Agyhártyagyulladás: rohamosan javul a halásztelki kislány állapota

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb megbetegedést nem észleltek a helyi Tündérkert Óvodában.

Rohamosan javul a fertőző agyhártyagyulladás miatt múlt szombaton kórházba szállított halásztelki óvodás kislány állapota - közölte a helyi Tündérkert Óvoda vezetője a családtól kapott információkra hivatkozva kedd délután az MTI-vel. Újabb megbetegedést nem észleltek az intézményben.

Urbán Miklósné elmondta, hogy a hétvégén még életveszélyes állapotban lévő 4 éves kislányt tudomása szerint kedden dél körül sikerült felébreszteni. A család bizakodó, mert az orvosok úgy nyilatkoztak, hogy a gyermek jól reagál a gyógyszerekre és minden remény megvan a teljes felépülésére.

Az óvodavezető hozzátette: intézményük és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hatékony együttműködésének, valamint a gyors megelőző intézkedéseknek köszönhetően újabb megbetegedés nem fordult elő. A szülők, illetve Halásztelek lakói kezdenek megnyugodni, hétfőtől remélhetőleg az óvodában is teljes lesz a létszám (sokan a megfertőződéstől félve inkább otthon tartották a kicsiket).

A Pest megyei tiszti főorvos hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nincs agyhártyagyulladás-járvány Halásztelken, s a helyi óvodába járók közül jelenleg egyetlen kisgyermeket ápolnak meningococcus fertőzés miatt kórházban. A másik két, kórházi ápolásra szoruló óvodásnál kizárták az agyhártyagyulladás gyanúját.

Homor Zsuzsanna tájékoztatása szerint miután megkapták a bejelentést arról, hogy a halásztelki Tündérkert Óvodából egy kislány fertőző agyhártyagyulladásban szenved, a családtagokat és a kislány óvodai csoporttársait 2 napig szedendő ingyenes antibiotikummal látták el, míg az óvoda többi csoportjából azok, akiknél szintén indokolt volt a fokozott védelem, hétfőn kapták meg a tablettákat. 

A középső csoportos kislányt múlt szombaton kellett fertőző agyhártyagyulladás miatt a fővárosi Szent László kórházba szállítani, miután átesett egy hányással, hasmenéssel járó fertőzésen és egy bárányhimlőn. Úgy tudni, hogy a gyermek legyengült immunrendszere játszhatott közre a fertőző agyhártyagyulladás kialakulásában. Az óvoda vezetője szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyengélkedő kicsiket ne vigyék óvodába, de több, a munkahelyét féltő szülő nem tartja be ezt a szabályt.