szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Előző cikkünkben Stájerország és Karintia legvonzóbb síparadicsomaiba kalauzoltuk el olvasóinkat, most pedig...

©

Előző cikkünkben Stájerország és Karintia legvonzóbb síparadicsomaiba kalauzoltuk el olvasóinkat, most pedig körülnézünk az osztrák főváros házatáján, ellátogatunk a Mostvierteli-Alpokba, s végül visszakanyarodunk Salzburg környékére, ahol elsősorban a családos síelők találhatják meg a számításukat.

Síterepek Bécs körül
Kézenfekvőnek tűnik az osztrák főváros környékén szétnézni, egyrészt a bécsi látványosságoknak köszönhetően kiváló lehetőségek nyílnak a sportolás utáni kikapcsolódásra, másrészt ez a környék – Ausztria egyéb régióhoz hasonlóan – valósággal bővelkedik a síterepekben. Alsó-Ausztriában összesen 21 síterep, 285 km lesiklópálya, 138 kötélpálya és lift várja a téli sportok szerelmeseit, s óriási előnye, hogy Magyarországról gyorsan elérhető.

A legkedveltebb télisport régiók közé tartozik a Wiener Alpen térsége a Wechsel hegység körül, a nálunk óriási népszerűségnek örvendő Semmering és a Schneeberg, valamint a Mostviertel, ahol a családbarát Göstling am Hochkar térsége vonzza leginkább a kikapcsolódni vágyókat. A Bécs körül elterülő, nagykiterjedésű tartomány síkörzetei maximum 2 órányi autóútra találhatók a magyar határtól és magasságuk eléri akár a 2000 métert is. Az idelátogató sportrajongók szemében fontos tényező lehet, hogy Ausztriában valószínűleg itt a legkedvezőbb az ár/érték arány, azaz itt kapnak a legtöbbet a pénzükért.

©

Az Alsó-Ausztriában található 21 télisport helység nemcsak óriási és változatos síelési lehetőségeiről ismert. A Semmering-Hirschenkogel büszkélkedhet Európa legnagyobb kivilágított, éjszakai síterepével, a Hochkar pedig az Alpok egyik leghóbiztosabb helye.

Ebben a régióban a kezdők és az újrakezdők is megtalálják a számításukat, a könnyű pályák, barátságos síiskolák, nagy választékot felvonultató kölcsönzők mellett, kifejezetten a kezdők igényeihez igazított ajánlati csomagokból is válogathatnak. Annaberg, St. Corona am Wechsel vagy Mönichkirchen helységekben például három napos tanfolyamokkal várják az érdeklődőket, s aki ennyi idő alatt nem tudja elsajátítani a síelés fortélyait, ráadásként kap még egy ingyenes napot a tanfolyamon.

Kifejezetten a családokat várja a már említett Annaberg vagy Lackenhof am Ötscher– az ezekben a helységekben található sport és gasztronómiai infrastruktúra kifejezetten gyermekközpontú. A Gemeindealpe Mitterbach és Hirschenkogel nevű helységekben a sportos élményeké és a buliké a főszerep, ez utóbbi egyébként állandó helyszíne a FIS női világkupa-futamainak is. A sífutóknak Reichenau/Rax és Bärnkopf/Gutenbrunn terepeit érdemes felkeresni, ugyanis mindkét település kitűnően gondozott futópályáiról ismert. A sportolásban megfáradt, romantikus lelkű utazókat pedig egy az elbűvölő téli tájon tett, lovasszán-kirándulás varázsolhatja el. 

©

Ahol mindenki megtalálja a számítását
Ha családdal utazunk, de szeretnénk sportszenvedélyünknek is hódolni, érdemes felkeresni a fent említett Annaberg családias síterületet, amelynek tőszomszédságában a mitterbachi Gemeindealpe sportos sípályái várják a bátrabbakat a Mostvierteli-Alpokban. Ideális választás tehát azoknak, akik változatos sípályákat és megfelelő ár–szolgáltatás arányt keresnek. A szomszédos síterepeken közös síbérletet használhatunk, a 6 éven aluli gyermekek pedig ingyen síelhetnek, de a családok számára is kedvezményes síbérleteket kínálnak.

Annaberg és Mitterbach mindössze 15 kilométerre fekszik egymástól, Budapestről pedig mindössze 4 órányi autózással érhetőek el. A két szomszédos síterep az elmúlt években sokat fektetett a minőség fejlesztésébe és a kényelem fokozásába. A felvonóknál chipkártyás – tehát így érintés nélküli – kapuk engedik be a síelőket. A pályákat rendszeresen karbantartják, és a hóágyúrendszert is kibővítették. A két síterep további közös vonása a barátságos légkör, az otthonos szálláshelyek és a hangulatos alpesi kunyhók.

©

Családias: Annaberg
Annabergben 9 felvonó és 20 kilométernyi sípálya várja a téli sportok szerelmeseit. A családok a könnyű pályákat és a négyüléses, futószőnyeges beszállóval felszerelt felvonót részesítik előnyben, amely a gyermekpályákhoz szállítja az utasokat. A tapasztaltabb síelők és snowboardosok a kihívásokkal teli, FIS versenyek rendezésére is alkalmas hegyoldalakat és buckás pályákon fogják elemükben érezni magukat. A sífutók fektetett nyomtávú futópályán hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. Aki romantikusabb alkat, lovasszános kirándulásra vállalkozhat, vagy akár hótalpakkal felszerelkezve indul neki a téli táj felfedezésének.

Sportos: Mitterbach
Keringő a mély hóban, rock’n’roll a buckás pályán, ritmus a carvingpályán. A Gemeindealpe 13 kilométernyi lejtőn kínál téli élményeket. Két modern ülőfelvonó szállítja a síelni szándékozókat a 800 méter magasan található Mitterbachból a Gemeindealpe 1626 méter magasan fekvő hegyállomására. A csúcsra már csak a csodás kilátás miatt is érdemes felmenni, ráadásul itt egy nemrégiben telepített távcső tágítja a panorámát. 

©

A hegyállomásról induló meredek lejtő igazán vad kalandnak számít, ez a szakasz a Mostviertel régió egyik legmeredekebb sípályája. A kevésbé gyakorlottaknak kék és piros pályák állnak rendelkezésre, a kezdők pedig a 7 kilométer hosszú családi lesiklópályán csiszolhatják tudásukat. A völgyben téli túraútvonalak és 10 kilométernyi sífutópálya csábítja az aktív kikapcsolódásra vágyókat, akiknek a fáradozását a környező hegyekre nyíló kilátás jutalmazza.

Családi profik lendületben
A Hochkönig régió és három települése, Maria Alm, Dienten és Mühlbach Salzburg tartomány szívében található. A mondák övezte Hochkönig-hegy körül elterülő, különösen a családok által előnyben részesített régió 34 felvonójával és 150 kilométernyi tökéletesen karbantartott sípályájával valóságos eldorádó a téli sportok rajongói számára. A síparadicsomot 2007-ben az „Üdvözöljük a kezdőket” érdemrenddel tüntették ki. Ezt az elismerést csak azok a sírégiók kaphatnak meg, amelyek ideális feltételeket kínálnak a kezdőknek, újrakezdőknek, gyermekeknek és fiataloknak egyaránt.

Az elmúlt évben a síterep a gyermekbarát szolgáltatások tekintetében a 2. helyre került az ADAC Ski című utazási magazin felmérésében. A családi bónuszprogram önmagáért beszél: gyermekünnepek, gyermekdiszkó, síóvodák, gyermeksíversenyek, kedvezményes hétvégi bérletárak a gyermekeknek és a fiataloknak, hópark a tiniknek, családbarát szálláshelyek és gyermekfelügyelet könnyíti meg a szülők dolgát. Ez a síterep igazi titkos adu ász, ugyanis még nem túlzsúfolt, így szinte sohasem kell tömegben tolongani, legyen szó akár a síliftekről, akár az éttermekről. A sítúrák és éjszakai síelési lehetőségek mellett számtalan gyermekprogram, a legújabb sí- és snowboardmodellek ingyenes tesztelési lehetősége, showprogramok és változatos partik gondoskodnak a kikapcsolódásról. 

-JB-

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
travelline.hu Plázs

A legjobb francia síterepek

Bár Franciaország nem a legközelebbi sírégió, érdemes megfontolni, hogy esetleg hosszabb utazásra vállalkozunk kedvenc...

Vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák az agrárminisztertől az aszály miatt

Vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák az agrárminisztertől az aszály miatt

Rendetlenkedik az Apple az iPhone-okon? Panasz nyújtott be a Kaspersky

Rendetlenkedik az Apple az iPhone-okon? Panasz nyújtott be a Kaspersky

Tom Hanks belefutott egy születésnapi buliba és énekelt egyet az ünnepeltnek

Tom Hanks belefutott egy születésnapi buliba és énekelt egyet az ünnepeltnek

6 tuti tipp a jó alváshoz az 1600-as évekből

6 tuti tipp a jó alváshoz az 1600-as évekből

A Franz Ferdinand énekese a Sziget után ismét mogyoróallergiás rohamot kapott

A Franz Ferdinand énekese a Sziget után ismét mogyoróallergiás rohamot kapott

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc