szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2014. május 8. és 11. között rendezik Budapesten, a Millenáris Park B csarnokában az első Európai Integrál Konferenciát.

„Európa integrál tudatosságának megszületése” címmel rendeznek konferenciát csütörtöktől a Millenáris Parkban. Az egyes európai országok saját integrál konferenciái után ez az európai integrál mozgalom első széleskörű, nemzetközi összejövetele. A szervezők több mint 500 résztvevőre számítanak Európa minden részéből, illetve más országokból.

Az előadók között lesz László Ervin tudós, a Budapest Klub alapítója, Dr. Susanne Cook-Greuter, a felnőttkori egófejlődés kutató-szakértője, Thomas Hübl, nemzetközileg elismert spirituális tanító. Ken Wilber, a világhírű integrál filozófus pedig videón jelentkezik be a megnyitón.

A legjobb közreműködők, illetve a globális integrál közösség nemzeti szinten kiemelkedő szervezői az újonnan alapított IEC Award díjakban részesülnek. A konferencia különleges koncepciója három szálon fut: tudományos-kutatói, általános előadás és sajátélményű workshop is lesz a háromnapos eseményem.

Az integrál szemléletről

A szemlélet a kortárs Ken Wilbertől, a világhírű amerikai filozófustól származik, melynek lényege, hogy szakértői módon ötvözi a mostanáig felhalmozott nyugati pszichológiai, pszichoterápiás és ezen át a személyiségfejlesztési és kommunikációs ismereteket a többi társtudománnyal, valamint a keleti tanok lélektanával. Az integrál szemlélet olyan globális lélektant, mindent felölelő átfogó térképet hozott létre, amely tudományos igényességgel illeszti össze a fő lélektani irányzatok használható magját, melyek a Földön a különféle kultúrákban és korokban létrejöttek. Az integrál szemlélet felismerte, hogy a XXI. század globális korában már nem az a kérdés, melyik kultúra a felsőbbrendű és elfogadható, és melyik a primitív és elvetendő, hanem, hogy minden egyes kultúra fontos ismereteket hordoz az emberi lélek és szellem működéséről, és az ember lelki működésének a teljes spektrumát csak ezek integrációjával kapjuk meg. Így az integrál szemlélet éppúgy összeszövi a pszichoanalízis, a kognitív pszichológia, az NLP, a humanisztikus- és transzperszonális pszichológia ismereteit, mint a buddhizmus, a jóga, a szúfizmus, a keresztény misztika, vagy a bennszülött törzsi világ ismereteit. Túllép az irányzatok és kultúrák megosztottságán és azok egységét teremti meg. Az integrál szemléleti modell, mint az egyik legizgalmasabb új gondolkodási mozgalom  közel 20 éve született az Egyesült Államokban, és azóta alkalmazzák nemcsak a pszichológia, hanem a menedzsment, az üzleti élet, a coaching, a gyógyászat, az ökológia területén és még számos más helyen is. 

A fentieket egészítik ki a poszter bemutatók, valamint a közösségi tér megtapasztalása társas programok formájában, a konferencia valamennyi vendégének részvételével: éjszakai hajókázás a Dunán, hagyományos gulyás parti, VIP vacsora és országnéző túra Magyarország legszebb tájain.

A szervezők célja elsőként összehozni a teljes európai integrál közösséget: hogy megmutassuk és megosszuk egymással azt a potenciált, tudást és értéket, amit Európa hordoz. A konferencia jelentőségét az amerikai ITC (Integral Theory Conference) szervezője és az amerikai integrál mozgalom egyik kulcsalakja, Mark Forman így fogalmazta meg: „Vízválasztó esemény az integrál mozgalom számára.”

A május 8-11. között a Millenáris Park B csarnokában helyet kapó konferencia szervezője az Integral Europe Team, a társszervező-házigazda a magyar Integrál Akadémia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt