szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az évezredes keleti és a legfrissebb nyugati természetgyógyászati terápiák és technikák gyakorlatilag mind ugyanarra...

©

Az évezredes keleti és a legfrissebb nyugati természetgyógyászati terápiák és technikák gyakorlatilag mind ugyanarra az alapelgondolásra vezethetők vissza: egy betegség kezelése mindaddig hiábavaló fáradozás, amíg az csupán a tünetekre szorítkozik. A narancsbőr mindaddig eltüntethetetlen, míg pusztán a látványától szeretnénk megszabadulni, túl kell tekinteni rajta, és a probléma lényeges kiváltó okát kell megoldanunk. A lelkünknek pedig csak jót tesz, ha mindezt gyönyörű környezetben vihetjük véghez.

Gyakran letudjuk annyival, hogy beülünk a legközelebbi pezsgőfürdőbe, és várjuk a testi-lelki megtisztulást, egyben eleget teszünk a társadalmi életünknek, még a divat oltárán is áldoztunk. De ha már időnkbe, energiánkba, és pénzünkbe kerül, miért ne választatnánk olyan helyszínt, ahol tényleg figyelnek ránk, és egészségtől kicsattanva térhetünk vissza a hétköznapok megpróbáltatásaihoz?

©

A gyógy- és wellness szállodák ugyanis tálcán kínálják mindazokat a szolgáltatásokat, eszközöket és módszereket, amelyek dinamikus, kiegyensúlyozott, és harmonikus életünkhöz nagyban hozzájárulnak.

Ez nem csak a forrásvíz gyógyerejét foglalja magában, hanem olyan helyben elvégezhető vizsgálatokat is, melyek során képet kaphatunk testünk egészségi állapotáról.

Így ezek alapján célzottan választhatunk – akár szakorvos segítségével – a több száz éves orvosi tapasztalatokra épülő komplex, olykor több hetes kúrák, komplett kezelésprogramok, egymásra épülő balneoterápiás kezelések, valamint a különféle testkezelések közül – személyre szabottan.

©


Egészség a víz  által – avagy SPA (Sanus Per Aquam)

A víz jótékony erején alapuló  spa-wellness életforma lényege az egészség tudatos megőrzése, karbantartása, a test-lélek-szellem egyensúlyának, harmóniájának biztosítása – főként gyógyvizes medencék, kismedencék, gőzfürdők, szaunák, tepidáriumok által. A gyógyvizes medencék hatását remekül egészíti ki a Kneipp-taposómedence, a termálfürdőhöz pedig a súlyfürdő, valamint a víz alatti masszázs-, hydroxeur kezelések kapcsolódnak.

A langyos, közepes páratartalmú, 37-39 ºC-os tepidárium kellemes hőmérséklete a véredényeknek is kedvez, a hidegebb testrészek vérellátása javul, a test izzadás nélkül melegszik fel. A falakból, a padlózatból és a fűtött padokból áradó melegsugárzás jótékonyan hat a vegetatív idegrendszerre, helyreállítja szervezetünk szabályzó funkcióit. Előnye, hogy itt időkorlátozás nélkül lehet tartózkodni.

©

Egy finn szólás szerint a szaunában minden méreg elfüstölög, és az epe megnyugszik. Nem véletlen, hiszen a szaunát éveken át az energia- és egészség jelentős forrásaként tartották számon. Nagyon jó vegetatív stabilizáló és reguláló hatása van. Jól kombinálható méregtelenítő kúrákkal, és különböző terápiás kezelésekkel. Aki számára a szaunafürdő egészségi kockázatot jelent, választhatja az infraszaunát, ahol az infrasugarak a testet melegítik, és nem a levegőt, így a maximum hőmérséklet 40 fok.

Az infravörös sugarak behatolnak a bőrfelszín alá, ahol fellazítják a salak- és méreganyagokat, melyek aztán a verejtékmirigyeken keresztül kijutnak a szervezetből. Kiválóan alkalmas méregtelenítésre, súlycsökkentésre, fájdalomcsillapításra, bőrtisztításra, immunerősítésre, valamint a narancsbőr kezelésére. Mindezt különböző aromaolajok használatával is fokozhatjuk az aromakamrában.

A többnyire kerámiákból készült gőzfürdő szintén kiválóan hat egészségünkre: hőmérséklete szintén 40-45 fokos, páratartalma viszont sokkal magasabb, 90-95 százalékos. Ellazítja testet, tisztítja a légutakat, és kiváló méregtelenítő hatású.

©

A sós tengeri levegő gyógyító hatását is élvezhetjük a sókamrákban, melyek klímája fokozza a légzőszervek aktivitását, az öntisztulást, nyákoldó hatású, így enyhülnek, megszűnnek a gyulladásos (pl. arcüreg-, homloküreg-gyulladás) és hurutos betegségek. A fényterápiának hosszú történelme van a gyógyászatban, így ez sem hiányozhat az igazi gyógyszállodák kínálatából. Bőrpoblémáktól kezdve a kedélybetegségekig széles spektrumú pozitív hatással rendelkezik.

Melyiket válasszam?
Ahhoz, hogy dönteni tudjunk, egészségi állapotunk milyen kezelést igényel, vagy engedhet meg magának, nem árt egy teljes állapotfelmérés, amit szintén megtalálhatunk a gyógyszállodákban. Az úgynevezett biofit teszttel, talp-, termográfiás vizsgálattal, vagy laborvizsgálatokkal is kideríthetők a legfontosabb tudnivalók, igazán akkor vagyunk jó helyen, ha mindebben szakorvosi segítséget is kapunk a szállodától.

©

Ám a legfontosabb minden esetben a megelőzés. A betegségek megelőzése olyan, mint amikor alapvető karbantartást végzünk otthonunkon; van, amit napi rutinnal kell elvégeznünk, és van, amit előrelátóan kell megtennünk ahhoz, hogy megelőzzük vele a probléma kialakulását. Ehhez az alapokat maximálisan ismernünk és tartanunk kell: tápanyagok, mozgás, tartózkodás a mérgező vegyi anyagoktól, a krónikus stressz elkerülése, megfelelő keringés és áramlás, egészséges szellem és érzelmi állapot.

Ez az alapelgondolás – melyet már évezredek óta értettek Kínában – ma egyet jelent a wellnessel, éljünk hát a lehetőséggel. Az október 23-i háromnapos hétvége tökéletes alkalmat biztosít, és Hévízen, a Carbona gyógyhotelben minden felsorolt szolgáltatás megtalálható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem elírás: 360 kilométerrel árulnak egy 28 éves Audit

Nem elírás: 360 kilométerrel árulnak egy 28 éves Audit

Lépett a Microsoft, végre értelmes dolgok jöhetnek az összecsukható és összehajtható telefonokra

Lépett a Microsoft, végre értelmes dolgok jöhetnek az összecsukható és összehajtható telefonokra

Közelgő adózási határidőre figyelmeztet a kormány több mint százezer vállalkozást

Közelgő adózási határidőre figyelmeztet a kormány több mint százezer vállalkozást