7 edzőcucc, amiben mindenki tökéletesen feszít

7 edzőcucc, amiben mindenki tökéletesen feszít

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
LA

Feszítés és lazítás, ez az a két ok, amiért sportolunk szabadidőnkben, semmi más. Bemutatunk hét sporthoz hét cuccot, melyek tökéletes eszközként szolgálnak hozzá.

Mi a különbség a fitnesztanga és a normál tanga között? Az előbbi azért olyan magas, mert ki kell lógnia a fitness-nadrágból? Ezt a kérdést találtuk a gyakorikerdesek.hu oldalon, mikor nekifogtunk, hogy összeszedjük a szexi és/vagy funkcionális sportcuccokat. Hasonló dilemmák felmerülnek egyéb sportnemek kiegészítőinek esetében is.

A fitnesz és az idejétmúlt tanga

Tehát, hogy is van? Miért olyan magasvágású az a tanga? Az internetes kérdező felvetése nyomán bennünk is felmerült a kérdés, vajon szolgálta-e a tökéletesebb menetelést, kitörtést, rugózást a csípőcsont felett végződő bugyi, ami alá térdig érő (biciklisnadrágnak is becézett), vagy leggings-t (cicanadrág), esetleg egyszerűen harisnyát húztak. Dési Ágnes személyi edző szerint ez már rég kiment a divatból, senkin sem látni, a jumping jack (előreugrás terpeszben kissé hajlított térddel) és a marching (menetelés) mostanság a legjobban caprinadrágban mutat, rajta kisnadrággal. Felülre laza felsőt húznak, ami alatt szoros trikó pántja kandikál ki. 

Kisnadrág caprin dívik tanga helyett
©

De nem tágítunk, mi még találtunk internetes szájtokon eladó aerobiktangát 490 forintét, és figyelmeztetnénk a kedves sportkedvelőket, hogy vészesen közeledik újra a kilencvenes évek divatjának visszatérése. Amennyiben valaki szívesen vállalja a trendszetter szerepét, húzzon újra gyöngyházas harisnyát, rá nagy, kerek fenék hatását keltő stringet, avagy az akkori fürdőruhadivatot idéző fekete csillogó egyberészest. A svéd DJ Eric Prydz 2004-ben előtte ezt a poént, amikor a Call on me című dance sláger klipjét egy aerobikteremben forgatta.

Ilyen a boxbandázs

Ehhez is van egy szám, persze nem csak egy, de amikor a Tears for Fears és Oleta Adams a Woman in chains szívszorító táncosnő-bokszoló szerelmét feldolgozó klipjében a férfi  leveszi a bandázst remegő kezéről, aztán, mikor nem megy a futás, és szétüti a kerítést, hát az megismételhetetlen. Ha a Rockyval nem, akkor ezzel az 1989-es dallal bizonyosan és végeláthatlanul elkezdődött a macsók szoftosodása.

Kickbox-romantika
©

A bandázs, más néven fásli amúgy tényleg fontos, mert megvédi a csuklót és a kézfejet, illetve nedvszívó tulajdonsága miatt meghosszabbítja a bokszkesztyű életét. Ja, és szexi, ahogy kötik, ha valaki macsós akkor ugráltassa mellizmait közben, ha szofti, akkor remegjen a keze. A nőknek (vagy a metroszexuális férfiaknak) pedig létezik pink kiszerelésben is.

Cápa vagy sellő

Utálatos szokás volt az ezredfordulón, hogy a profi úszók egyre jobban beöltöztek, még a szép nyúlánk úszónők is térdig érő, tök zárt dresszben szelték a feszített víztükröt. Odáig fajult a teljesítménykényszeres trend, hogy kétezer elején kitalálták a cápabőrrel vegyített anyagot, miután a teljes szőrtelenítés nem volt elég hatásos a sikló test áramvonalasításhoz.

Úszásra alkalmas sellődressz
©

Ezt viszont csak az élvonalbeliek húzhatták, egy 2004-es forrás szerint Michael Phelpsnek a Speedo egymilliós bónuszt ígért, ha megdönti Mark Spitz 1972-es hétaranyérmes rekordját, mint cápa. Csak hat sikerült neki Athénban, és szerencsére ma már tilos az állati eredetű erők bevetése, mert irreális eredményeket produkáltak a szerencsésebb szponzoráltak.

A cápabőr tehát nem szexi, de most egy kanadai tervezőnő – egy vancouveri anyuka – kitalálta a sellődresszt a hobbiúszóknak. Monica Naumann szerint nem csupán sziklán üldögélésre alkalmas a különböző színben és textúrában kapható farokruci, hanem úszni is lehet benne. Az ára 250 kanadai dollár, cserébe fantasztikusan megdolgoztatja a testet, csak kimászni nehéz benne a medence partjára.

Szöges pedálozók

A spinning divatja nem múlik, a tekerős teremsport nem csak a fenék megmunkálására, de - jellemzően - a multicéges stressz levezetésére is alkalmas: tükörrel szemben feljutni a Himalájára David Guetta biztatásával ugyanis igen vonzó kihívás. A spinning divat feltárásánál a dörzsölésálló, betétes nadrág és a stoplis cipő elengedhetetlen.

A tekerés szerelmeseitől megtudtuk, hogy egy jó spinning cipő 35-40 ezer forinttól indul, a lényege pedig a kiszögellés, amit spd-nek hívnak, és a klipszes pedálhoz képezték ki az okos sportszergyártók. A rögzítéssel könnyebben megy a hegyre fel, völgybe le, a kiállásokról nem is beszélve. A Specialized Sport MBT-t a mountain bike-osok is használják amúgy terepen.

A futók melle érzékenyebb

Maratonfutásunk alkalmával Simonyi Balázs felvilágosított minket, hogy a fiúknak le kell ragasztaniuk a mellbimbójukat. A hosszabb távoknál ugyanis kidörzsöli a trikó, és elkezd vérezni. Nem szép látvány, és igen fájdalmas, ahogy vegyül a két testnedv: a sós izzadság és a vér. De nőként sem lélegezhetünk fel, a helyes sportmelltartó nélkül ugyanis komoly horzsolásokat szenvedhet a női mellkas.

Például kidörzsölheti a mell alatti részt, és ha a maraton közben nem is érzékeli az ember a fájdalmat, utána igen. Nem érdemes gagyi melltartóba fektetni, és bár egyes üzletláncokban kínálnak ilyet 1-2 ezer forintért, négyezertől már márkásat is lehet kapni.

Jóga, alászolgája

A jóga nem divat, nálunk mégis az. Nyugaton csak szabadidős sportként ismerik azt, ami Indiában az egész életet jeleni, az ahimsza, azaz nem ártás (még a légynek sem) elvétől kezdve a légy mindig jelen állapotának vágyott eléréséig, melyben a szárvángászana (gyertyaállás) illetve a sirsászana (fejenállás) egy-egy eszköz csupán a sok közül. Az Adidasnál láttunk olyan topot, mely egy lótuszülésben elhelyezkedő nő sziluettjét ábrázolta, de aki valóban közelebb szeretne kerülni a jóga által közvetített tanokhoz, annak visszafogott ruházatot ajánlunk.

Jógi
©

Ha valaki jógivá, tehát tanulóvá válik először is fehér, vagy sárga alsót és felsőt kell öltenie, mert ezek a tanulás színei, a narancssárgát például csak a guruk, azaz a tanítók hordhatják. Fekete viszont abszolút ellenjavallt, mind energiaáramlás, mind végső üdvösség (szamádhi) tekintetében.

A ping-pong sehogy sem szexi, de jó

Ne csodálkozzunk, hogy nincs a ping-pongnak Sharapovája. Az asztalitenisz ugyanis nem arra való, hogy szexi legyen, világosított fel minket egy lelkes asztalitenisz-tanonc. Szigorú a dress code, a trikó sem dívik, a kínai világbajnokokon is azért látunk galléros lezser pólót, mert az nem vonja el a középen pattogó kis fehér labdától a figyelmet.

Az ütővel sem szoktak divatozni, a fa a lényeg, és a szoft. Az anyag, mely az egyik oldalon piros, a másikon fekete, az utóbbbival fonákot, az előbbivel tenyerest illik ütni. Az ütőtartó tokkal, és a toktartó táskával viszont lehet menőzni, például ilyennel a Pumától.

©
Hozzászólások