Kutatók ugyanis az utóbbi években találták meg annak bizonyítékát, hogy az ételt gyorsan felfalók jóval több kalóriát fogyasztanak el, mint amikor visszakapcsolják a sebességet, és lassan esznek. Az eltérés a gyors táplálékfelvétel hormonokra gyakorolt hatására vezethető vissza.
Egy múlt havi tanulmányban a tudósok tesztalanyok egy csoportjának különböző alkalmakkor azonos mennyiségű jégkrémet adtak, és megállapították, hogy a résztvevők szervezetében jóval több jóllakottsági hormon termelődött, ha öt perc helyett fél óra alatt ették meg adagjukat. A kutatók a kísérlet előtt, alatt és után vett vérmintákat összehasonlítva vizsgálták az inzulin és a bélhormonok szintjét. Azt találták, hogy két hormon, amelyek a telítettség és jóllakottság érzésének jelzéséért felelősek – glukagon-szerű peptid-1 (GLP-1) és peptid YY (PYY) – jóval hangsúlyosabban voltak jelen a lassú étkezéseknél.
Összességében, ez kevesebb ételfogyasztáshoz vezet – ahogyan ezt megállapította egy másik tanulmány is, amelyet a The Journal of the American Dietetic Association, az Amerikai Dietetikusok Szövetségének folyóiratában publikáltak 2008-ban. Ebben a kutatásban a résztvevők jóval telítettebbnek és jóllakottabbnak érezték magukat, miközben hozzávetőlegesen 10 százalékkal kevesebb kalóriát vettek magukhoz, mikor lassan ettek ahelyett, hogy felfalták volna adagjukat. Egy másik, a brit egészségügyi szaklap, a British Medical Journal által közzétett 3 ezer fős tanulmány pedig azt mutatta, hogy akik kapkodva étkeztek mindaddig míg nem érezték a telítettséget, megháromszorozták esélyüket az elhízásra, szemben a normál tempóban evőkkel.
Más szóval, a szakértők azt mondják, korántsem árt, ha lassítunk és ízlelgetjük az ételt, nem beszélve arról, hogy a lassabb étkezés növeli a jóllakottság érzését és csökkenti a bevitt kalóriát.