szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ez utóbbihoz a horvát autópálya kezelő honlapján sok segítséget...

©

Ez utóbbihoz a horvát autópálya kezelő honlapján sok segítséget kapunk. A részletes térképek tanulmányozása és rövid útiterv készítése elengedhetetlen még akkor is, ha utazásunkhoz GPS navigációs rendszert használunk. Az ezekben található térképek, még ha le is töltöttük a legújabb változatokat, nem tartalmaznak minden új autópálya szakaszt, alagutat, hidat és lehajtót. 

Ugyancsak a hivatalos internetes oldalon, ami angolul és németül is elérhető, egy térképen megtalálhatjuk az autópályákon elhelyezett webkamerákat és megnézhetjük ezek képét, hol, mekkora forgalom van az adott pillanatban. Ez sajnos utazásunk közben nem sokat fog segíteni, de arra mindenképpen jó, hogy lássuk, hol van rendszeres torlódás. Mert, hogy van torlódás, az biztos. Mivel a horvát autópályákon kapus fizető rendszer működik, ezért az egyes szakaszok végpontjainál, a le- és felhajtóknál elkerülhetetlen a hosszabb kocsisorok kialakulása. Ez fokozottan igaz a turnusváltások idején. 

©

A horvát autópályákon több fizetési módszer közül választhatunk. Mivel az autósok többsége a készpénzes fizetést választja, ezért az ilyen kapuknál kell a leghosszabb sorra és a leghosszabb várakozási időre számítani. A díjakat kuna-ban és euro-ban egyenlíthetjük ki. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor érdemes előre pontosan kiszámolni a fizetendő összeget, mert sokan panaszkodnak arra, hogy a hosszas várakozás után sietve, megszámolatlanul zsebre vágott visszajáró kevesebb volt a kelleténél.

Gyorsabb és biztonságosabb megoldás, ha kártyával rendezzük az útdíjat. A horvát autópályákon is működik olyan elektronikus leolvasású kártya rendszer, ami megállás nélküli áthaladást kínál a fizető kapuknál. Ez tulajdonképpen egy a járműbe beépíthető készülék, amely különböző csomagokban (420, 610 ill. 1000 HRK) kapható. Ebből nagyjából 100 kuna maga a készülék, a többi pedig útdíj fizetésére fordítható. A rendszer 10% kedvezményt ad, így akkor éri meg beszerezni, ha sokat használjuk a horvát autópályákat.  

©

A legkényelmesebb megoldás, ha Mastercard, American Express, Diners, Visa vagy Maestro bankkártyát használunk az autópályadíj kiegyenlítésére. A kijáratoknál külön  “NO CASH” feliratú kapuk állnak a kártyával fizetők rendelkezésére, azonban érdemes jó előre figyelni, hogy melyik sávok vezetnek ezekhez a kapukhoz. Luckonál például a készpénzzel fizetők továbbra is a megszokott helyen hajthatnak át a fizető kapukon, azonban akik bankkártyával vagy ENC-vel fizetnek, azoknak három kilométerrel távolabb, a Demerjénél felépített új kapukon kell áthaladniuk. A kártyás fizetésnél nem kell bajlódnunk sem az átváltással, sem a visszajáróval. Ráadásul ezeknél a kapuknál nagyságrendekkel kisebb szokott lenni a forgalom, így a torlódások is ritkábbak.

Amit még fontos tudni egy nagyobb út előtt, hogy a horvát autópályákon 130 km/óra a legnagyobb megengedett sebesség. Az autóban legalább egy sárga fényvisszaverő mellénynek kell lennie. Magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő személyi igazolvánnyal beutazhatnak Horvátországba. A Külügyminisztérium honlapján lévő információk szerint a nem szervezett úton lévő turistáknak a beutazást követő 24 órán belül be kell jelentkezni a rendőrségen, vagy a helyi idegenforgalmi közösségnél. Ennek elmulasztásánál vagy késlekedésnél általában bevonják az útlevelet, és szabálysértési bírságot szabnak ki.
 
-GYL-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még nem fújták le a Genfi Autószalont, de közleményt adtak ki

Még nem fújták le a Genfi Autószalont, de közleményt adtak ki

Meghalt Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök

Meghalt Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök

Olasz gazda vihette át a koronavírust Lodi megyébe

Olasz gazda vihette át a koronavírust Lodi megyébe