Tolvaj vagyok, nem turista

Tolvaj vagyok, nem turista

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jóravaló fehér bőrű nyaralók hazaviszik a Világörökségek darabjait, a természeti csodákat, de még Dirk, a hétéves pingvin is áldozatul esett.

Legalább 15 000 forint pénzbírságot vagy 1 hónap börtönt kaphat az a turista, aki a dél-kínai-tengeri Boracay szigetéről homokot lop. „A Mindenható adta ezt a természeti csodát, s rajta a finom hófehér homokot, amit az emberi önzés most széthord, figyelmen kívül hagyva minden következményt”, vezeti fel a törvényt a sziget hatósága, amivel a napozó turistákat igyekeznek elrettenteni a lopástól. Merthogy a 8 kilométer hosszú, 1 kilométer széles nyaralóparadicsom többek között a különleges partját fedő fövenyről híres.

©

Nem csak a filippínók harcolnak a föld északi féltekének szarkáival. Áprilisban három walesi fiatalt tartóztattak le Ausztráliában, mert Queensland Aranypartjának egyik szórakoztató központjából, a Sea Worldból ellopták Dirköt, a 7 éves pingvint. És szegény pingvin kálváriája itt nem ért végett, merthogy a tolvajok először egy csatornába dobták, majd a nyílt vízre úszva megkergette egy cápa, utána a szárazföldre menekülve megkergette egy kutya. Ennyi üldözés után bizonyos zenei fesztiválokon bizonyos drogokat fogyasztó bizonyos közösség el is nevezte Dirk, az Örök Zsidónak.

Olaszország is küzd az enyveskezűekkel. Ebből az országból, ami nem csak sokezer éves romjairól híres, hanem arról is, hogy fővárosának kulturális szuperintendánsát Broccolinak hívják, rendszeresen kapcsol le antik mozaikdarabokat és márvány útburkolatmorzsákat elcsomagolt kirándulókat. Sőt, olyan is előfordult már, hogy egy egész mérföldkövet találtak az egyik bőröndben. Amennyibe a túlsúly díja került, akár meg is vehették volna árverésen.

Az olasz hatóságok szerint főleg észak-európai látogatókkal gyűlik meg a bajuk. Ez már-már faji háború.