szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Milyen utazás jelent az Ön számára igazi kikapcsolódást?Mindig más.

©

Milyen utazás jelent az Ön számára igazi kikapcsolódást?
Mindig más. Az utazáshoz szerintem legelőször is szükséges egy jó társ. Olyasvalaki, akivel szeretünk együtt lenni, egy levegőt szívni. Ilyen társ nélkül nem érdemes elindulni. Én szerencsés vagyok, mert 36 éve élek együtt a férjemmel, akivel nagyon szeretjük egymás társaságát és mindig együtt utazunk. Amíg a lányom kicsi volt, ő is mindig velünk jött, de mióta saját családja van, kettesben utazunk. Egyszer egy évben azért együtt is, ugyanis minden évben 2 hetet együtt tölt az egész család Spanyolországban. Ahogy gyarapszik a família, mindig egyre többen megyünk. Mindig ugyanoda utazunk – Andalúziába. Különösen szeretjük azt a helyet, nem csak a remek éghajlata miatt, hanem az ottani emberek és a hely miliője miatt is. Ott minden együtt van, amit mi egy utazás során fontosnak tartunk és szeretünk. Tökéletesen ki lehet kapcsolódni, ha az embernek úgy tartja kedve, akkor két hétig nem megy sehová, csak fekszik a tengerparton, de kedve támad kirándulni, akkor a közelben vannak csodálatos városok, Granada, Sevilla, Cordoba, Malaga vagy Gibraltár. Mindegyikbe néhány óra alatt el lehet jutni. Van ott minden, ami egy ideális nyaraláshoz kell, a múzeumoktól kezdve a gyönyörű építészeti emléken át a furcsa és szép természeti adottságokig. Az emberek pedig nagyon kedvesek és nyitottak és még sohasem csaptak be.  Mindig visszavágyunk oda, egyszerűen nem lehet megunni.

Baráti társasággal is szerveznek közös utazásokat?
Nem igazán. De olyan már előfordult, hogy szervezett utazáson szereztünk barátokat, akikkel azóta is tartjuk a kapcsolatot.

Utazási irodára bízza a szervezést, vagy maguk szervezik az útjaikat?
Utazási irodával ritkán utazunk. Timeshare-ünk van, amely egy hosszú távú üdülési lehetőség és a lényege, hogy változtatható és cserélhető. Ennek kapcsán nagyon sok helyen jártunk már a világban és pont azért érdekes és izgalmas, mert magunk szervezzük meg az utat. Mi találjuk ki, hogy melyik városban mikor és mit szeretnénk megnézni. Hiszen elképzelhető, hogy mi szeretnénk több időt rászánni egy-egy adott programra, vagy ellenkezőleg, esetleg kevesebb is elég, mint amennyi mondjuk egy szervezett utazáson rendelkezésre áll. Nem biztos, hogy szeretnénk az összes templomot végigjárni az idegenvezetővel, mi megelégednénk azzal, ha csak hármat néznénk meg. Sokkal kényelmesebb, ha mi magunk döntjük el, hogy mikor merre megyünk és mit csinálunk. 

Akár spontán is nekiindulnak a világnak?
Előfordul, hogy rábízzuk magunkat a sorsra, és hirtelen ötlettől vezérelve elindulunk. De azért ez nem gyakori, többnyire muszáj megszerveznünk, mivel a színházi munkánk miatt kötött az időbeosztásunk. Amikor megtudjuk, hogy mikor van egy szabad hetünk év közben, addigra már késő bármit is szervezni, ilyenkor last minute utakra lehetne befizetni.

Arra volt már példa, hogy ilyen igénybe vettek egy-egy last minute akciót?
Nem még sosem voltunk ilyen úton, hiszen itt van a saját gyönyörű országunk, ilyenkor inkább belföldön utazunk. De akár Budapesten is nagyon jól tudunk nyaralni. 

Melyik volt élete legemlékezetesebb utazása?
Egyszer egy amerikai körúton vettünk részt a férjemmel, aminek keretében be voltunk fizetve egy egy hetes tengeri hajóútra. Tudni kell, hogy ez még a rendszerváltás előtt történt, tehát bankkártya még nem létezett. Megérkeztünk a kikötőbe, éppen a megadott időre, július 15-én. Kerestük a hajónkat, amikor is kiderült, hogy a mi hajónk június 15-én elment. Képzelhetik azt a döbbenetet. A férjem fel ment a kikötőben álló hajóra, hogy beszéljen valakivel a félreértésről. Természetesen az a hajó nem oda ment, ahová mi eredetileg menni akartunk, és mivel nekünk nem arra szólt a jegyünk, nem utazhattunk vele. Tehát ő fent volt a hajón, én pedig közben azon imádkoztam, hogy „Istenem, csak most ne kapjon infarktust!” Végül nem volt mit tenni, egy másik hajóval Puerto Ricoba utaztunk, ahol egy felejthetetlen hetet töltöttünk. Annak ellenére nagyon jól sikerült az utazás, hogy semmi sem volt előre megszervezve és mikor megérkeztünk még szállásunk sem volt. Valószínűleg, ha előre leszervezünk mindent, akkor sem sikerült volna jobban az utazás. Egy másik alkalommal csodás 2 hetet töltöttem Új-Zélandon, ahol a férjem Puccini Turandot című operáját rendezte Wellingtonban. A vendéglátók olyan kedvesek voltak, hogy engem is meghívtak, sőt állták a repülőjegy és a szálloda költségemet is. A bemutató után kettesben elmentünk kirándulni. Új-Zéland egy egészen fantasztikus ország. Sajnos nagyon messze van, de elmondhatatlanul gyönyörű. Az ottaniak nagyon vigyáznak a természetre. Ők időben átlátták, hogy nem lehet a sok turistát számolatlanul ráengedni az országukra. Úgy őrzik a táj érintetlenségét, hogy bizonyos helyekre előre be kell jelentkezni, mert egy nap csak meghatározott számú turista látogathat az adott esőerdőbe vagy nemzeti parkba. Nagyon izgalmas volt számomra a jobboldali közlekedés is. Én én vezettem az egész kirándulás alatt. Eleinte furcsa volt, a városból valahogy sikerült kievickélni, utána viszont már könnyen ment, mivel ott kilométereken keresztül haladhat úgy az ember, hogy nem jön szembe senki. Onnantól kezdve már nagyon élveztem a dolgot. Új-Zélandon rengeteg természetes fürdő van, hiszen az ország tele van gejzírrel, főképpen a sziget déli felén. Csodás élmény, amikor az ember havas hegyek között, egy völgyben természetes meleg vízben fürdik, miközben a hegyoldalban a valószínűtlenül zöld füvön bárányok legelésznek.  

Belföldön milyen kedvenc úti céljaik vannak?
Általában olyan helyre megyünk, ahol van fürdő, mivel nagyon szeretjük a vizeket, legyen szó akár termálvízről, akár tóról vagy folyóról. Dóra lányom azt szokta mondani, hogy Papikának – a férjemnek mindegy, annyira szereti a vizet, hogy ő akár egy pocsolyába is beleugrik. Mellette én is nagyon megszerettem a vizeket. Persze nem elhanyagolhatóak azok a szolgáltatások, amelyek egy-egy termálfürdőben igénybe vehetőek. Nagyon szeretjük a kényeztetést, a masszírozást, a gőzt és a szaunát. Az egyik kedvenc ilyen helyünk a hévízi NaturMed Hotel Carbona, amely egy igazán különleges hely, nem véletlen, hogy Dóra reklámozni is hajlandó volt ezt a szállodát.

Az a fantasztikus benne, hogy ott minden együtt van egy helyen. Ha az ember családostul érkezik, mindenki megtalálja a magának való szórakozást. Az apró gyerek fürödhet a kis élménymedencében, a nagyobb gyerek úszhat az úszómedencében, amely nem akármilyen, hanem rendes versenymedence, a szülőknek pedig ott van a termál medence, a szauna sziget, a sós kamra és még sorolhatnám. Ha pedig éppen ahhoz támad kedve az embernek, akkor kirándulhat a környéken, hiszen a közelben van a Balaton és Keszthely is, amelyek olyan helyek, ahová az ember akkor is szívesen megy, ha amúgy nem kényeztetik egy isteni szállodában. 

Hová szeretne elutazni a jövőben?
Szeretnék még egyszer eljutni Japánba, ahol már jártam, de szerintem ott nem lehet elég időt eltölteni ahhoz, hogy az ember kellőképpen megismerhesse az országot és a kultúrát. Európán belül pedig a Benelux államok valahogy kimaradtak az életemből. A nagyobbik unokámmal szoktunk kettesben utazni a húsvéti szünet környékén, voltunk már pl. Párizsban, Rómában és Madridban, legközelebb talán valamelyik Benelux államot szemeljük ki célul.

-p-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie

Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie

20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött

20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött

Mégsem kell egy éven belül felújítani a lakást a kamattámogatott kölcsönhöz

Mégsem kell egy éven belül felújítani a lakást a kamattámogatott kölcsönhöz