szerző:
Meteoklinika
Tetszett a cikk?

A hosszúnak ígérkező hidegperiódus éppen akkor köszöntött be, amikor a szervezet téli tartalékait kezdi felélni. A megfelelő öltözködés mellett az étkezésen is nagy hangsúly van a tartalékok megőrzésére, hogy elkerüljük az immunrendszer legyengülését - írja a Meteoklinika.

Hétfőn markáns front nem vonul át a Kárpát-medence felett, de gyenge hidegfronti hatás érvényesülhet. A gyenge fronthatás csak a nagyon érzékenyek számára hozhat kellemetlenséget, viszont a beköszöntő tartós hideg annál többek számára - figyelmeztet a Meteoklinika.

Az immunrendszer a tél második felében a hónapok óta tartó fényszegény környezet és a természetes élelmiszerek vitamintartalmának csökkenése miatt hajlamos a legyengülésre, a tél végét követő mélypontját szoktuk tavaszi fáradtságnak nevezni. Fontos, hogy ez a mélypont minél kevésbé alakuljon ki, illetve akár el is kerüljük. A tartalékok megőrzésének két lába van: a fizikai és a pszichikai. A fizikai részt az öltözködés és étkezés teszi ki leginkább.

©

A hideg napokon a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a végtagok és a nyak védelmére. A rétegességnek leginkább a munkahelyen, iskolákban vesszük hasznát, mert a meghűlés mellett a fűtött helyiségekben való túlöltözöttség sem egészséges. Az étkezésben a változatosság, a zöldség és gyümölcsfélék, vitaminban gazdag savanyúságok fogyasztása is ajánlott, sőt most van ideje a táplálékkiegészítők fogyasztásának. A pszichikai téren pedig akkor tesszük a legjobbat, ha nem engedjük eluralkodni magunkon a téli sötétséget, bezártságot. Ezt pedig feszes programbeosztással, értelmes napi célokkal tudjuk elérni. A hideg ellenére érdemes a szabadban is minél több időt tölteni, különösen a napos időszakokban.

A szálló por koncentrációja a kertvárosi területeken és falvakban naplemente után átmenetileg az egészségügyi határérték dupláját is meghaladhatja, szerencsére ilyenkor nem sokat vagyunk a szabadban, és a hideg estéken a szellőztetés sem jellemző. A közlekedők reggelenként főként a folyók közelében és a felüljárókon találkozhatnak deres, csúszós útszakaszokkal. Napközben országszerte kedvező időjárási feltétekre számíthatunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A T-rex olyan lassan sétált, hogy egy ember is lehagyhatta volna

A T-rex olyan lassan sétált, hogy egy ember is lehagyhatta volna

Palkovics olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak a kínai egyetemért, ami “nem lesz semmi”

Palkovics olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak a kínai egyetemért, ami “nem lesz semmi”

Ibrahimovic szerződést hosszabbított a Milannal

Ibrahimovic szerződést hosszabbított a Milannal