Mesterségesen magas gyógyszerárak

Mesterségesen magas gyógyszerárak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az aktivisták arra hívták fel a figyelmet, hogy a Roche és a Merck gyógyszergyárak azok akik a hepatitis C elleni gyógyszerek árait magasan tartják, mert a fejlődő országok gazdag lakói azok, akik megengedhetik maguknak a gyógyszert, míg a szegényeket elviszi a betegség. A Hepatitis C-t szokták „csendes járványnak” is nevezni, mert egyfelől hosszú ideig tarthat a lappangás ideje és a médiában eléggé kevés figyelmet kap.

A hepatitis pedig sokkal inkább fertőző, mint a HIV. Korábban ugyan vérátömlesztéssel terjedt, mára azonban az intravénás drogok fogyasztói terjesztik egymás között, de kevesebb is elég a betegség továbbadására. A rossz higiénés körülmények között élő csoportok tagjai nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, becslések szerint az intravénás drogfogyasztók 20 százaléka lehet fertőzött, a VIII. kerületben pedig akár 80 százalékuk is.

És hogy miért ilyen drága a gyógyszer? Mert a gyógyszercégek a kutatás-fejlesztésre hivatkozva tartják magasan az árakat, miközben a legtöbbet marketingre és PR-ra költik. A kutatás részét egyetemek végzik méghozzá adófizetői pénzen. A fejlődő országokban a gyógyszer-lobbi viszont mindig eléri, hogy a helyi cégek azonos hatóanyagú, olcsó termékeit kiszorítsák a piacról. A fejlett államok pedig partnerek ebben a folyamatban. Végül a konferencián részt vevő aktivisták akciója után minden visszazökkent a régi kerékvágásba. A teljes cikket itt olvashatják.