Állítják, nem mindenkinek ajánlott a Facebook

Állítják, nem mindenkinek ajánlott a Facebook

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Elméletben a Facebookhoz hasonló közösségi oldalak kiválóan alkalmasak az önbizalomhiány leküzdésére. A közös élmények és az élmények megosztása ugyanis rendkívül fontos a barátság szempontjából. Gyakorlatilag azonban, mint az a Psychological Science című szaklap kutatásából is kiderült, az önbizalomhiányosok viselkedése a közösségi oldalakon inkább kontraproduktív jellegű, negatív kiírásaikkal és életszemléletükkel ugyanis csak még inkább kedvezőtlen fényben tüntetik fel magukat.

A Facebook az általános elképzelések szerint segíthet megerősíteni a baráti kapcsolatokat – nyilatkozta Amanda Forest, a Waterloo Egyetem végzős hallgatója. Ő és instruktora, Joanne Wood az önbizalomszint és a közösségi oldalakon közzétett bejegyzések érzelmi töltete közti kapcsolatot keresték. Az önbizalomhiányos emberek általában képtelenek szemtől szembe kimondani érzéseiket, a közösségi oldalon azonban azonnal megoszthatják másokkal gondolataikat.

Az egyik felmérés során Forest és Wood arról kérdezték meg az egyetem hallgatóit, hogyan viszonyulnak az oldalhoz. Az eredmények szerint az önbizalomhiányos emberek nagyobb arányban gondolták úgy, hogy a közösségi oldalak segítenek másokhoz közel kerülni és elkerülni a kínos szituációkat, mint az egészséges önbizalommal élők.

©

A kutatók ezek után megvizsgálták a résztvevők utolsó tíz bejegyzését, majd osztályozták őket negatív, illetve pozitív tartalmuk szerint. A bejegyzéseket később egy független felhasználónak is megmutatták, majd megkérték, alkosson véleményt a bejegyzések íróiról. A megfigyelések szerint az önbizalomhiányos önkéntesek sokkal több negatív tartalmú bejegyzést írtak, mint a többiek, és emiatt kevésbé voltak szimpatikusak az értékelést végző független felhasználónak. Persze ebben az esetben az értékelést végző személyt nem ismerték a résztvevők, de ez reális, hiszen ismerőseink közel fele teljesen idegen, vagy csak távoli ismerős.

A vizsgálatból kiderült továbbá, hogy az önbizalomhiányosok pozitív bejegyzései sokkal több visszajelzést kapnak, mint a kevésbé pozitívak, ugyanakkor a magabiztos emberek negatív bejegyzései is nagyobb népszerűségnek örvendtek a barátok körében, valószínűleg azért, mert ez a fajta viselkedés annyira szokatlan volt ezektől az emberektől.

Lehetséges tehát, hogy az önbizalomhiánnyal küzdők úgy érzik, biztonságosan megoszthatják érzéseiket a közösségi oldalakon, de úgy tűnik, ezzel nem sokat segítenek magukon. Ha valakivel személyesen beszélünk és mondunk valamit, azonnali visszajelzést kapunk. A Facebookon azonban, mivel ritkán kapunk visszajelzést, lehet, hogy észre se vesszük, mennyire eltávolodnak tőlünk ismerőseink – vélekednek a kutatók.