szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy potenciálisan halálos gombatörzs terjed állatok és emberek között az Egyesült Államok északnyugati részén és Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában - közölték csütörtökön kutatók.

A levegőben terjedő, Cryptococcus gattii elnevezésű gomba általában csak a legyengült immunrendszerű - például transzplantáción átesett vagy AIDS-beteg - embereket fertőzi meg, ám az új törzs genetikailag különböző. "Ez az új gomba aggodalomra ad okot, mert úgy tűnik, hogy az egyébként egészséges emberekre is fenyegetést jelent" - mondta el a kutatást vezető Edmond Byrnes, a Duke Egyetem munkatársa.

A C. gattii terjedéséről szóló tanulmányt a PLoS Pathogens című nyílt hozzáférésű tudományos portálon tették közzé a kutatók. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy további területekre is továbbterjedhet a gomba. Az új törzs szokatlanul veszélyes, halálozási aránya mintegy 25 százalék volt az eddig elemzett 21 amerikai eset között. 1999 és 2003 között kizárólag a Vancouver-szigeten bukkantak fel esetek, 2003 és 2006 között már Brit Columbia szárazföldi részén is, majd 2005 és 2009 között Washington és Oregon államokban.

A gomba levegőben terjedő spóráit belélegző emberekben és állatokban két hét vagy még több idő elteltével jelentkeznek a tünetek. Hetekig tartó köhögés, éles mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, fejfájás, láz, éjszakai izzadás és súlycsökkenés lehet a tünetek között. Az embereken kívül felbukkant a gombafertőzés macskákban, kutyákban, egy alpakában és egy birkában is. Amint a kutatók jelezték, a fagyasztás megöli a gombát, a klímaváltozás viszont segítheti további terjedését.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Magyarországra nem került a halálos sajtból

Nem szállítottak Magyarországra listeria fertőzött sajtot - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerdán az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó riasztórendszere (RASFF) jelentése alapján.

Medián-felmérés: Meglepetések az ellenzéki politikusok népszerűségi listáján

Medián-felmérés: Meglepetések az ellenzéki politikusok népszerűségi listáján

Nagydarab aszteroida húz el a Föld mellett a héten

Nagydarab aszteroida húz el a Föld mellett a héten

Üdülőterületet is kap kastéllyal a Mathias Corvinus Collegium Révfülöpön

Üdülőterületet is kap kastéllyal a Mathias Corvinus Collegium Révfülöpön