A farsang a tél és tavasz küzdelmét szimbolizálja, derűsen kezdődik és böjttel ér véget. A 16. századi színjáték a böjti ételeket jelképező Cibere vajda és a zsíros, húsételeket megszemélyesítő Konc király viaskodását mutatta be. Vízkeresztkor Konc király, húshagyó kedden Cibere vajda nyerte a párviadalt. A farsangi mulatságokon az emberek elfeledték az illemet, a jó szokásokat. A táncos mulatozást mértéktelen evés, ivás jellemezte, a farsangi jelmezek és álarcok jó szolgálatot téve elfedték a féktelen mulatozók kilétét. A hagyomány szerint a kiadós étkezéssel a természetet kívánták bő termésre serkenteni.
Farsangi receptek
Palócleves 4 személyre 24 dkg sovány bárányhús, 60 dkg burgonya, 24 dkg zöldbab, 1,2 dl 12 százalékos tejföl, 1 nagyobb vöröshagyma, 1,5 evőkanál búzaliszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd, fokhagyma, só, fűszerpaprika, köménymag, őrölt bors, babérlevél.
A húst mosás és az inas, hártyás részek eltávolítása után kis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felkockázzuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd tűzről levéve pirospaprikával megszórjuk. Hozzáadjuk a húst, folyamatosan kevergetve fehéredésig sütjük. Sózzuk, beletesszük az őrölt borsot, őrölt köményt, zúzott fokhagymát és a babérlevelet, kevés vizet aláöntünk, és fedő alatt puhára pároljuk. A párolás közben elfövő levét mindig csak kevés vízzel pótoljuk. A megtisztított és kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot a majdnem készre főtt húshoz tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A tejfölt és a lisztet simára keverjük és hozzámelegítjük a leveshez. (A forró levesből egy keveset kimerünk és óvatosan összekeverjük a habarással, így elkerülhető, hogy a hideg tejföl kicsapódjon a forró levesben.) Néhány perc forralás után megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel. Előmelegített hőálló tálban, forrón tálaljuk.
Egy adag energia és tápanyagtartalma: 371 kcal energia, 18,9 g fehérje, 14,0 g zsír, 41,0 g szénhidrát, 58,8 mg koleszterin, 5,9 g élelmi rost.
A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.