szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyári időjárás kedvez ugyan a kullancsok szaporodásának, de a klímaváltozás miatt a vérszívók egész évben áldozatra leselkednek. A legfertőzöttebb területnek Budapest, agglomerációs körzete, illetve Nógrád, Vas, Zala és Somogy megye számít. Összegyűjtöttük a kullancsokkal kapcsolatos legismertebb hiedelmeket. Nézze meg, melyik igaz, melyik nem, és melyik csak részben.

A kullancsok csak erdős területeken leselkednek ránk – NEM IGAZ

A vérszívók az erdős területek mellett már az urbanizált vidékeket sem vetik meg, és az ellen sincs kifogásuk, hogy olykor gazdatestet váltsanak. Így például kiváló kullancsfutárként szolgálhatnak a sünök, amelyek belopakodva a kertekbe, parkos területekre, minden további nehézségek nélkül továbbadhatják az élősködőket négylábú kedvenceinknek, ők pedig nekünk. De nem csak csípéssel, hanem a kullancsok terjesztette kórokozókkal fertőzött állatokon keresztül is meg lehet betegedni.

Csak nyáron támadnak – NEM IGAZ

A nyári időjárás kedvez ugyan a kullancsok szaporodásának, de a klímaváltozás miatt a vérszívók már egész évben áldozatra leselkednek. A legfertőzöttebb területnek Budapesten kívül Pest megye, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megye számít.

A kullancsok a fákról esnek ránk – RÉSZBEN IGAZ

Rosszul tudjuk, hogy a vérszívók csak fentről, fákról és bokrokról leesve támadhatnak ránk. Itthon több mint negyven kullancsfaj él, amelyek két irányból is érkezhetnek: a fűszálak hegyén vár áldozatára a szemmel is felruházott, látó kutyakullancs, míg a cserjék leveleiről vadászik a vak, azaz közönséges kullancs, igaz ez utóbbi a leggyakoribb. Így valóban nem árt, ha megfogadjuk a tanácsot, miszerint kiránduláskor zokniba betűrt hosszú nadrágot, cipőt érdemes viselnünk.

Trükkös állat – IGAZ

A kullancsok nyálmirigye véralvadásgátló anyagokat termel, ezzel akadályozza meg a gerinceseknek a seb kialakulására adott gyors és hatékony reakcióját. Sőt, a vér áramlásának növelése érdekében értágító molekulákat választanak ki a táplálkozás helyén. A gazdatest szöveteibe gyulladásgátló fájdalomcsillapító anyagokat és az immunrendszer működését blokkoló molekulákat juttatnak, így tudnak akár napokig, egyes fajok nőstényei akár két hétig lebukás nélkül vért szívni.

A kullancs elleni oltás védettséget ad – RÉSZBEN IGAZ

A kullancscsípés ellen védőoltással is védekezhetünk, ezt a háziorvosnál kérhetjük, az immunizálást pedig érdemes minél előbb elkezdeni. De ez csak a vérszívók által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen véd, amelyek maradandó bénulást vagy halált is okozhatnak. De a Lyme-kór ellen nem véd az oltás, amely antibiotikummal viszont jól gyógyítható. A védettség kialakulásához három oltásra van szükség. Az első két alkalom között négy hétnek kell eltelnie, a harmadik adag pedig az ezt követő 5-12 hónap elteltével esedékes. Ezt követően három év múlva, majd ötévenként emlékezető vakcinára lesz szükségünk.

Egy hónap után okoz bőrelváltozást a csípés – IGAZ

A fertőzött kullancs csípését – abban az esetben, ha a Lyme-kór kórokozója, a Borrelia burgdorferit juttatta szervezetünkbe – követő egy hónapon belül bőrelváltozásokat észlelhetünk: a csípés körül jelentkező piros folt nő, terjed, míg a közepe halványodik. A jellegzetes „vándorlás” során egyre nagyobb bőrfelület lesz érintett, kialakul az úgynevezett kokárda rajzolat. Mindez ráadásul fáradtsággal, lázzal, levertséggel járhat együtt. Minden tizedik fertőzöttnél kötőhártyagyulladás is jelentkezhet, de gyakori a szem körüli vizenyős duzzanat is. Ha szemészeti, kardiológiai vagy idegrendszeri tüneteket észlelünk, azonnali antibiotikumos kezelésre van szükségünk. Néhány héttel-hónappal a csípés után idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek, amely kiterjedhet a látóidegekre, azok gyulladását okozva. A szemizmokat mozgató idegek gyulladása pedig kettőslátáshoz vezethet, súlyosabb esetben a vakság sem kizárt.

A fokhagyma távol tartja őket – NEM IGAZ

A kullancsok távoltartására nem alkalmasak a háztartási praktikák, így a kullancsot nem tartja távol sem a B-vitamin, sem a fokhagyma, sem pedig a tömény ital. A kullancsriasztó szerek általában rövid ideig hatásosak.

Csipesszel eltávolítható a kullancs – IGAZ

Lakos András infektológus szerint, ha kullancsot találunk a bőrünkbe fúródva, minél előbb kullancscsipesszel – patikában kapható – vegyük ki a vérszívót, ügyelve arra, hogy ne nyomjuk össze a testét, mert a Lyme-kór vírusa az állat gyomrában található a leginkább, így a nyomó mozdulat növeli a fertőzés kockázatát.

Gyufával kiszedhető a vérszívó – NEM IGAZ

Az interneten is hirdetett módszer lényege, hogy a megnyálazott gyufával ki lehetne csalni a kullancsot, miközben az élősködő a gyufára mászik. A városi legendát terjesztők szerint ez azért működne, mert a kullancs kedveli a foszfort. Valójában azonban nem ismert a módszer hatásossága, sőt veszélyes is lehet a próbálkozás. Arról nem beszélve, hogy a gyufában már hosszú ideje nincs foszfor.

Krémmel kell bekenni a kullancscsípést – NEM IGAZ

Ha zsírral, krémmel kenjük be a vérszívó fuldokolni kezd és kínjában fertőző nyálat engedhet áldozatába. Tehát semmiképpen ne kezeljük ily módon a magunkon felfedezett csípést.

Orvoshoz kell menni – RÉSZBEN IGAZ

Abban az esetben érdemes orvoshoz fordulni, ha a vérszívó helyén esetlegesen kialakuló pír vagy csomó pár nap alatt nem múlik el, netán növekedésnek indul. Az is jelzés lehet, ha olyan panaszok lépnek fel, amelyek mással nem magyarázhatók: ilyen lehet a láz, a szédülés, a fejfájás, az izomfájdalom, a fáradékonyság. A Lyme-kór lappangási ideje ugyanis egy nap, de három év is lehet. És abban az esetben is érdemes orvoshoz fordulni, ha a kullancs a köldökbe, fülbe, a nemi szervekre fúrta be magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!