szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ausztria bővelkedik a kiváló síterepekben, s a magyar határtól szinte alig kell...

©
Ausztria bővelkedik a kiváló síterepekben, s a magyar határtól szinte alig kell autózni, hogy máris csatolhassuk a léceket. A derék osztrákok azonban olyan szintre fejlesztették a síparadicsomok vendéglátó-iparát, hogy kár lenne az első adandó lejtőnél a fékre taposni. Ausztria ugyanis a hagyományos és gleccserpályák lélegzetelállító kínálatával kényezteti a vendégeket, ezért érdemes alaposan körülnézni, hogy hol kapjuk a legjobb ellátást a pénzünkért.

Két nagyobb régió, Stájerország és Karintia kínálja talán a legvonzóbb célpontokat a téli sportok szerelmeseinek, s ez talán érthető az alábbi számok tükrében. Előbbi területen összesen 741 kilométer sípálya és 2054 kilométer sífutópálya várja az aktív üdülés elkötelezett híveit, Stájerországban mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb pályákat, legyen szó bármilyen tudásszintről, erőnlétről és korcsoportról. Csaknem 70 síiskola és síkölcsönző segít az első próbálkozások megtételénél, valamint gondoskodik a megfelelő felszerelésről. 83 síkörzet, 74 kabinos és ülőfelvonó, 248 csákányos lift, 69 gyermeklift, 69 éjszakai pálya és 15 sífutópálya érdemrenddel kitüntetett település, 18 funpark és félcső, valamint 67 szánkópálya csap össze a síelők kegyeiért. S akkor még nem beszéltünk a sportolást levezető pihenési és kulturális lehetőségekről. 

©
Schladming-Dachstein
Stájerország egyik legismertebb síterepe, amelyről talán elég annyit mondani, hogy a közel háromezer méteres Dachstein csúcsnevét az egyik ismert sportszergyártó is viseli. Emellett azonban talán mégis érdemes megemlíteni, hogy összesen 223 kilométernyi pályát támadhatnak meg az ide látogatók – ebből közel 80 kilométer kék, vagyis könnyű besorolású, 112 kilométer piros, vagyis közepes, 30 kilométer pedig fekete, azaz haladóknak való. A közlekedést 109 felvonó – 9 kötélpályás, 25 székes, 57 csákányos 18 gyermeklift – biztosítja, köztük a Hochwurzenre induló vadonatúj Sun Jet, amely a kabinos és a székes felvonók kombinációjaként képzelhető el. 

A schladmingi pályarendszer egyébként kiválóan kialakított síhintával rendelkezik, amely 4 hegyet köt össze. Talán nem véletlen, hogy több helyen is rendeztek már rangos nemzetközi versenyeket, a Dachstein-gleccseren keresztül pedig akár Obertraunba is eljuthatunk. Ez utóbbi egyébként egész évben látogatható, bár a hóláncot még akár nyáron is érdemes berakni az autóba, télen pedig egyenesen kötelező, hólánc nélkül ugyanis korábban már az osztrák határról is visszafordították az autókat. 

A sífutás hívei több mint 470 kilométernyi területen hódolhatnak kedvenc szenvedélyüknek, aki pedig a snowboardot részesíti előnyben a sílécekkel szemben, azt a világ legnagyobb snowboard-iskolája a Blue Tomato várja. A síelésen kívül pedig vezetett hegyi túrákkal, jégtekével, jégfalmászással, siklóernyőzéssel, lovas szános kirondulással, vagy akár hóraftinggal múlathatják a szabadidőt az ide látogatók.

©
Kreischberg/Murau
Sokaknak az ausztriai síelés egyet jelent Murauval. A kis hegyi falu az évek során valóságos síközponttá nőtte ki magát, s a téli szezon alatt gyakran legalább annyi magyar autót lehet látni a parkolókban, mint osztrákot. Ez érthető, hiszen Budapesttől mintegy 500 kilométeres távolságra található, kényelmesen elérhető területről van szó, amely egyesíti magában az osztrák síterepek savát-borsát. A 850-2118 méteres tengerszint feletti magasságon található régióban 29 kilométernyi pályán sportolhat az egész család a legkisebbektől a legnagyobbakig. 

A hely mikroklímájának köszönhetően még akár márciusban is hóbiztos pályákra lelhetnek itt a sportolni vágyók. Az extrém izgalmakra vágyókat Európa legnagyobb félcsöve, a gyerekeket pedig tematikusan dekorált sípályák várják. Lehetőség van éjszakai síelésre is, a pihenést pedig két termálfürdő is elősegíti, melyek közül a Wildbad Einöd nevű létesítmény Stájerország legrégebbi gyógyfürdője, amely már az 1500-as években is üzemelt. 

©
Karintia – Katschberg-Rennweg, Bad Kleinkirchheim
A Katschberg-Rennweg turisztikai régió Karintia és Salzburg tartomány határán fekszik és könnyedén megközelíthető a Tauern autópályán (A10, E55) keresztül. A síterep a Katschberghöhe 1640 méteres magasságában kezdődik és 2220 méterig tart, s nem kevesebb mint 66 kilométernyi sípálya, 16 modern felvonó (6 ülőfelvonó, 10 csákányos felvonó), összesen 40 kilométernyi sífutópálya, 1 magaslati sífutópálya (16 km) és számtalan téli túraútvonalak várja a sportolni vágyókat. 

Akit kevésbé vonz a síelés, két korcsolyapályán, 2 jégtekepályán, vagy az éjszaka is üzemelő kivilágított szánkópályán keresheti az izgalmakat, pihenésképpen pedig lovasszános kiránduláson, illetve a sílécekkel megközelíthető otthonos „aprés-ski” kunyhók egyikében kapcsolódhat ki a friss hegyi levegőn. Katschberg kifejezetten családbarát régió, a gyerekeseket külön programokkal és szolgáltatásokkal várják.

Bad Kleinkirchheim
A hely szlogenje: „a sípályáról egyenesen a termálfürdőbe” itt szó szerint érthető: a sípályák alsó szakasza gyakorlatilag belecsúszik a legmodernebb wellness-szolgáltatásokat nyújtó oázis, a Római Termálfürdő (Römber Bad) medencéibe. Bár Bad Kleinkirchheim kicsit körülményesebben érhető el, mint például Murau, abszolút megéri a ráfordított energiát. A hangulatos kis településen eltöltött egy hét felér egy intenzív regeneráló kúrával. Ehhez természetesen hozzájárul a 107 kilométernyi kiváló minőségű sípálya, és a négy síiskola, amely nemcsak kimagasló színvonalú oktatást kínál, hanem rugalmas kurzusidőpontokat is 10 és 13 óra között. Így az egész család együtt adhatja át magát a síelés és a termálfürdőzés örömeinek. 

A sípályákra történő kényelmes feljutásról modern felvonók gondoskodnak: a négy kabinos felvonónak, a hat ülőfelvonónak és a 15 csákányos liftnek köszönhetően a sorban állás Bad Kleinkirchheimban ismeretlen fogalom. A síelés közben 22 hangulatos, ősi alpesi kunyhó csábítja pihenésre a családokat. A „Happy Family” akciós hetek keretén belül, 2009. január 31-től február 21-ig a gyermekek és fiatalok 20 százalékkal kedvezőbb áron válthatják meg a síbérletet. A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a család legalább egy felnőtt tagja egy hétre szállást foglaljon Bad Kleinkirchheimban és váltson egy legalább hatnapos síbérletet. 

©
Ez a kis alpesi ékszerdoboz azonban olyasmit kínál, amit csak kevés más helyen élhet át az ember. Az igazi kikapcsolódás ugyanis egy alaposan átsíelt nap után veszi kezdetét, amikor a megfáradt sportolók utoljára lecsúsznak a lejtőn, majd a parkolóban a léceket fürdőruhára cserélik és belépnek a Römer Bad kapuin. A síbérlet érvényes a széles wellness-kínálattal kecsegtető fürdőbe, igaz a szauna részleg használatáért külön kell fizetni. Ez azonban megéri a ráfordított eurókat, ugyanis egy világszínvonalú luxust kínáló szaunaparadicsomba toppanhatunk be, ahol a hangulatvilágítás, a száraz és nedves szaunák, valamint az épület teraszán elhelyezett pezsgőfürdő szinte pótolhatatlan élményt nyújt. 

A teraszon a kellemes melegvízben heverve élvezhetjük a masszázságyak morajlását, miközben a naplementét és a lejtőkön száguldozó utolsó síelők látványában gyönyörködünk. Ezután már tényleg csak egy kiadós vacsorára van szükség, hogy az ember jóleső fáradtsággal zuhanjon mély és pihentető álomba, hogy másnap újra elkezdhesse az egészet előről. A hóláncot ez esetben se felejtsük otthon, a kis hegyi faluba ugyanis néha nehézkes lehet a feljutás, de mint írtuk feljebb is: megéri a ráfordított energiát.

-JB-

Cikkünk folytatódik, kattintson!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

A legjobb francia síterepek

Bár Franciaország nem a legközelebbi sírégió, érdemes megfontolni, hogy esetleg hosszabb utazásra vállalkozunk kedvenc...

Ujhelyi: az osztrák alkancellár bukása az első a sorban

Ujhelyi: az osztrák alkancellár bukása az első a sorban

Szijjártó Péter amerikai fegyverekért lobbizott Washingtonban

Szijjártó Péter amerikai fegyverekért lobbizott Washingtonban

A TASZ Kövér Lászlónak: A szivárványszínű bajszodon nevet a fél internet

A TASZ Kövér Lászlónak: A szivárványszínű bajszodon nevet a fél internet

Gulyás Gergely azt kérte a kormánypárttal nem szimpatizálóktól, tegyék a szívükre a kezüket

Gulyás Gergely azt kérte a kormánypárttal nem szimpatizálóktól, tegyék a szívükre a kezüket

Ez történt: kínosan egyszerűen buktatták le a kormány informatikai trükkjét

Ez történt: kínosan egyszerűen buktatták le a kormány informatikai trükkjét

A negyedmillió súlyosan kövér ember országa vagyunk

A negyedmillió súlyosan kövér ember országa vagyunk