szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szórakozóhelyet nem nehéz találni New Yorkban, annak ellenére sem, hogy a...

Szórakozóhelyet nem nehéz találni New Yorkban, annak ellenére sem, hogy a bárok nem követik úgy egymást mind mondjuk Londonban, és nem is annyira csábító a külsejük. De ha panaszkodunk a többnyire fantáziátlan „Bar” neon feliratra, akkor mit szólunk ahhoz, hogy az igazán „cool” emberek felirat nélküli underground helyekre járnak?

Nem hiába a felirat hiánya, a helyiek nem akarják, hogy akárki megtalálja a helyet, ahol igazán elengedhetik magukat, még akkor sem, ha a titkos klub már valamiféle kisebb legenda a városban. A The Sunday Times angol heti lap Travel mellékletének újságíróinak sikerült bejutni néhány legendás helyre, sőt, még telefonszámot is kaptak, ami azt jelenti, hogy egy kis egyeztetés után mi is bejuthatunk ezekre a helyekre. 

NoLita utcája
©

La Esquina (114 Kenmare Street, a Cleveland elágazásnál)
Hely foglalható a 00 1-646 613 7100 telefonszámon és az alkalmi ruha kötelező vagy legalábbis növeli az esélyünket az elvegyülésre. A cím New York egyik legújabb negyede, a NoLita (Little Italy, SoHo, NoHo, és a Lower East Side közötti piciny kerület) egyik kevésbé ismert részére utal. A szám alatt egy lerobbant Mexikói étterem lapul, a környezet olyan mintha a NYPD Blue sorozatban lennénk, már csak a véres halott "hiányzik" a kőről. Ez természetesen nem cím, amelyet keresünk, de van egy ajtó belül, amely egy lépcsősorhoz vezet lefele...az étterem konyhájába. Úgy bizony, az út ebbe a sikkes klubba ezen mexikói konyhán, plusz még egy lépcsősoron át vezet. A szó szerint underground hely hibátlan, civilizált, és tele van gyönyörűen öltözött, koktélt szopogató emberekkel. A hosszú bárpult mellett kényelmes kanpék várják a vendégeket. A helyiek barátságosak, és emelt hangon próbálják túlüvölteni a zenét, amely a 80as évek pop és funky nótáiból áll össze. Ajtónálló nem volt az újságirók látogatásának idején, persze ettől még nem kizárt, hogy számolnunk kell kidobóval.  

Az Angel's Share bejárata
©

Angel’s Share (a klub hivatalosan a 8 Stuyvesant Street szám alatt található, de a bejárat ténylegesen a 6 szám alatt van, egy jellegtelen felirat nélküli ajtó mögött)
Az Angel Manhattan Greenwich Village negyedében található, és úgy elvan dugva, hogy igen nehéz dolgunk lesz, ha fel akarjuk kutatni. Egy kis segítséget azért kapunk: az épület feletti ponyvatetőn "Village Yokodo" felirat olvasható (a 6 szám alatt), az ajtó mögötti lépcsősor egy japán kávézóba vezet. Ha balra nézünk a lépcső tetején egy másik ajtót találunk, amelyiken névjegytábla van, és már meg is érkeztünk. A klub demokrata, és nem alkalmaz ajtónállót, aki idáig eljutott, az be is léphet - ennek ellenére nem tudni arról, hogy gyakori lenne a balhé. Talán ez azért van, mert eleve követel bizonyos értelmi szintet a bejárat felkutatása, így a vendégek természetes szelekció útján kerülnek be.  A hely semmiben nem különbözik egy átlagos klubtól, kis japán beütéssel, specialitásuk a shiso vodka, amit Groovy koktélnek neveznek a helyiek, ám a shiso összetevőjéről senki nem tudott tájékoztatást adni. 

Kémfotó a PDT előteréről
©

PDT (113 St Mark’s Place, a 212 614 0386 telefonszámon foglalhatunk asztalt és akkor beengednek, a legjobb helyek a bárnál vannak, oda nem lehet foglalni, de átültetnek, ha megüresedik egy asztal) 
A PDT, a Please Don’t Tell rövidítése, amely magyarul annyit tesz, hogy "Ne mondd el". Persze: ne mondd el senkinek, hogy itt milyen bulik vannak, de mi most ettől eltekintünk, és eláruljuk, hogy a hely Manhattan East Village negyedében van, a bejutás pedig felér egy krimi forgatókönyvével. Először meg kell keresni a Crif’s nevezetű rozzant hot-dog árusító helyet. Ha helyben vagyunk, irány a lépcső a pincébe. Bal kéz felől találunk egy régimódi telefonfülkét, amibe be kell lépnünk. Kandi kamera nincsen, de van CCTV, és nem árt mosolyogni, miközben a telefonba elrebegjük (vegyünk fel erős amerikai akcentust) a nevet, amire a foglalást végeztük. Ezután ne ijedjünk meg, ha a fülke hátsófala kitárul és egy ultra „cool” szórakozó helyen találjuk magunkat. A hely gyéren dekorált, de nagyon menő. A bárnál elitlista meglepetésként kivetítőn élvezhetjük a telefonfülkébe érkező reménykedőket. Akik már bejutottak azok sunyi mosollyal élvezik az előadást, és csendesen fogadhatnak a kinézet alapján, hogy ki az, aki engedélyt kap a bejövetelre, és ki az aki nem.  Hát nem aljas és sznob dolog ez? Ennek ellenére élvezkedjünk csak nyugodtan, az ember úgysem tudja levenni a szemét a képernyőről, főleg ha a klub furcsa elnevezésű (Paddington, Judgment Day, French Maid) koktél specialitásai közül bekortyolt néhányat. 

Izgalmas műsor a The Box színpadán
©

The Box (189 Chrystie Street, a foglalás kötelező emailben a [email protected] címen, kb. 10 000 forint lesz a foglalás maga)
Ezt a Lower East Side negyedbeli burleszk és kabaré klubbot nem igazán nevezhetjük titkosnak, hiszen a nevéhez drog botrányok tapadnak, a hely ráadásul kedvence Jude Law-nak és Lindsay Lohan-nek is, ha a városban vannak. A klub furcsa show-val szórakoztatja a vendégeket, amely nem mindenkinek lesz kedvére való. Élvezhetünk visszafele játszott sztriptíz táncot, S&M szerű előadást, és transzvesztitákat, akik sörös üvegeket kapkodnak fel a intim testrészeikkel.

Milk & Honey (134 Eldridge Street a Lower East Side-on, fogalás kötelező, de a telefonszám hetente változik)
Végül essen néhány szó a Milk & Honey-ról, amelyet valóban nagyon nehéz megközelíteni. Az utca csúnya szemetesekkel és rozzant szabósági boltokkal tarkított, és ha a La Esquina-t egy NYPD Blue gyilkossági helyszínéhez hasonlítottuk, hát ez a hely minden bizonnyal az, ahova a hullát elviszik. A csengő fölött Alterations felirat díszeleg, de ennek sok haszna nincs, mivel a helyre csak akkor lehet bejutni, ha asztalt foglaltunk, ehhez pedig kell egy telefonszám, amelyet hetente cserélnek. Egy New York-i mondás szerint a városban nem az számít, hogy mit viselsz, hanem hogy kit ismersz, és bár a többi klubba ismeretlenül is be lehetett slisszolni, úgy tűnik a Milk&Honey esetében ez a mondás tökéletesen igaz. Amikor ez az összefoglaló készült, a Sunday Times című hetilap újságíróinak élményei alapján, a telefonszám éppen 631 662 7367 volt, ahova este 8 után lehetett a foglalást elküldeni SMS-ben. Ám ez a szám valószínűleg már nem él. 

Krisztina O'Brien

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!