Már tágyalnak egy új Alzheimer-teszt gyártásáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Vérből végezhető diagnosztikus teszt kifejlesztéséről számoltak be ausztrál kutatók szerdán az Alzheimer-kórról Párizsban tartott nemzetközi konferencián. A kísérleti vérteszt jó eredménnyel jelezte, hogy mennyi fehérje rakódott ki az Alzheimer-kórban szenvedő páciensek agyában.

Az agyi képalkotó eljárással végzett szkennelés az Alzheimer-kórt jelző béta-amiloid fehérjékből álló plakkokat már jó évtizeddel korábban kimutatja, mint amikor a páciens memóriaproblémái elkezdődnek, ám ez a módszer túl drága és rutinszerű alkalmazásra, általános szűrésre nem alkalmas.

Samantha Burnham, az ausztrál tudományos ügynökség, a CSIRO munkatársa több egyetemmel működik együtt egy hosszú távú tanulmányban, melynek célja egy megfelelő vérteszt kidolgozása az Alzheimer-kór diagnosztizálására. A tanulmányba eddig összesen több mint 1100 embert vontak be.

Első lépésként 273 ember vérmintáiban kilenc különböző hormont és fehérjét azonosítottak, melyek koncentrációja az agyban lévő amiloidszint legjobb előrejelzőjének látszott. Meghatároztak egy határkoncentrációt is, amely felett feltételezhető, hogy nyolc-tíz éven belül kialakul az Alzheimer-kór.

Az így összeállított kilenc markeres teszt segítségével újra megvizsgálták a résztvevőket, és a próba 83 százalékos biztonsággal azonosította azokat, akiknél már jelentkezett enyhe kognitív hanyatlás, vagy akiknél az agyi szkennelés lerakódásokat mutatott ki, valamint korrekt módon kizárható volt a 85 egészséges ember.

Az ausztrál kutatók a teszt pontosságát további 817 ausztrál embernél ellenőrizték, valamint még 74 embernél, akik egy amerikai kutatók által vezetett nagy biomarker-kereső tanulmányban vettek részt. Mint Burnham elmondta, ezekben a tanulmányokban is jól teljesített a próba.

A CSIRO szabadalmaztatta a tesztet és már tárgyal néhány vezető céggel gyártásáról.