szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A zeneszerző itt jött világra 1732.

©

A zeneszerző itt jött világra 1732. március 31-én, második gyermekként a később 12 gyermekes családban. A náddal fedett parasztház szobái és füstös konyhája szinte kézzelfoghatóvá teszik a légkört, amelyben Haydn első lépéseit megtette és gyermekéveit töltötte. Itt énekelt édesapjával a bognárműhelyben és itt falatozott édesanyjával, aki a grófi kastélyban volt szakácsnő. Ezek az idők nem múltak el nyomtalanul: a zene iránti elkötelezettség mellett a gasztronómia iránt érzett vonzalom is végigkísérte Haydn életét. A szülőház barokk szobájában, az eredeti bútorok mellett áll egy felújított kalapácszongora is, amelyen állítólag Joseph Haydn maga is játszott.
A Haydn-rajongóknak 2009 májusától októberig összesen hat alkalommal nyílik lehetőségük rá, hogy a történelmi hangszer különleges hangvilágát exkluzív körben élvezhessék, többek között a 6. Haydn-napok alatt a rohraui kastélyban. Ezenkívül a Bálház Clarissa-termében egy kamarazenei koncertre kerül sor, amelyet felolvasásokkal tarkítanak Joseph Haydn visszaemlékezéseiből és számtalan leveléből idézve (2009. június 26–28.).

Barátjával, Mozarttal ellentétben Haydn nem volt csodagyerek. „Egy zseni fejlődésének évei” címmel zenei karrierjének korai éveiről tudhatnak meg érdekességeket a látogatók a Hainburg an der Donau városában található Kulturfabrikban. Itt lépésről lépésre bemutatják Haydn zenei előmenetelét: hogyan kezdett hatévesen a hainburgi rokonnál egy kórusban énekelni és hogyan jutott mindössze két évvel később a Bécsi Fiúkórusba. A „Haydn-jelenség” című kiállítás-sorozat (2009. június 1.–december 31.) alsó-ausztriai része Fejlődésben címmel ábrázolja, milyen nehezek tudnak lenni a világhír felé vezető első lépések, és milyen meghatározó szerepet tud játszani ezen az úton a népzene.

További információk az interneten: www.haydn2009.net

Forrás: Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

Európai Parlament: A közmédia egyes tagállamokban kormányzati propagandává silányult

Európai Parlament: A közmédia egyes tagállamokban kormányzati propagandává silányult