szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A Skytrax nevű cég felmérésében nem vette figyelembe az adott repterekre érkező...

A Skytrax nevű cég felmérésében nem vette figyelembe az adott repterekre érkező, vagy onnan induló gépek pontosságát, az elveszett csomagokat, illetve az esetleges panaszokat, amelyek az utazóktól érkezett. Ehelyett a kérdőívet kitöltőknek olyan tényezőket kellett értékelni, mint a kijutás lehetősége a reptérre, a tömegközlekedés kapcsolódása, kényelem, hangulat, tisztaság, várakozás a bevándorlási hivatalnál, kiszolgálás, a megfelelő jelzések megléte, a reptéri személyzet közvetlensége és nyelvtudása, a csatlakozások elérhetősége, a szórakozási lehetőségek, valamint a különböző boltok, éttermek kínálata és az internet elérhetősége.

Az élen nem meglepő módon több ázsiai légikikötő végzett, a Skytrax szerint ugyanis ezeken a reptereken már aktívan használják a XXI. századi technológiát. Az amerikai repülőterek közül egy sem tudott bekerülni a legjobb tízbe, s Európából is csupán háromnak sikerült ez a megtiszteltetés.

Orcihedák a Hong Kong-i reptéren
©

Hong Kong International
A legjobb értékelést már zsinórban ötödszörre a Hong Kong International szerezte meg. A futurisztikus reptér faltól plafonig érő ablakain gyönyörű kilátás nyílik a Hong Kong-iira öbölre. A hatékony utasirányítási rendszernek köszönhetően gyerekjáték egyik géptől eljutni a másikig, így akinek a csatlakozását kell elérnie, nem szükséges kilométeres folyósokon zarándokolnia. A belvárost és a repülőteret expresszvonatok közik össze, így csupán 23 percig tart eljutni a terminálból a belvárosba. Akinek pedig várakoznia kell, szépségszalonban, a számos tax free bolt egyikében és az Ázsiában a legjobbnak számító repülőtéri hotelben pihenheti ki az utazás fáradalmait.

Singapore Changi International
Bár nem akkora, mint a Hong Kong-i, a szingapúri reptér az üzemeltető cég szerint az utasok maximális kényelmére és szórakozási lehetőségeire helyezi a hangsúlyt. Az utazók lazíthatnak a tetőn lévő medencében, vagy az ingyenes, non-stop moziban, s gyönyörködhetnek a mindkét terminált beborító orchideákban. A szingapúri légikikötőben a bevándorlási pultoknál és a biztonsági ellenőrzésen is könnyen és gyorsan juthatnak át az utasok.

Seoul Icheon Airport
Bár kevésbé ismert, a dél-koreai főváros Icheon reptere egyetlen óriási terminál, amelyben könnyen és gyorsan lehet eljutni bármelyik pontra. A válaszadók kifejezetten kiemelték a példás tisztaságot, amely a lista alapján páratlannak bizonyult a többi résztvevő helyszínhez képest. Aki szereti a reptéri boltok kínálatát, itt garantáltan megtalálja a számítását, s mivel Dél-Koreában az egyik legmagasabb az internet-felhasználók aránya, nem csoda, hogy az Icheonon szinte bárhol csatlakozhatunk a világhálóra.

Müncheni Repülőtér
A német helyszín tavaly a tizedik helyen végzett, idén azonban hat pozíciót javítva zárt negyedikként. A válaszadók szerint a müncheni légikikötő „nagyon jól tervezett reptér, a XXI. század igényeire szabva”. Maga mögé tudta utasítani frankfurti „kollégáját” is, mivel gyors az utasokkal kapcsolatos ügyintézés, könnyű megtalálni a csatlakozásokat és a kapuk között rövid távokat kell csupán megtenni. Persze talán ez nem csoda, figyelembe véve a müncheni és a frankfurti reptér méretbeli különbségeit.

Kansai International
Ezt az oszakai repteret kevésbé ismerik, mint a tokióit, azonban a Skytrax szerint a válaszadók úgy fogalmaztak, itt „tapasztalni a legjobb minőségű kiszolgálást”. Ez nagyrészt a hatékony utaskezelésnek köszönhető, amelyet a biztonsági ellenőrzéseknél és a bevándorlási pultoknál tapasztalni. Az egész reptéren elérhető a vezeték nélküli internet és egy ötcsillagos szálloda is csatlakozik a terminálhoz.

Dubai International
A legjobb közel-keleti reptér címét kivívó Dubai Internationalt a legtöbb utas átszállásra használja, jóval nagyobb forgalmat bonyolít le ugyanis, mint az az országba érkező turisták és üzletemberek számából következne. Bár a látszólag folyamatosan zajló építkezések és a mindenfelé kígyózó mozgólépcsők valamelyest lassíthatják a haladást, azonban a kiterjedt bolthálózat és a pompát, csillogást sugalló berendezés megtette a hatását az utazó közönség tagjai között.

Alkonyodik a Kuala Lumpur-i reptéren
©

Kuala Lumpur International
Az új építésű ázsiai repterek közül szintén kimagasló a maláj főváros légikikötője. Nem volt ez mindig így, megnyitása után nem sokkal, ugyanis elözönlötték a patkányok. Ez a probléma azóta megszűnt, az utasok pedig értékelik a lélegzetelállító építészeti megoldásokat, a nagy nyílt tereket és a növényekkel borított átriumokat. A reptérhez öt csillagos szálloda és a belvároshoz csatlakozó gyorsvasút is társul.

Amsterdam Schiphol
A holland nyelven szinte kimondhatatlan nevű légikikötő évekig volt Európa legjobb reptere. Az utasok nem csak az egyetlen nagy terminálból álló csomópont könnyű és gyors csatlakozásait és kiváló közlekedését értékelték, hanem az európai szinten elsőrangú bolthálózatot, nem beszélve a kaszinóról, ahol a gépükre váró utazók elüthetik az időt.

Copenhagen Airport
A dán főváros reptere a válaszadók szerint tükrözi a „dánok laza hozzáállását a bürokráciához és a hatalomhoz”. Bármit is jelentsen ez, tény, hogy ha várakozás közben megéhezünk, a minimalista berendezésű éttermek egyikében valódi ínyencségekkel csillapíthatjuk az étvágyunkat, utána pedig válogathatunk a boltok gazdag kínálatából. Valódi unikum a reptér faborítású padlója is, amely szintén melegséget és családias hangulatot sugall.

Sydney Airport
Az ausztrál metropolisz reptere nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet – s ébresztett rokonszenvet a SkyTrax válaszadóiban – hogy megnövelte az adómentes boltokban vásárolható alkohol maximális megengedett mennyiségét. A Sydney Airport sikerének egy részét a 2000-ben tartott olimpiai játékok kapcsán végzett fejlesztéseknek köszönheti, ezért a belvárosba eljutni rendkívül könnyű tömegközlekedéssel. A válaszadók ugyan említettek néhány, a kelleténél agresszívebb vámost, ennek ellenére a teljes szolgáltatásról alkotott összekép szerint ausztráliában „barátságos, őszinte és meleg” fogadtatásban részesülnek az utazók.

-JB-

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Kásler tételesen felsorolta, kik kapják a bruttó 500 ezret

Kásler tételesen felsorolta, kik kapják a bruttó 500 ezret

Amerikában bejött a nyitás: kétmillió ember már talált munkát

Amerikában bejött a nyitás: kétmillió ember már talált munkát

Jövőre tilos lesz az avarégetés az egész országban

Jövőre tilos lesz az avarégetés az egész országban