szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A húsvéti szünidő leginkább a nagyvárosoknak kedvez, a közeli partokon...

London sokakat vonz tavasszal
©

A húsvéti szünidő leginkább a nagyvárosoknak kedvez, a közeli partokon még a természettel együtt ébred a szezon, csak a távoli vizekre evezve utazhatunk a biztos nyárba. Európában szinte minden metropolisz közkedvelt úti célnak bizonyul áprilisban: London, Párizs, Róma, de a Mediterráneum, azaz a Földközi-tenger térsége, beleértve az Észak-afrikai turistaparadicsomokat is, sok látogatót vonz.

A locsolkodás elől menekülve érdemes városnézéssel egybekötött hosszúhétvégét választani, hiszen a família minden tagjának széleskörű igénye könnyen kielégíthető a nagyvárosokban, és ez fejenként már 50 ezer forinttól megvalósítható, ha repülővel megyünk, és csak nagyszombaton indulunk. A szünidő ellenére azonban ne is reménykedjünk, hogy folyamatos múzeum-látogatással, tárlat-megtekintéssel, szimpózium-szemlével művelődhetünk a bohém kikapcsolódás helyett, ugyanis munkaszüneti napnak minősül az öreg kontinens országaiban szinte mindenütt a húsvét. 

Egy romantikus vonatút?
©

Nem kell kétségbe esni, és irányt változtatva a húszon-néhány fokos tengerpartok homokrengetegében a tavaly nyárról ott ragadt lézengő turisták között heverészni. A városokban ugyanis számos fesztivállal, és kapcsolódó rendezvénnyel ünneplik a tavaszt. Európa fő- és nagyvárosai mellett Málta, Mallorca, Ciprus, Egyiptom és Tunézia népszerű célpontok, hiszen a hőmérő higanyszála tavasszal még kicsiknek-időseknek is kellemes, így szinte minden utazási irodának vannak erre vonatkozóan ajánlatai. Közkedvelt kikapcsolódás a Nílusi hajóút is, a tehetősebbek a karibi verziót is választhatják.

Repülő helyett természetesen választhatjuk a romantikus vonatozást, a közeli német, olasz, lengyel városokba, Szlovákiába, de akár Svájcba is már 20-50 euró között kaphatunk az oda útra jegyet. Busszal is nekivághatunk a nagyvilágnak, Párizs retúr 44ezerből megvan, a német és olasz városok már 30 ezer alatt elérhetők. 

Disneylandben garantált a családi szórakozás
©

A francia fővárost gyerekes családoknak ajánljuk, Disneyland a család minden tagja számára érdekes lehet, míg Itália húsvétkor leginkább egyhatalmas egyházi partira emlékeztet, de találhatunk fantáziadús kísérőrendezvényeket is. Vagy éppenséggel guruljunk ki (busz, vonat) szomszédos országainkba a gasztronómia és a sörturizmus jegyében, ahol az ünnepi hagyományok finomságai mellett végigkóstolhatjuk a helyi étel és ital nevezetességeket.

Ám csak óvatosan a nyúllal, amely ugyan a gyermekfolklór része, és mint a legtöbb országban, így nálunk is a szabadban készített fészke rejti az ajándékokat és a húsvéti tojásokat, ám ezzel szemben, például Franciaországban és Belgiumban a húsvéti harangok (cloches de Pâques) pottyantják le a meglepetéseket. Ausztráliában és Új-Zélandon pedig kifejezetten kártevőnek tartják a nyulakat, így ha ezekbe az országokba látogatunk, az általunk megszokott csokoládéból készült nyalánkság helyett az adott ország kulináris szokásainak megfelelően elkészített nyulat érdemes keresnünk. 

Egy kis kényeztetés sem árt locsolás helyett
©

Belföldön a bőséges wellness-kínálat áll az utazni vágyók rendelkezésére, ám a borvidékek is közkedvelt célpontok, hiszen a 2008-as borok már kóstolhatók. A borvacsorákhoz találunk kapcsolódó kiránduló és családi programokat akár a pincészetek honlapjain. 

A magyar Nyúl községben a névazonosság külön ünneplésre ad alkalmat: húsvétkor hagyományosan két napig tartó rendezvénysorozatot szerveznek, amelynek része a „FUTaNYÚL” futóverseny.

Aki a közeli partokon, vagy az országok közepén sem talál kedvére valót, annak érdemes a Felkelő Nap Országában a cseresznyefa virágzásban gyönyörködni, mely Tokió környékén április elejére tehető. 

Kína vagy Dél-Afrika szintén kellemes. Indiában vagy éppen Balin a két monszun-évszak közötti változékony időjárás tapasztalható, noha a csapadék nem vészes, a páratartalom hatalmas. A Húsvét szigetek iránt az ünnep alkalmával sem ugrik meg a kereslet, sőt, összességében a szezon eme időszakában nem tapasztalható kiugró kereslet egyik úti cél iránt sem. 

Távoli vizekre evezve, érdemes tavasszal utazni az USA észak-keleti országaiba, valamint a nemzeti parkokba, ám ha magasabb területekre utazunk, készüljünk a hidegre, hurrikántól csak augusztus-szeptember környékén kell tartanunk. Természetesen, a nagyvárosok egész évben látogathatók, az olykor ködös, esős időjárás sem okozhat nagy gondot például a csodálatos San Francisco-ban. Chilében a nyarat kivéve rengeteg eső esik, Argentína szintén csapadékos tavasszal, a turisztikai főszezont viszont kellemes időjárás közepette elkerülhetjük Kanadában, vagy éppen Mexikóban. Közép-Amerika főszezonja áprilisig tart, ilyekor kellemes az időjárás, de magasabb a költség.

-KM-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán az Európai Bizottság alelnökének távozását követeli

Orbán az Európai Bizottság alelnökének távozását követeli

Orbán: Közvetlen repülőjárat indul a kirgiz fővárosba

Orbán: Közvetlen repülőjárat indul a kirgiz fővárosba

Donald Trump meghekkelte az adórendszert, de most saját tornya omolhat rá

Donald Trump meghekkelte az adórendszert, de most saját tornya omolhat rá