szerző:
MTI

Amerikai kutatók elkészítették az emberi bőrön megtalálható gombák és baktériumok térképét.

A legtöbb mikroorganizmus általában a sarkakon van: átlagosan nyolcvan faj telepedik meg, míg az egyéb bőrfelületeken, például a háton, a fejen vagy az ágyéki részeken csak 2-10 gombafaj.

Julia Segre, a bethesdai National Human Genome Research Institute munkatársa és kollégái vizsgálataik eredményét a Nature című szaklapban mutatták be.

A tudósok tíz egészséges felnőtt testének tizennégy különböző területét vizsgálták. A résztvevők a teszt előtt egy nappal nem tisztálkodtak. Genetikai elemzéssel a kutatók megállapították, milyen és hány fajta mikroorganizmus él az egyes területeken.

A sarkon átlagosan nyolcvan faj él, a lábujjakon hatvan, a lábujjak között pedig negyven. Többnyire ezeket a területeket érintik leginkább a gombás megbetegedések. A karokon és kezeken 18-32 fajt regisztráltak, míg a központi területeken - hát, lágyék, tarkó, fül, orrlyuk - csak 2-10 fajt találtak.

Az emberi testen tehát számos mikroorganizmus él, ezek egy része viszont a természetes bőrflórához tartozik: nem károsítja azt, hanem egyes esetekben hasznos is.

A kutatók remélik, hogy vizsgálataik, illetve a gombák és baktériumok összetételére és eloszlására vonatkozó ismereteik segítenek a bőrbetegségek kialakulásának megértésében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!