szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május 25-én Gyereknap! Ön már tudja, hova viszi az utódokat? 7 tipp Budapestre, ki a szabadba vagy tető alá.

1. Margitszigetre ki

A Meríts a Dunából! - Ha szomjazod a tudást gyereknapi programot május 25-én, vasárnap délelőtt 10-től 16 óráig tartják a margitszigeti Holdudvarban. Elsőként egy kis agytornát kapnak a részvevők: Ki mit tud a Dunáról? címmel kérdéssort töltethetnek ki a gyerekek és a felnőttek. Felmérik, ki mit tud a Dun hosszáról, színéről, hogy mely országokon folyik át, hogy hol kezdődik és hol ér véget, hogy milyen a színe, hogy mire használjuk itthon és mire más országokban, és persze, hogy milyen kaviccsal lehet a legjobban kacsázni.

Hogy ne csak üljön a nagyérdemű, a kultúrAktív egyesület jóvoltából a program kiegészül A Nagy Hídépítő Játék-kal, amelynek keretében újrahasznosított alapanyagok felhasználásával építhetnek makettet az érdeklődők. Fél 12-kor és 2-kor Jaskó Bálint, a KOMA társulat színészének interaktív, egyszemélyes játékos előadását láthatjuk „A vízcsepp élete" címmel.

A Holdudvarban is lehet idén gyereknapozni
©

Lesznek még vizes kísérletek, vizes játszótér és Tér-kép-más, ahol Budapest Duna-parti nevezetességeit, régi és új épületeit és hídjait kell műholdfotóra elhelyezni. Horgászni most is lehet, a férfiak kedvenc vízi sportja keretében ezúttal dunai halakat lehet kihalászni egy medencéből.

2. IK260-ra fel

A BKV ebben az évben is részt vesz a MÁV Zrt. Gyermekvasút rendezvényén vasárnap 10-től 18 óráig a Gyermekvasút hűvösvölgyi megállójában. Színes programokkal várják a családokat, közlekedésbarátokat, kicsiket és nagyokat, hiszen minden korosztály megtalálhatja a neki való elfoglaltságot.

BKV-program
©

Az egész napos ingyenes programon a legkisebbeket kismotorokkal, színezővel és mesével várják, a nagyobbak számára készségfejlesztő játékokkal készülnek. Az általános iskolások és játékos kedvű felnőttek pedig „tökéletes utas” jogosítványt szerezhetnek, ha jól teljesítenek KRESZ alapú, de a gyalogos közlekedés szabályaira épülő kvíz játékon.

©

A helyszínen egy IK260-as szóló autóbuszon bárki kipróbálhatja, milyen a vezetőfülkében ülni, és ezt meg is örökíthetik, hiszen ezúttal szabad a járművön fotózni is. Egy óriási tekercs rajzlapon pedig mindenki részt vehet az összes járműből összeálló (busz, metró, villamos), hatalmas BKV-jármű megrajzolásában.


Egy Ikarusban mozgó terepasztal vár minden érdeklődőt, valamint a Széchenyi Vasútmodellező Klub mutatja be a BKV és az erdei vasút terepasztalát.

(A modellvasutak szerelmesei pedig látogassanak el az Andrássy út 12. alatti Miniversumba, ami egy hatalmas, gyönyörűen kidolgozott és részletgazdag, folyamatos mozgásban lévő terepasztal. Ezen Magyarország, Ausztria és Németország tájai, egyes nevezetességei kb. százszoros kicsinyítésben elevenednek meg. A belépőjegy 3-14 éves korig 1300 forint, 14 éves kor felett 1900 forint)

3. Szépművészetibe be, MNG-be fel

Ahogy arról beszámoltunk, a Szépművészeti jövő februárban bezár, és csak 2018-ban nyitják majd meg újra. Addig menjük oda annyit, amennyit csak lehet. Gyereknapkor például ingyen! Vasárnap, 18 éves korig ugyanis belépő nélkül látogathatók a Hősők terén, a Szépművészeti Múzeum és a Budai Várban, a Magyar Nemzeti Galéria állandó és időszaki kiállításai. A múzeumokban a 8-13 éves korosztály tagjai számára tárlatvezetést is szerveznek: a Magyar Nemzeti Galériában délelőtt Nyári színek és fények címmel kalauzolják a fiatalokat, a Szépművészeti Múzeumban pedig délután a Varázslatos lények című programra várják őket.

Ingyen lehet szépművészetizni
©

4. Bicajra fel, az Akváriumig el, ott jobbra

Az Akváriummal együtt pár hete újranyitott Design Terminál kreatív műhelye, a Mini Terminál a kisiskolás korosztályt biciklis programmal várja vasárnap délelőtt az Erzsébet téren. Itt a gyerekek divatos, vázra szerelhető táskákat, fényvisszaverő kitűzőket, bicikliékszereket, nadrágvédőket tervezhetnek és készíthetnek. A műhelymunka során megismerkednek az alapvető biciklis közlekedési szabályokkal és kultúrával, valamint a biztonságos bringázás kellékeivel is.

©

5. Kalanparkba ki

A kalandozni vágyó gyerekeknek rendezik meg a Gyereknap az Orczy Kalandparkban című rendezvényt 10-től 19 óráig. A belépődíj gyerekeknek: 1800 Ft, de van testvérkedvezmény, a felnőtteknek 2200 Ft, a családi belépődíj 7200 Ft. Van, és kísérő belépő, ami 200 Ft. Ebben viszont benne foglaltatik mindenféle repiajándék, továbbá 1 gombóc fagyi, arcfestés és lufi. A programok között van kalandos kincskeresés és kalandpálya építés, majomfa mászó, trambulin és gokart.
S ha mindez jól ment, Gyereknapi kalandorrá avatás következik: aki minden akadályt teljesít, az oklevelet kap.

Az RKA (Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány Főigazgatósága) ifjúságvédelmi és prevenciós programjának jóvoltából a résztvevők részletes ismertetőt kapnak a kerékpáros közlekedés veszélyiről, a közlekedésbiztonság javításáról, és a drog prevencióról.

6. Rumini világába be

Vasárnap, a gyermeknapon adják át az I. kerületi Mária téren található Rumini-játszótér második ütemét, amelyben egy nyolc méter magas, ágyús, csúszdás vár, egy függőhíd és az aszfalton egy óriáspolip is elkészült. A Rumini-játszótér kialakítása két ütemben történt meg: az önkormányzat tavaly Mikulás napján adta át a játszótér első ütemét, akkorra készült el a Szélkirálynő, a hatalmas, háromárbocos kereskedőhajó. Május 25-én újabb, a Rumini-meseregény helyszíneit idéző, saját fejlesztésű játékokat vehetnek birtokba a gyerekek. Elkészültek az új játékelemek, amelyek megelevenítik egész egérvárost, a fal egy újabb részét pedig ismét Kálmán Anna, a Rumini-könyvek illusztrátorának rajzai díszítik.

Az újak mellett a korábbi ütemben elkészült, a tél alatt elhasználódott részeket is felújították. Berg Juditot, a Rumini-könyvek íróját a Budavári Önkormányzat kereste meg azzal az ötlettel, hogy közreműködjön a Rumini által ihletett játszótér kialakításában a Mária téren, ahol egy már meglévő parkot bővítettek tovább. A második ütemben elkészült új elemek terveit szintén az írónő és az illusztrátor készítették az önkormányzattal együttműködve.

7. Játszótér-túrára fel

Aki a tömegrendezvényeket elkerülné, de ki szeretne mozdulni, felfedezhet új játszótereket. Több tematikus játszótér van Budapesten, a Franklin utcai játszótéren a Magyar Mesehősök Falát készíttették el, a Gellérthegyi Vuk-játszótérre pedig a kisebb gyerekekkel érdemes ellátogatni. Ha vannak a családban nagyobbak és kisebbek, ők a margitszigeti nagyjátszótéren élhetik ki magukat, a Hajós Alfréd uszoda mellett, de a Hajógyári szigeten is hatalmas placcon terülnek el a mászókák, csúszdák.

©

Ha belvárosi játszótér-körútra vágynak, akkor ott a Klauzál-térre, a Király-Kazinczy sarkára, majd az Október 6. utca erzsébet-téri oldalára érdemes ellátogatni. Végül ki lehet kötni a Szabadság-téren, és amíg a csemeték a két oldali játszóterek között futkároznak, és a mozgásérzékelő szökökúton keresztül-kasul futkároznak, addig fel lehet fedezni a környék kávézóit, sörözőit (Farger, Hütte), utána pedig az Október 6. utca étkzedéit (a törököt például, vagy a Hummus bárt, esetleg a rétesest).

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tordai Bencét letiltotta a Facebook

Tordai Bencét letiltotta a Facebook

Erős földrengés volt Görögországban, sok épület romba dőlt

Erős földrengés volt Görögországban, sok épület romba dőlt

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért