szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A búza sütőipari szempontból a legértékesebb gabonánk, magas sikértartalmának köszönhetően lesz a kenyér laza szerkezetű. A búzából liszt, dara, gríz és korpa is készül, sőt sör- és szeszfőzéshez is használják. A búzalisztből készített búzakeményítőt az ételek sűrítéséhez a magánháztartások és az élelmiszeripar egyaránt alkalmazza. Kedveltek a puffasztott búzatermékek is.

 Összeállításunkban sorra vettük néhány hagyományos és a reformtáplálkozásban közkedvelt gabonaféle felhasználásának jellemzőit. 


A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI/hvg.hu Plázs

Több barna kenyeret esznek a magyarok

Megváltoztak a kenyér- és péksütemény-vásárlási illetve fogyasztási szokások Magyarországon: a friss pékáruk piacán is teret nyertek a hipermarketek, és az asztalra gyakrabban kerül barna kenyér - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.

HavariaPress Itthon

Túl sok az adalék és a só a kenyerünkben

Minden negyedik, a boltok polcain található kenyérben találtak az előírtnál jóval több sót az ellenőrök. Olyan fehér vagy barna kenyér pedig csak elvétve került kezükbe, melyben nem volt semmiféle adalékanyag.

MTI Gazdaság

Legalább 10-15 százalékkal lehet drágább a kenyér

A kenyér árának legalább 10-15 százalékos emelése szükséges a növekvő sütőipari költségek fedezéséhez, áremelés híján a mintegy 1400 magyarországi pékség harmada csődbe mehet egy-két éven belül - mondta Varga László a Magyar Pékszövetség elnöke.