szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországra is érkezett dioxinnal szennyezett, ír sertéshús Lengyelországból, az összesen 70 tonna áru jelentős többségét azonban továbbszállították Romániába - közölte Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) illetékes szakállamtitkára.

Az élelmiszerbiztonságért felelős magyar hatóság a lengyel társszervezettől kapott tájékoztatás alapján már három tételt azonosított. Egy további tétel azonosítása most folyik. Az azonosított  árutételeket  Magyarországról Romániába szállították tovább.
   
A szennyezett áru útja "kacifántos" volt az országos főállatorvos szerint, mivel volt olyan tétel, amelyet Írországból Angliába, majd Lengyelországba, onnan Magyarországra és innen Romániába szállítottak. 
   
Süth Miklós jelezte: Magyarországról Romániába az azonosított három tételt, majdnem egyenlő mennyiségben szeptember  utolsó dekádja és november második dekádja között szállították. A szakemberek most egy 6,5 tonnás tétel azonosítását végzik, azt keresik, hogy az érdi raktárból hova szállították. 
   
Az ír hatóságok közlése szerint tíz sertéstelepen találtak olyan takarmányt, amely a megengedettnél százszor több dioxint tartalmaz. Ezért vettették le a polcokról otthon az összes sertéshúst, illetve húskészítményt, amely szeptembert követően került oda, és értesítették a dioxinos sertéshúsról az unió többi országát is, elővigyázatosságra intve őket.

Szarvasmarháknál is találtak dioxint

A sertések után dioxin nyomaira bukkantak írországi szarvasmarha csordákban is, az ír mezőgazdasági miniszter keddi bejelentése szerint azonban az ilyen marhahús fogyasztása minimális veszélyt jelent az egészségre.

A mezőgazdasági miniszter tájékoztatása szerint az eddig megvizsgált 11 marhacsordából háromban találtak a megengedettnél nagyobb mennyiségű dioxint az állatokban, további 34 telep vizsgálati anyagának a feldolgozása még folyamatban van. Ezekről a telepekről egyelőre nem kerülhet forgalomba marhahús, általában az ír marhahúsnak a belföldi, illetve külföldi forgalomból való visszahívását viszont nem tartja szükségesnek a mezőgazdasági miniszter, mivel a dioxin-tartalom technikailag ugyan valóban több a megengedettnél, de az egészségre nem ártalmas, csak hosszan tartó fogyasztás esetén.
   
Az ír élelmiszerbiztonsági hivatal szerint a dioxinnal való szennyezettség mértéke és kiterjedése messze elmarad a sertéshúsétól. A sertéshúsban a megengedett szennyező anyag 80-200-szorosát találták, míg a marhahúsban 2-3-szorosát. 
   
A ír kormány szombaton rendelte el a belföldi készítésű sertéshústermékek visszahívását dioxinszennyeződés miatt. A visszahívás jelentős károkat okoz a sertéstenyésztőknek, de még nagyobb lehet a marhatelepek kára, miután a marhahús Írország legfőbb exportcikke, évi másfél milliárd dolláros kivitele háromszorosa a sertéshúsexportnak.
   
Az Európai Bizottság korábbi közlése szerint 21 országba került dioxinnal szennyezett ír sertéshús, az unión kívül egyebek között Japánba, Oroszországba, Kínába, illetve az Egyesült Államokba is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A magyar sertéshúsban nincs dioxin-szennyeződés

A magyar sertésből előállított élelmiszereket a szakértők jelenlegi tudomása szerint nem érinti az Írországban kipattant dioxin-szennyezési probléma. Nem zárható ki azonban, hogy közvetetten a magyar vállalatok is vásároltak a kockázatos írországi termékből.

MTI Itthon

Nem találtak dioxint a beérkezett mintákban

A magyar élelmiszerellenőrző hatósághoz összesen 88 laboratóriumi minta érkezett, ezekben eddig sem dioxint, sem pentaklórfenolt nem találtak az ellenőrök - mondta Süth Miklós országos főállatorvos kedden Budapesten a kormányszóvivői tájékoztatón.

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Tíz magyar sportoló bukott le doppinggal idén

Tíz magyar sportoló bukott le doppinggal idén

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket