szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Semmi kétség, a cukorbetegség kezelésének kitanulása majdnem felér egy új szakmával. A sok új információ hallatán nem is csoda, ha összezavarodunk. A következő tévhiteknek viszont jobb, ha nem dőlünk be.

Gyógyszerekkel bármit meg(t)ehetünk

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az előírt gyógyszerek beszedésén túl semmi egyebet nem kell tennünk. Pedig megfelelő táplálkozás és mozgás nélkül nehezen lehet kordában tartani a vércukorértékeket. Az értékek értelmezésében, tendenciák átlátásában sokat segít, ha naplót vezetünk az eredményekről, amelyet már akár az interneten is megtehetünk.

A cukorbetegeknek speciális ételeket kell fogyasztaniuk

A cukorbetegek számára ajánlott egészséges étrend nem a diabetikus termékeken alapul. Nagyban hasonlít a mindenki számára ajánlott, egészséges táplálkozáshoz. Némely diabetikus élelmiszertől akár a vércukorszintünk is megemelkedhet, ráadásul lényegesen drágábbak a normál termékeknél.

Csak a cukor emeli a vércukorszintet

Gyakori tévhit, hogy csak a cukor és a cukros ételek, italok emelik a vércukorszintet. Ezzel szemben a valóság az, hogy emésztőrendszerünk a szénhidrátokat is cukorrá bontja le, így a szénhidrátok fogyasztása is emeli a vércukorszintet. Népszerűek a cukormentes torták és sütemények népszerűek, pedig kalória-, zsír- és szénhidrát-tartalmuk nem feltétlenül alacsony. Bevásárlásnál szenteljünk időt a címkék ellenőrzésének és választásunknál ne csak az élelmiszerek cukortartalmát, hanem szénhidrát-tartalmukat is vegyük figyelembe.

Nem ehetnek kenyeret

A keményítőtartalmú élelmiszerek, mint például a kenyér, tészták, rizs és gabonafélék a szervezet legfőbb energiaforrásai, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Annak ellenére, hogy emelik a vércukorszintet, mindenkinek szüksége van szénhidrátokra, még a cukorbetegeknek is. Az fontos, hogy tudjuk, adott ételcsoportból mennyit szabad fogyasztanunk, hogy vércukorszintünk az optimális tartományban maradjon, és súlyunkat se gyarapítsuk. Válasszunk például teljes kiőrlésű és rostban gazdag termékeket. Szénhidrátok amúgy bizonyos zöldségfajtákban, mint például a babban, a borsóban, de a tejtermékekben is találhatók.

A zsír nem számít

Mivel a zsír nem emeli a vércukorszintet, azt gondolnánk, hogy erre nem is kell figyelnünk, pedig éppúgy probléma, mint a cukor. A zsírban nagyon sok kalória van és ha mértéktelenül fogyasztjuk, súlygyarapodást eredményezhet. A telített zsírok és transzzsírok a koleszterinszintet is emelik és fokozzák a szívbetegségek kockázatát is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!