szerző:
Marx testvérek
Tetszett a cikk?

Keressük a csokifagyi mágikus változatát, a 70-es 80-as évek ízét – glükóz-, laktóz- és kompromisszum-mentes kínálattal.

Mélységes mély a múltnak kútja.

Az, kedves Thomas Mann, és ez nem is baj addig, amíg rendelkezésünkre áll a professzionális emlékezők ligája. Itt Ön csapattag, akárcsak Freud, és életképtelen kollégája, Marcel Proust, aki belemártotta a madeleine nevű süteményt teájába, beleharapott, és az íz hatására a feneketlen kútból felszínre húzott egy vödörnyi emléket.

Csokifagyi – a teasütemény helyett nálunk, Magyarországon, ez az emlékezés legjobb eszköze. Annak is egy mágikus változatát keressük, a 70-es 80-as évek ízét.

A varázstehetségű csokifagyi azonban nemcsak a mi gyerekkori töredékünk, hanem mindenkié Magyarországon. Aki ma 30-as 40-es korú, emléktestvérnek számít, jussa a csokifagyi. Még a tej-, cukor- és Szabolcska Mihály-érzékenyeknek is jár, ezért a retro csoki mellett kerestük azokat a helyeket is, ahol glükóz-, laktóz- és kompromisszum-mentes fagyikat is kapni. Vagyis: anélkül, hogy megszenvedné az íz, mindenki számára elérhető.

Ki tudja ezeket kikeverni? Bizonyára sokan, mi csak addig kirándulunk, amíg nem találjuk meg a nosztalgia Szent Grálját. Így bírálunk:

Választék: A gazdagság néha gyengeség. A választás akkor könnyű és megfontolt, ha emlékszünk a menü elejére, mire a végére érünk. Ha túl hosszú a lusta tekintetünk, mint a Bolygó Hollandi, csak kering az ígéretek tengerén.

Tölcsér-kehely distinkció: Mibe kapjuk? És kapunk-e mellé szalvétát?

Testalkat vagy testkenet: Gombóc vagy lapát?

Nyalatnyom: A tartás és krémesség mértékegysége. Ha túl magas az értéke, a tartás gyenge, a fagyi gyorsan elolvad, és kevés benne a férfias anyag. Vagy a nőies. Ha túl alacsony az értéke, akkor erős a tartása, hiányzik a krémessége, kellemetlen fogyasztani.

Nyalathümm: Milyen sebességgel fogjuk fel az ízt, avagy mikor jön el a pillanat, amikor azt mondjuk: hmmmm, ez nagyon jó?

Mindenkié? Kapható cukormentes vagy nádcukorral főzött, laktózmentes vagy tej nélkül készült fagylalt? Őrzi a 70-es 80-as évek 50 filléres-3 forintos mindenki számára elérhető fagyik ízét és a fagyizók egykori díszletmodorát a házigazda?

Az emlékezés mélységét Bagamériben, ki a fagylaltját maga mériben mérjük. 5 Bagaméri, ki a fagylaltját maga méri a teljes siker.

Mérnének velünk?
Osszák meg itt vagy Facebook-oldalunkon, hol találtak Bagaméri-díjas fagyizót, merre kaphatunk cukor- vagy tejmentes édességet!

Fisher cukrászda (Gödöllő, Szabadság út 111.)

Elfelejtett, vagy inkább ottfelejtett cukrászember az út mellett. Ő Barna Illés bácsi.

Mivel ottfelejtett, ezért szabad minden kötelezettségtől. Nincsenek különleges ízkombinációk, magasztos cukrászdíjak vitrinben, megpúpozott tarkabarka tégelyek. Még honlap sincs.

Van azonban: kidőlt-bedőlt kerítés mögött egy kis vidéki parasztház, lambéria, magazinokból kivágott képek a falon, vannak hagyományos pultba süllyesztett, kerek fagylaltos bödönök, műanyag gombos fedővel; a sarokban egy gólyalábra állított és fehérre festett légkalapács dübörög, üzemzaja egy Apache helikopter hajtóművére emlékeztet – ez a fagyasztó, 100 éves, sosem romlik el. Ha mégis, akkor egy lakatos rendbe szedi.

©

Illés bácsi beszorult a pult és kartondobozokból épült labirintus közé. Innen szónokol, merthogy ő „ilyen beszélgetős”.

Megtudtuk tőle, hogy első munkaadója verte a gyerekeit, de amúgy kiváló iparos volt, hogy először a Közgázon, majd a Kísérleti Fizikai Kutató Intézetben dolgozott cukrászként, hogy nem jó a nagy hőség a kukoricának, hogy a múltkor Spiró arról beszélt a rádióban, miért nincs jövő, de amúgy azt a tanácsot adja, hogy mi is legyünk beszélgetősek, mert ő például így tudta meg a Széchenyi fürdőben, hogy melyik szívdoktorhoz érdemes elmennie, amúgy pedig a nővér két hosszúkás gyógyszert adott a kórházban, amitől a földön fetrengett… Történetei átkanyarognak a 60 éven, amit kamasz inas korától a szakmában töltött, és a 46 éven, amit iparosként ebben a házikóban élt meg. Sosem akart mást tenni.

Választék: Hat ízt találunk. A csoki mellett a vaníliát, puncsot, málnát, ananászt és citromot. Mindegyiket kóstoltuk.

Tölcsért kapunk. S bár fürge emberünk, eltelik egy kis idő, míg megtalálja. Eltűnik a dobozok között, hogy Thészeuszként megküzdjön az kartonútvesztő rémével és megtalálja az ostyákat.

Testalkat vagy testkenet: Elméletileg gombócot kapunk….

Nyalatnyom: Csak elméletileg gombóc. Valószínűleg korán érkeztünk, úgy délelőtt 10 körül mert a fagyi tartása gyenge.

Nyalathümm: Gyorsan ér el az íz, rögtön hümmögünk. A csoki inkább kakaó, Illés bácsi meg is mutatja, hogy holland alapanyagból készült. A vanília karakán, bár tőle inkább a csendes édességet várnánk. Egy fűszeresen hasító háttérízt érzünk, amit csak az öreg cukrász medvék képesek előcsalogatni a répacukorból.

Mindenkié? Igen és nem. Ide csak azok jöjjenek, akik megengedhetik maguknak a cukrot és a tejet. Illés bácsi még a nádcukrot is humbugnak tartja.

Mégis mindenkié. Egy 74 éves cukrász, aki maga nyitotta a boltját 46 éve, egyedül is képes talpon maradni félreeső boltjában. Ez a magyar üzletvilág nagy próbatétele. Közös ügy, hogy Illés bácsik legyenek. És a fagyi is finom, 2 Bagamérit, ki a fagylaltját maga mérit ér. Tegyenek az ügyért, vegyenek egy kis fagylaltot a fizikusok cukrászától.

©

Vári cukrászda (XVI. Szlovák út 86.)

Ahány fagyi, annyi cukrászdíj. És sok a díj. Ez itt Willy Wonka világa, ahol az édesség olyan a mester számára, mint a görög mitológia a reneszánsz művésznek: kimeríthetetlen forrás.

Választék: Vári Kinga túlzás nélkül Benvenuto Cellini és Verocchio között foglalhatna helyet. Megihletett és nyughatatlan cukrász, az alapanyagok forrásából vagy háromtucatnyi fagylaltot fakaszt. Krémes mákos, meggyes mákos, ánizsos-karamellás. Céklás. Szarvasgombás. Homoktövises. Gyömbéres-rebarbarás. Szezámgrillázsos. Csak csokisból van kekszes, mentás, szupercsoki… itt abba is hagyjuk, mert szupercsokit próbáltunk.

http://www.facebook.com/pages/G%C3%81LOS-VIKTORS-PHOTOSTUDIO/219312868096665
©

Tölcsér-kehely: Kristálykehelyben kapjuk. Jár az újbarokk ívű csiszolt üveg a feneke alá, a fagylalt iparművészeti installációnak hat.

Testalkat vagy testkenet: Gombóc. Állítólag egy gyakorlott és büszke trecento, quattrocento vagy cinquecento művész, ha megkérdőjelezték tudását, gőgösen egy tökéletes kört rajzolt mestervizsgaként. Íme.

Nyalatnyom: Tökéletes egyensúly, a tartás még a 35 fokos melegben is megmarad. Mégis krémes. Kiskanállal esszük, és apró forgácsokat fejtünk le a gombócokról.

Nyalathümm: Az ánizs kivár néhány másodperc töredéket, először hagyja, hogy a karamell édessége ajtót nyisson. Aztán belép, mint egy görög színész.

Mindenkié? Abszolút. Csak biotejből készülnek az édességek, már ha egyáltalán van bennük tej. Ezen túl a cukor csakis nádcukor, szintén csak akkor, ha nem éppen cukormenteset választunk. Üljenek kocsiba, vigyék el diétázó társaikat.

©

A 5 Bagamérit mégsem tudjuk átnyújtani, hiszen ez a csoki, azon kívül, hogy csoki és nem kakaó, valamint szuper is, nem a keresett drága töredék. 4 Bagaméri.

SzendZso (II. Frankel Leó út 11.)

Szendvicsezőnek indult, ahol a két tulajdonos Horváth Zsolt és Soltész Zsolt kifejezetten hazai termékeket és hazai nyersanyagokat szeretne tálalni vendégeiknek. Eredetileg csak reggeli és elvitelre szánt enni-innivalót terveztek, egy-két ülőhellyel és kisasztallal.

Ha már ennyi vendég sűrű váltásban melegen tartja a kevés ülőhelyet, akkor lehetne akár napi menü is az ebédlőknek. Így lett belőle kisbisztró, kockás terítős, tangóharmonikás, reggelizős, sok-sok-sok városi lánnyal.

©

A fagylaltot nem helyben főzik, hanem a Fragolától rendelik.

A Fragola is egy mai sikertörténet, főhadiszállásuk a Nagymező utcában, a Radnóti Színház mellett egy pici desszertező. Zsolt és Zsolt első megrendelők, azóta mások is szállítatnak a Fragolától. A SzendZso páros bár örül a gyors sikernek, mégis keresi az egyedit. Azt kéri partnerétől, gondolkodjon kivételes ízeken, amit csak a SzendZsóban kapnának a vendégek.

Választék: Kisbisztró, kis választék. 9 féle fagyi, inkább hagyományos változatok egy merészebb verzióval, a sajtfagyival. Naponta új a menüsor. Eszünk fondentét, az éjsötét csokoládét, amiről ránézésre két dolgot tudunk: 1., nem az, amit keresünk 2., nem bánjuk. Ezen túl mindent végigkóstoltunk: pisztáciát, diót, gorgonzolát, levendula-citromot, gyömbért és málnát.

©

Tölcsér-kehely distinkció: Karcsú, sápadt, hegyes talpú tölcsérben kapjuk, szalvétával.

Testalkat vagy testkenet: Kenet, öröm nézni, ahogy a hatalmas lapát végigsiklik a tölcséren.

Nyalatnyom: A tartás erős, hiszen krémfagylalthoz rendkívül vastag belga csokoládét használnak, de ugyanez a gazdagság igaz a többi krémfagylaltra is.

Nyalathümm: A sajt várat egy kicsit, lassan bukkan fel a valódi íz. Vagy csak meg kell szoknunk, hogy sós zamatot kapunk, és eltelik egy-két másodperc, míg el tudjuk felejteni, hogy a fagylalt édes.

Mindenkié? Mindenkié. A gyümölcsfagylaltokban, de még a csokiban sincs tej. Szőlőcukorral készül, ami a karcsúságra vágyóknak és sportolóknak segít.

3 Bagaméri, ki a fagylaltját maga méri.

Cuki fagyizó (XVII. Pécelii út 203.)

Egy édesség lehet népművészet, magasművészet és iparművészet. Népművészet a házi fánk. Magas művészet a nagy cukrászcsaládok sok évtizedes hagyományt követő mestermű katalógusa. Iparművészet az, amikor a sokak számára elérhetővé válik a szép és kellemes. Jó értelemben vett tömegtermék, ami demokratizálja az ínyenckedést.

A rendszerváltás előtti elnyomásban, amikor a csepeli munkásgyerek ha akart, mehetett műszaki egyetemre, az angyalföldi és külső-terézvárosi nagymamák is nyugodtan vehettek fagyit unokáiknak. Ezért a fagyi és a fagyizó, amit most keresünk, iparművészet.

©

Aki belép a Cukiba, rögtön tudja, itt komoly az esély a sikerre. Ezért aztán a cukrászda is hordozza az iparművészeti jeleket. Jellegzetes a sütik alakja, színvilága, a hűtőtégelyek, a vitrin, mind magukon viselik a jegyeket. A pult sarkában viszont látjuk az Apache hajtóművet, 80 évnél idősebb.

Rózsika néni egykori férje, Nagy Sándor hagyatékát viszi tovább, fő támasza lánya, a csinos Szilvia. Nincs ennél őszintébb vendég- és szakmaszeretet. Nyíltan vállalják, hogy a retro ízt megőrizték. Sőt, megvédték. „A múltkor bejött egy apuka a kisgyerekével, és azt mondta, hogy ’Na ezen a fagyin nőtt fel Apu’. Ez a legjobb visszajelzés.”

Nem csak Apunak tetszik a fagyizó, hanem a svédeknek is. Bekerültek egy útikönyvbe, azóta fel-felbukkannak skandináv kalandorok, akik ha már eljöttek az egzotikus Közép-Európába, akkor Rákoscsaba igazán nincs már messze.

Szilvia igazi anyuka.

- Van kisgyerek?

- Nincs.

Rózsika néni, Szabó Péter cukrász, Szilvia
©

Akkor is anyuka, hiszen pontosan tudja, mit szabad és mit érdemes adni egy gyereknek. Azon túl, hogy mesterséges aroma, cukorpótló vagy állagjavító az édesség közelébe sem kerülhet, néha szivárványszínű díszítést kap az édesség. „Mint amit a kispónik esznek.” Ez biztos valami mesefilm, nekünk jó lesz a csoki-narancs-csoki csíkozás, amit az egymásra halmozott kövér gombócok alkotnak.

Lapos fenekű tölcsérben kaptuk, szalvétával, utána még kezet is lehet mosni a sarokban a csapnál.

Nyalatnyom: Tartása erős, ugyanakkor krémes. Kifogástalan.

Nyalathümm: A narancs kis fáziskéséssel ér célba. Inkább édes, mint savanykásan citrusos.

Mindenkié? Cukormentes nincs, és a laktózfélők is csak a gyümölcsös változatokat kérjék: citromot vagy narancsot.

De Cuki a bajnok. Mint Marcel Proust másfél millió szavas regénysorozatában, úgy tódulnak fel az emlékek május elsejéről, Városligetről, troliról, budai Várról, plusz, hogy hétévesen látott egyikőnk meztelen nőt először, de kilencéves koráig nem mesélte el a másiknak, milyen volt, pedig milyen szépen kérte. Egy dögös képzelt barátnő kidolgozásához legalább két év kell.

Teljes 5 Bagaméri, ki a fagylaltját maga méri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fotókon a gödöllői halálos buszbaleset helyszíne

Fotókon a gödöllői halálos buszbaleset helyszíne

Karácsony: Már nyomoz a rendőrség a városligeti Biodóm ügyében

Karácsony: Már nyomoz a rendőrség a városligeti Biodóm ügyében

Jelezni fogja az iPhone, ha nem eredetire cserélnék a kameráját

Jelezni fogja az iPhone, ha nem eredetire cserélnék a kameráját