szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hasznos információk: Repülőjegy: SWISS Budapest-Genf-Budapest  20 100 Ft-tólBudapest-Basel-Budapest: 30 300...

Hasznos információk:

Svájcról még egy sztereotípia élhet a fejünkben, méghozzá a legáltalánosabb: ez az ország bizony nem olcsó. Ez valóban így is van, de ma már nem is megfizethetetlenül drága. Azonban mielőtt Európa teteje felé indulnánk, alaposan gondoljuk meg megengedhetjük-e magunknak, hiszen az ide vezető hegyivasút-rendszer Európa legdrágábbja: másodosztályon egy retúr jegy Interlaken és a Junfraujoch között 114 euróba kerül.  Első látásra talán soknak tűnik, de ezért az árért egy feledhetetlen egésznapos kirándulást kapunk, eljuthatunk Európa legmagasabban fekvő vasútállomására és olyan hegycsúcsokról nézhetünk körül, ami egyébként csak képzett hegymászóknak adatik meg.

Utazás Európa tetejére
Az első vonatot (mert kétszer is át kell szállni) a Bernese Oberland-Bahn (BOB) üzemelteti és Interlaken Ost vasútállomásról indul. Itt rögtön eldönthetjük, hogy milyen irányból szeretnénk megközelíteni Európa tetejét: A szerelvényt Zweilütschinen állomáson ugyanis szétkapcsolják, és a hegy két oldalán indul tovább a vonat Grienwald vagy Lauterbrunnen állomások felé. (Akár „körutazás” mellett is dönthetünk, hiszen jegyünk mindkét vonalra érvényes.) Ezeknek a vonatoknak külön érdekessége, hogy egy bizonyos ponttól fogaskerekűként működnek, így ne lepődjünk meg, ha útközben egy furcsa csattanást majd folyamatos zúgó hangot hallunk: csak a fogaskerekeket engedte le a vezető.

 

Kattintson a képre a nagyításhoz!
©

A következő vasúttársaság a Wengernalp Bahn többek között arról híres, hogy a világ leghosszabb fogaskerekű-vasútvonalát üzemelteti Grienwald és Kleine Scehidegg valamint Lauterbrunnen és Kleine Scheidegg között, ahol a hegy két oldalán indult vasútvonalak összeérnek. Mi felfelé Grienwald felől indultunk, és a közel háromnegyedórás út nagy részét már sűrű hóesésben tettük meg, ami önmagában gyönyörű látvány volt, de sajnos a sűrű felhőzet miatt a tájból sokat nem láttunk. Lefelé viszont Lauterbrunnen felé mentünk, így az éppen felszálló felhőzetben megcsodálhattuk a híres Eiger-hegy északi oldalát a North Face-t.

Kleine Scheidegg után következik az út legizgalmasabb része, ugyanis a hátralévő 9 és fél kilométert a Jungfaubahn szerelvényeivel tehetjük meg. Túl sok extra látványra ne számítsunk, ugyanis az utolsó 7 kilométert a vonat a hegy belsejében, helyenként 25%-os emelkedő leküzdésével teszi meg, de a kocsikban működő Infotainment rendszeren keresztül virtuálisan is nyomon követhetjük útvonalunkat. Két megállót így is kialakítottak a szikla belsejében, hogy a szembe jövő vonatok el tudják egymást engedni, és ha a vonat úgyis megáll 5-5 percre, mi a sziklafalban kialakított kilátónál gyönyörködhetünk a tájban.

A vonat végállomása Jungraujoch a hegycsúcsra/ba épített látogatói központ, a tengerszint felett 3454 méterrel. Itt számtalan program közül választhatunk, de feltétlenül ügyeljünk arra, hogy az elmúlt két és fél óra alatt csaknem 3000 métert utaztunk felfelé, amihez a szervezetünk nem biztos, hogy ilyen gyorsan alkalmazkodni tud, ezért mindig tartsuk be az itt dolgozók kéréseit, és ha rosszul érezzük magunkat, hívjunk segítséget.  A legtöbb rosszullét általában a ritka oxigén miatt alakul ki, de megnyugtatásunkra elmondták, hogy minden a Jungfaujoch-on dolgozó - legyen az szakács, mosogatófiú, vagy ajándékárus - egyben képzett tűzoltó és ápoló is, úgyhogy nincs mitől tartanunk.

Mit látunk Európa tetjén?
A látogatói központban több étterem és kávézó kapott helyet, mégis a legnagyobb sikere a gleccserbe vájt jégpalotának és a szédítő kilátásnak van. Emellett (főleg nyáron) több kirándulásra is indulhatunk innen akár síléccel, akár husky-szánnal. Ezer szónál is beszédesebb lehet a hegycsúcson készített videó:

Jól lehet a Jungfaujoch nem Európa legmagasabb hegycsúcsa, mégis ide juthat fel az egyszeri turista a legegyszerűbben és legkényelmesebben, sőt a lélegzetelállító látvány mellett rengeteg kirándulási lehetőség is adódik. Egy fontos tradíció kötődik még a Jungfraujoch-ra való kiránduláshoz: hazaindulás előtt kössünk fogadást útitársainkkal, ki alszik el leghamarabb a vonaton. Nem kell félni, hogy veszítünk, hiszen éppen csak elindul a vonat lefelé az alagútban, és a kimerültségtől, meg a ritka levegőtől mindenki azonnal szunyókálni kezd.

-USZ- 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök