szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Helyszínre adaptált komplex stratégia helyett még érdemi elképzelés sem körvonalazódik, a civilekkel történő összefogásnak nyoma sincs - írják a zöldszervezetek.

A Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy az állam nem védi meg polgárait a parlagfű környezet-egészségügyi kockázatával szemben. A probléma kezelésével megbízott agrárlobbitól nem várható megoldás - áll szervezetek bajai országos találkozóján elfogadott állásfoglalásban. Helyszínre adaptált komplex stratégia helyett még érdemi elképzelés sem körvonalazódik, a civilekkel történő összefogásnak nyoma sincs - írják a zöldszervezetek.

Kifogásolják azt is, hogy nem kapnak tájékoztatást a lakossági adó 1 százalékának felajánlásából rendelkezésre álló parlagfűmentesítési pénz tételes felhasználásáról, miközben 2 millió ember már beteg és 40 milliárd forint értékű gyógyszert szednek be évente. A zöldek elvárják a kormánytól, hogy a pollenkoncentráció drasztikus csökkentését nemzetstratégiai elvárásként kezelje.

Az adó 1 százalékát idén egyébként már nem lehet parlagfűirtásra felajánlani, noha az szja-bevallásban még szerepel ez a lehetőség. A bevallásokat az adóhatóság már tavaly december 20-án elkezdte kinyomtatni a nyomdában, a költségvetési törvényt viszont - amely kivette a parlagfű elleni harcot az 1 százalékkal támogatható célok közül - csak december 30-án hirdették ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szarvas vitte el egy vadász puskáját Csehországban

Szarvas vitte el egy vadász puskáját Csehországban

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket

Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket