szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha kicsi a keret a nyaralásra, el fog minket a kísértés, hogy megspóroljuk az az utasbiztosítást vagy a legolcsóbb...

 

Mire van szükségünk nyaralás alatt?

Ha kicsi a keret a nyaralásra, el fog minket a kísértés, hogy megspóroljuk az az utasbiztosítást vagy a legolcsóbb variációt vegyük. Mindkét lehetőség gazdaságtalan. Ha baleset ér minket külföldön és nincs biztosításunk, az orvosi ellátás  és a hazaszállítás költségeit kifizettethetik velünk. A költségek nem "vizitdíj" nagyságúak, hanem akár milliókra rúghatnak, és hát ugye senki sem szeretné eladni a házát csak azért, mert síeléskor eltört a lába. Ha olcsó biztosítást választunk, akkor vagy az önrész olyan magas, hogy a maradékra nem érdemes kárrendezést igényelni, vagy a biztosítást kizáró okok mennyisége csökkenti a kifizetés esélyét csaknem a nullára. Azért nem kell elkeseredni, mert akadnak megfelelő biztosítások és akár még spórolhatunk is ezen a kiadáson.

Az internet előnye
Az olcsó légitársaságok - mint pl. az easyJet - automatikusan hozzászámolják a biztosítási költségeket a jegy árához, ha csak nem pipáljuk ki, hogy NEM kérjük a biztosítást. Pipáljuk ki a nemet, mert ma már könnyű az árakat összehasonlítani az interneten, főleg akkor, ha csak pár napra megyünk, így sokat spórolhatunk. Az easyJetnél fix ár van (4 000 Ft/fő), ami hosszabb utazásnál ugyan megéri, de egy hosszú hétvégére aligha. Négy napra egy négyfős család 16  ezer forintot fizetne a légitársaságnál, ugyanerre a hétvégére az Allianz biztosító kedvezményes on-line ajánlata 4 920 Ft. Óriási különbség! Az utazási irodáknál hasonló  a helyzet, ezek a cégek, majdnem mindig valamilyen árréssel dolgoznak, nem is beszélve arról, hogy itt csakis a céggel szerződött biztosítók ajánlatai közül választhatunk.  

Ne mi fizessük az orvost külföldön

Hasonlítsuk össze a biztosításokat on-line
Az interneten már több összehasonlító weboldal is működik, ahol nem csak az áraknak nézhetünk utána, hanem a biztosítási feltételeket is összehasonlíthatjuk. Azt is megnézhetjük, mennyi az ára egy-egy utazásnak, ha családdal megyünk, ha egyedül, ha hosszabb időre vagy több útra indulunk. Kérhetünk árajánlatot időszakra is. Ne feledjük, hogy az olcsóbb biztosítások kínálhatnak hasonlóan jó feltételeket, mint a drágábbak, ám általában sokkal kevesebb esetben kaphatunk pénzt egy esetleges kár vagy sérülés után. Ez persze nem jelenti egyértelműen azt, hogy egy drágább biztosító biztosan mindent fedez. Az már elég, ha a biztosításunk legalább 10 millió forintot fizet baleset esetén, de ha Európán kívülre utazunk, érdemesebb prémium biztosításban gondolkozni, amely a sürgősségi betegellátásra nem szab árhatárt. 

Vegyünk éves biztosítást
Ha gyakran utazunk (ötnél többször), az éves multi utazásbiztosítások olcsóbbak lehetnek, mintha minden utunkhoz külön kötnénk biztosítást, arról nem is beszélve, mennyi adminisztrációt megspórolhatunk ezzel. A megoldás kitűnő üzletembereknek, akik sokat utaznak külföldi partnerekhez, de au-paireknek is jó, ha sokat látogatnak haza, mert akkor ez a biztosítási forma jobban megéri.

Ne írjunk alá semmit elsőre

Szerezzük be az európai egészségbiztosítási kártyát
Az EU TB kártyát is megigényelhetjünk on-line, ezzel bizonyítani tudjuk, hogy Magyarországon TB fizetők vagyunk, így szükség esetén más európai országban is igénybe vehetjük az ingyenes egészségügyi ellátást. Viszont azt, hogy egy adott országban mi tartozik a szükséges ellátáshoz, minden állam maga dönti el. A kártya csak azt biztosítja, hogy egy másik állam területén az ott érvényes társadalombiztosítási rendszer szerint kapjunk ellátást. Ha valamiért az ott lakók fizetnek, akkor azt nekünk is ki kell fizetni, ezért nem érdemes a kártya miatt a biztosítást elfelejteni, mert ezeket a költségeket a biztosító fedezheti nekünk.

Ne kettőzzük a biztosítást
Meglehet, hogy spéci baleset és egészségbiztosításunk kiterjed az utazásainkra is, ennek feltétlenül nézzünk utána, mert ilyenkor nem kell külön biztosítás, ám poggyászbiztosításra mindenképpen szükségünk lesz. Ugyanakkor ha van lakásbiztosításunk, az kiterjedhet arra is, ha utazás közben veszítjük el ingóságainkat, ilyenkor nem kell poggyászbiztosítás, amely csökkentheti az utasbiztosítás árát. A világhálón könnyen utána tudunk nézni az olyan utasbiztosításoknak, amelyeket személyre szabhatunk. Néhány bank ugyancsak ajánl olcsó utasbiztosítási lehetőségeket bankkártyái vagy hitelkártyái mellé (pl. Diners Club).

Végül ne feledjük, hogy egy biztosító (még a legjobbak és legnagyobbak is) nem fizet könnyen, értelemszerűen az az érdeke, hogy csak a valóban jogos és indokolt esetben nyúljon a zsebébe. Így akármilyen fárasztó is, mindig olvassuk el az apró betűs részt, nehogy emiatt essünk el a minket illető kártalanítástól. A biztosítási és a szerződési feltételeket érdemesebb inkább kinyomtatni és úgy átböngészni, és végleg csak akkor dönteni, ha biztosak vagyunk a dolgunkban.

Krisztina O'Brien

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!