szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A D-vitamin megfelelő szintjének biztosításával 7-10 százalékkal csökkenhetne a halandóság.

„A tél utolsó hónapjára a magyarok legalább kétharmada szenved D-vitamin-hiányban, amely vitamin a legújabb kutatások szerint az egyik legtöbb szervre ható építőköve az emberi szervezetnek: szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben, sőt, számtalan súlyos betegség kialakulásában is, mint a rák vagy a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség” – áll a Magyar Prevenciós Orvos Társaság közleményében. Az orvosok ezért kampányt indítanak a lakosság felvilágosításáért

Közleményük szerint felmérések igazolják, hogy ma már a gyerekek többsége elegendő fehérjéhez jut, rendszeresen szed C-vitamint, és egyre többen figyelnek a vashiány pótlására is. Ezzel szemben még a kutatások is csak most kezdik felismerni, milyen drámai a magyar lakosság D-vitamin hiánya a téli hónapokban, különösen a kisgyermekeknél.

Az egészséges D-vitaminszint télen a vitamin mesterséges pótlása nélkül gyakorlatilag elérhetetlen. Sok D-vitamint tartalmaz a tojás sárgája, ám ebből is minden nap legalább 16-18 darabot kellene megenni az elégséges D-vitamin-bevitelhez. A sokak által fontos D-vitamin forrásnak tartott tehéntejben pedig elhanyagolható mennyiség van ahhoz képest, amire a szervezetünknek szüksége lenne télen.

A tavaly létrejött D-vitamin konszenzus, amelyet akkor 14 orvos társaság is aláírt, arra a végső megállapításra jutott, hogy a magyarok halandóságát 7-10 százalékkal, átlagéletkorát 2-3 évvel javíthatná a D-vitamin-szint jelentős emelése.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!