. Ez az a kis város, ahol az ég a tengerrel összeér, az Atlasz hegység derekán. Összesen egy utcából áll, de menetirány bal oldalán hatalmas hegy, melynek tetején Bhurghibba elnök csoda szép palotája. A hegyről kis patakban nagyon forró thermál víz folyik le a tengerbe, egy kis öbölben élvezhetjük jótékony hatását."

[[ Oldaltörés: Néhány praktikus tanács ]]

©

Praktikus jótanácsok következnek végül Esztertől:
- Ha szállodát választok, az első, amit a prospektusban megnézek, az a szoba és az étterem fotói, ezek nagyon sokat elárulnak, javaslom a 4 vagy 5 csillagos hoteleket. Elsőként tiszta lelkiismerettel Monastir városát ajánlanám és főleg az AMIR PALLAS Hotelt. Praktikus, mert Monstirban landol a repülő, 20 percen belül a szállodában vagyunk. Hazautazáskor pedig utolsóként jön az utasokért a reptéri transfer.
- Érdemes már a reptéren váltani valutát – fontos tudni, az egész ország területén egyforma az árfolyam. Nem számolnak fel kezelési költséget sem. Pénzváltáskor kérjünk aprót is, hiszen a szállodába történő megérkezéskor máris szükség lehet rá, a londínernek általában 1 dinár elég. A szobaasszonynak kétnaponta hagyjunk fél dinárt a párnánkon, így garantált a napi tiszta ágynemű és törölköző váltás.
- Nem fizetnék soha teljes ellátást.
- Első alkalommal váltsunk 100-200 EUR-t, nem szabad bevinni vagy kihozni dinárt. 100 euró jó esetben 170 dinár.
Azt tapasztaltam, hogy ami a bazárban 6 dinár/db, azt sokszor a magazinban (így nevezik a nagy áruházakat) 2 dinárért is megkapom.
- A vásárlásnál fogyasztott mentateával érdemes vigyázni, egy alkalommal „érdekes ízű” teát kaptam (nem is ittam meg csak a felét), ami után elkezdtem magam „furcsán érezni”. Feltételezem „beporozták” a teám. Tehát, ha kicsit barnás a mentatea nem szabad elfogadni.
- Bárhol, bármelyik szállodában voltam, az ebédet a room service-től rendeltem a szobába. Az első rendelésnél még nem túl nagy adagot kaptam, mikor észrevették, hogy rendszeres a rendelésem, dupla adagot, széles mosollyal hozta a pincér.
- Hihetetlen tisztelet övezi a rendőröket. A 14 alkalomból Tunéziában egyetlen koccanást láttam. Bármelyik autós meglátja a rendőrt, azonnal a fékre cseréli a gázt. Nem kell meglepődni, de a tengerparton időnként civil ruhás vagy lovas rendőrök sétálgatnak.
- A fiatalokkal nők, különösen az érettebb korúak, óvatosak legyenek, nem szabad bedőlni a heves udvarlásnak, hiszen csak pénzt akarnak kicsalni. De a férfiaknak is tudnak hevesen udvarolni, teljesen elfogadott a másság. Az agresszióra szerencsére nem sok az esély, ne feledjük, a nemi erőszakért halálbüntetés jár. A biztonság kedvéért, ha másik városba utazunk, a recepción jelentsük be. Ha egy hölgy egyedül utazik taxival, jobb a hátsó ülésre ülni.
- Idegenvezetős túrákra nem szívesen mentem, elég volt egy alkalommal. Fárasztó, mindig rohanás, drága, az ételek sem a legízletesebbek.
- Arab estre szerintem felesleges befizetni. Általában a szállodákban rendeznek ilyen esteket - hastáncos, zsonglőr, minden ami tunéziai.
- Ne vásároljunk bazárban aranyat! Nagyon nézzük meg a bőrárut is. 
- Általában a kávé 1.5 dinár, de illik 2 dinárt adni.
- Nagyon finom ital a "bugamon" azaz a menta szirup búgával (a búga íze olyan, mint a Sprite-é).
- Fel kell arra készülni, hogy az üzletekben a tunéziai sör kivételével egyéb alkohol nincs a polcokon, általában lezárt vitrinből szolgálnak ki szeszesitalt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lassul a kínaiak gazdasági növekedése, a tőzsdék mégis kedvezően reagáltak a pekingi statisztikákra

Lassul a kínaiak gazdasági növekedése, a tőzsdék mégis kedvezően reagáltak a pekingi statisztikákra

Ha ezt a hat számot megálmodta, innentől könnyen fog aludni

Ha ezt a hat számot megálmodta, innentől könnyen fog aludni

Kijev azt üzeni a magyar kormánynak, hogy ne avatkozzon bele a választásokba

Kijev azt üzeni a magyar kormánynak, hogy ne avatkozzon bele a választásokba

A jövő héten vigyáznia kell, aki rosszul tűri a meleget

A jövő héten vigyáznia kell, aki rosszul tűri a meleget

Portikot is megvádolnák a Fenyő-gyilkossággal

Portikot is megvádolnák a Fenyő-gyilkossággal

Kell még 164 millió forint közpénz a milliós tandíjjal induló elit magániskolára

Kell még 164 millió forint közpénz a milliós tandíjjal induló elit magániskolára