szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Segítheti a szervezetünkben lévő gyulladások elleni küzdelmet, ha vörösbort iszunk, jelzi egy vasárnap közzétett tanulmány.

A Glasgow-i Egyetem kutatói úgy találták, hogy a vörösborban lévő reszveratrol - amely antioxidáns hatású vegyület - megvédte az egereket, amikor erőteljesen gyulladáskeltő anyagoknak voltak kitéve. A reszveratrolos előkezelést nélkülöző egereknél a vérmérgezéshez hasonló, súlyos gyulladásos reakciók jelentkeztek.
   
A tanulmány szerint a vegyület két olyan fehérjét gátol a testben, melyek gyulladást váltanak ki. "A súlyos, akut gyulladásos betegségeket, amilyen a szepszis is, nagyon nehéz kezelni, évente sok ember hal meg a gyógymód hiánya miatt" - mondta Alirio Melendez, a Glasgow-i Egyetem munkatársa. A vérmérgezést túlélő emberek életminősége is rosszabb, mert a gyulladás számos belső szervben kárt okoz.
   
"Tanulmányunk végső célja, hogy találjunk egy lehetséges új terápiát az akut gyulladásos kórképekre" - magyarázta Melendez. 
   
A reszveratrolnak már korábban is több előnyös hatását állapították meg különböző tanulmányokban: csökkenti a sejtek öregedését, javítja a vírusellenes kezelések hatékonyságát, sőt gátolja a vérrögök képződését és a rák elleni küzdelemben is felhasználható. Az antioxidáns mindenféle színű szőlő héjában megtalálható, ám a vörösborba nagyobb mennyiségben kerül át, mint a fehérbe.
   
A tanulmány eredményeit a kísérleti biológiával foglalkozó társaságok lapja, a FASEB Journal tette közzé. "A vörösbor terápiás hatását több ezer éve elfojtottuk. Most, hogy a tudósok kiengedték a palackból a titkot, a reszveratrol működésének ismeretében új gyógymódok születhetnek az életveszélyes gyulladások ellen" - mondta Gerald Weissmann, a FASEB Journal főszerkesztője.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Molnár Kata Orsolya Gasztro

A világ legjobb vörösei

Nálunk talán még kevésbé ismert olasz borok a barbaresco és a barolo. A napsütötte piemonti ültetvények büszkeségei. Sokan egyenesen a világ legjobb vöröseinek tartják őket.

hvg.hu Plázs

Miért okozhat fejfájást a vörösbor?

A fejfájás a leggyakoribb panaszok egyike, egy év alatt a lakosság körülbelül 80 százaléka szenvedi el valamely formáját. A különböző fejfájások kialakulásának hátterében többféle ok húzódhat meg. A legújabb feltételezések szerint bizonyos élelmiszerkomponensek is előidézhetnek fejfájást.

MTI Plázs

A vörösbor még egészségesebb, mint hittük

A vörösbornak már eddig is több, kedvező egészségügyi hatást tulajdonítottunk, de egy összefoglaló tanulmány szerint az élvezeti hatása miatt ugyancsak szívesen fogyasztott szeszital a szív- és érbetegségek, a rosszindulatú daganatok vagy a cukorbaj megelőzésére egyaránt alkalmas.