szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A PlaneCrashInfo a világ legteljesebb internetes adatbázisa, amely a repülőgép balesetek...

©

A PlaneCrashInfo a világ legteljesebb internetes adatbázisa, amely a repülőgép balesetek részletes adatait tartalmazza. A gyűjteményben pillanatnyilag több, mint 5000 légi baleset szerepel, számadatokkal, leírással, fényképekkel és hanganyaggal. Az adatbázisban polgári, katonai, teherszállító repülők és helikopterek balesetei szerepelnek 1908-tól napjainkig.

A főoldalon a legfrissebb esetek leírását találjuk, illetve azt olvashatjuk el, hogy az aktuális naptári napon, évekkel ezelőtt milyen balesetek történtek. Egy-egy katasztrófa leírásából megtudhatjuk a pontos dátumot, időpontot, helyszínt, valamint a légi járművet üzemeltető társaság nevét, a gép típusát és regisztrációs számát, illetve azt, hányan voltak a fedélzeten és hány áldozata volt a tragédiának. Ezeket az adatokat az eset részletes leírása követi. 

©

Az adatbázisban nagyon sok módon lehet keresni és több érdekes válogatást is elérhetünk a főoldalon található hivatkozásokat követve.

A “100 Worst” egy szomorú toplistához vezet, ahol minden idők száz legtöbb áldozatot követelő légi szerencsétlenségét találjuk. Ennek élén a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás áll, itt a repülőkön és a földön háromezer áldozat volt. 

Ezt egy Kanári-szigeteken és egy Japánban történt eset követi, mindkettőnél több mint ötszázan vesztették életüket.

A “Pictures” oldalon évszám szerinti sorrendben láthatunk képeket a balesetekről. 

©

Érdekesség, hogy már az első, 1908-as  feljegyzéshez is találunk fotót. Szintén időrendi sorrendet van a “Famous Deaths” lapon, ahol olyan repülő balesetek szerepelnek, amelyekben híres emberek vesztették életüket. 

Mivel a hírességeknél gyakoriak a magángépek, itt nagyon sok kis repülő és helikopter szerencsétlenséget találunk.

Megdöbbentő dokumentumok szerepelnek a “Last words...” rovatban. A tragédiák utolsó pillanataiban a pilóták és az irányítótorony közötti elhangzott beszélgetések jegyzőkönyvei olvashatók itt. 

Sok esetnél az eredeti hangfelvételek is elérhetőek mp3 állományokban, de ezeket csak az erősebb idegzetűeknek ajánljuk. 

©

Furcsa esetekben sincs hiány. Ehhez a válogatáshoz az “Unusual Accidents” linkre kattintva jutunk. A kifutópályára ellenkező irányból felhajtó repülőtől, a gépből öngyilkosként kiugró utasig terjednek a történetek. Itt mégsem találjuk meg Veszna Vulovics légiutaskísérő esetét, aki állítólag 10 kilóméteres zuhanást élt túl ejtőernyő nélkül. Ez csak városi legenda...

Az adatbázis talán legtanulságosabb része statisztikai adatok alapján elemzi a baleseteket. Ebből például kiderül, hogy a katasztrófa okok százalékos eloszlása nem sokat változott az évtizedek alatt. 

Legtöbbször a pilóták a hibásak, ezt követik a műszaki hibák, a szélsőséges időjárás, emberi mulasztás és végül a szabotázsok, terrorcselekmények. A számadatokból az is kiderül, hogy a balesetek több mint fele a leszállás közben következik be.

A felsoroltakon kívül még nagyon sok érdekességet lehet megtudni a PlaneCrashInfo oldalról, de akármilyen megdöbbentőek is a légi balesetek részletei, ezek senkinek se vegyék el a kedvét a repüléstől, hiszen a tragikus esetek ellenére statisztikailag ez a közlekedési forma a legbiztonságosabb.

-GYL-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!