szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Plitvicei Nemzeti Park csupán két órára van Zágrábtól, Zadar felé félúton, és a hely 50 hektár vadregényes...

A Plitvicei Nemzeti Park csupán két órára van Zágrábtól, Zadar felé félúton, és a hely 50 hektár vadregényes erdővel,16 gyöngysor-szerűen elhelyezkedő tóval, és 92 vízeséssel ajándékozza meg az odalátogatót. A park télen a kristályosra fagyott zuhatagok és ember nagyságú jégcsapok otthona, nyáron a hőség elől kínál csodálatosan zöld, hűs, tiszta menedéket. Mindemellett természetesen romantikázásra is tökéletesen alkalmas, hiszen vadregényes, világoskék vizekkel borított tája azonnal elvarázsolja a látogatót.

A két legnagyobb tavat a Kozajkot és Proscet két folyó táplálja (a Bijela és a Crna), és ezek a tavak pompás látványt nyújtanak kisebb társaik körítésében, amelyek azért alakultak ki, mert a vidék domborzatának köszönhetően a víz a gravitációnak engedve szabadulni próbál. Minden tó más-más magasságban helyezkedik el, számtalan zuhatagon keresztül egymást táplálják, alakítják, magával ragadó látványt nyújtva.

Tekintse meg galériánkat!
©

A víztömegek csodás száguldásának lehetünk tehát tanúi a Plitvicei Nezmeti Parkban, ahol számtalan turistáknak kijelölt úton csodálhatjuk meg ezt az egyedi természeti látványt és a zuhatagok erejét, amelynek csak a mésztufa meder szab gátat, de az is csak időszakosan, mert a több tucat vízesés alatt a kőzet a sodrásban lassan felemésztődik - az emberi szemnek láthatatlanul. Ennek köszönhetően azonban akad még bőven látnivaló: a karsztbarlangokat kár kihagyni, ha erre kirándulunk nyaralás közben. 

A Nagy-barlang, a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang maguk is megérnek egy túrát, és ehhez harmadik bónuszként még a tavakat körbevevő erdőt is nyugodtan oda számíthatjuk, hiszen az abban tekergő számtalan turistaútvonal a legkeményebb túrázókat is leköti egy jó darabig. A Nemzeti Park kevésbé népszerű részein akár medvékkel is találkozhatunk a sok egyéb ritka állatfaj mellett, amelyeknek a park otthont ad. 

Tekintse meg galériánkat!
©

 

[[ Oldaltörés: Hol szálljunk meg, mire ügyeljünk a nemzeti parkban? ]]

Hol szálljunk meg?
Ha tehetjük, töltsünk legalább pár napot Plitvice felfedezésével, igaz, ennél több nem is szükséges. A park mellett sok kisebb hotel és vendégház található, amely talán a régi balatoni Zimmer Frei érára emlékeztet, a hotelek többségére tényleg rászorulna egy kis felújítás.

A Hotel Plitvice például totális retro érzés, noha talán ez a legjobb szállás a környéken gazdaságilag és minőségileg is. A szobák ára 100 euró közül mozog és teraszról kellemes a látvány az erdőre, ráadásul a vízeséseket is hallani lehet. A hotel a park bejáratától mindössze 5 percre van, amely előnyös tényező, ha számba vesszük azt a három-négy órás sétát amely a tavak körül vár ránk. A Hotel Jezeronak ugyancsak vannak a parkra néző teraszai és egy kicsi medencéje is, de ez a hotel elég forgalmas, mert az utazási irodák a Jezeront használják szállásként a csoportos utak szervezésekor. Ebben a hotelben egy szoba két főre 150 euró körül mozog, de ezt az árat félpanzióval kínálják. 

A parktól 15 percnyi autóútra van egy kemping is (Korana), amelyben fa bungalókat lehet bérelni. A házak kicsik, de tiszták, a vécé és a tusoló kommunális, de az étel az étteremben kiadós és finom, noha a választék általános. A kempinget erdő veszi körül, amely stílusosan igazodik a tavak hangulatához, egy bungaló pedig mindössze 42 euró két főre és ebbe az árba a reggeli is bele tartozik.  

Tekintse meg galériánkat!
©

Tippek a látogatáshoz
- A területnek a méreténél fogva több bejárata van, amelyek különböző színkóddal vannak ellátva, hogy biztosan ott távozzunk, ahol bejöttünk. A buszos és a hajós túrák kombinációja ehhez a kódhoz van kötve, ezért a belépőjegyere jól vigyázzunk.
- A nyári főszezonban a délutánok nagyon zsúfoltak lehetnek, ezért az a legjobb, hogy ha kora reggel vesszük a nyakunkba a parkot.
- Az alsóbb régiókban és a vizek felett nem lehet kikerülni a tömeget, de a felsőbb régiók útjain még a főszezonban is magányra találhatunk, ha a több ezer kuruttyoló béka társaságát nem számítjuk.
- A vízeséseket elektromos hajókon közelíthetjük meg, és ne felejtsük el a kameránkat sem, bőven lesz alkalmunk használni!
- A túrát tervezzük napos időre, mert ilyenkor a tavak színe hihetetlenül kék a hegyek ásványi anyagtartama miatt, amely varázslatos hangulatot kölcsönöz a helynek.
- A tavak körüli út nem túlzottan nehéz, körülbelül öt óra alatt végigsétálható, a főbb útvonal kb. 18 km, ezért egy jó túracipő elengedhetetlen. 
- A nagy távolságok miatt se uzsonnát sem hamuban sült pogit ne cipeljünk magunkat. A parkban ugyanis több étterem is van, jó ételekkel, több helyen a menü elvihető, így azt elfogyaszthatjuk valamelyik asztalnál vagy a füvön heverészve is. Víz azért mindig legyen nálunk!
- A park egy része mozgássérülteknek is jól járható, és van igénybe vehető személyzet is.
- Kutyát a a park szívesen lát, de csak pórázon és persze a végtermékeket a főbb útvonalakról el kell takarítanunk. 
- Úszni sajnos egyáltalán nem lehet a tavakban, még 40 fok esetén sem.
- Ha a közelben szálltunk meg, a parkot este is meglátogathatjuk 6 óra után a jegypénztárak nem üzemelnek, és a turisták is mind haza mentek már. Az alsó részek ilyenkor még mindig körbegyalogolhatóak, mielőtt az éjszaka és a záróra ránk zuhan. A hely naplementekor nagyon romantikus lehet, akár lánykérésre is, ezért is gyakori, hogy néhány szerelmespár andalog ilyenkor a tó körül - a tisztító szolgálat munkatársait kerülgetve.

Tekintse meg galériánkat!
©

Nyitvatartási idő:
Télen: 9:00 – 16:00;
Tavasszal és ősszel: 8:00 – 18:00;
Nyáron: 7:00 – 20:00 óráig.
Belépő jegyek ára: 12 euró/ fő; a gyerek jegy ára 6 euró; 7 éves kor alatt pedig a belépés ingyenes.
 
Krisztina O'Brien

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Több száz tüntető zavarta meg Peter Handke Nobel-díjának az átadását

Több száz tüntető zavarta meg Peter Handke Nobel-díjának az átadását

Több mint 120 millió forintot csalt ki ügyfeleitől egy oroszlányi férfi

Több mint 120 millió forintot csalt ki ügyfeleitől egy oroszlányi férfi

Értelmet adunk a karácsonynak – a hvg.hu téli könyvajánlója

Értelmet adunk a karácsonynak – a hvg.hu téli könyvajánlója

Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetemet találtak Békésben

Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetemet találtak Békésben

Hivatalos: itt a megújult Audi RS5 testvérpáros

Hivatalos: itt a megújult Audi RS5 testvérpáros

Kovács Zoltán értelmezésében az EU Tanácsa egy Soros-zenekar

Kovács Zoltán értelmezésében az EU Tanácsa egy Soros-zenekar