szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a tanárok fizetését vesszük alapul, meglepően jól teljesít a magyar közoktatás. A hazai pedagógusok kapják legkevesebb bért, ennek ellenére, igaz egyre romló tendenciát mutatva, de ma is az OECD–átlag közeli teljesítményt érnek el a diákok.

Egy friss kutatás szerint Magyarország és Csehország közoktatása meglepően hatékony teljesítményt mutat – már ha a hatékonyságot a klasszikus értelemben (befektettet erőforrás/teljesítmény) vesszük. Az Economist, a friss 30 országra kiterjedő kutatás (GEMS Education Solutions) eredményeit ismertetve azt írja, hogy ha a tanári béreket, a PISA-kutatás eredményeit és az osztályok méretét együtt vizsgáljuk, akkor ez a két ország az élmezőnybe tartozik.

A 30 országból e listán Magyarország a negyedik legjobb lett. Az első két helyen Finnország és Dél-Korea áll, e két országban átlagosnak mondható a pedagógusbér, ugyanakkor a PISA éllovasai. A lista utolsó helyezettjei Indonézia és Brazília, mely országokban keveset keresnek a tanárok, és rossz teljesítményt is értek el a PISA-vizsgálatokon. Németországban például nagyon jól keresnek a tanárok (évi 53.73 ezer dollárt), ezért annak ellenére is csak a 25. helyet érte el az ország, hogy a PISA-n átlagon felül teljesítettek a német gyerekek

A 3. és 4. helyezett Csehország és Magyarország „kilóg a sorból”, itt keveset keresnek a tanárok, mégis viszonylag jól teljesítenek a gyerekek.

A kutatás szerint vásárlóerő-paritáson számolva (2011-e adatokat mérve) Finnországban 42.81, Dél-Koreában 47.34 ezer dollár a tanárok átlagos évi keresete. Ezzel szemben Magyarországon ezeknek mindössze a harmada (!): 14.76 ezer dollár.

Ilyen alacsony fizetése még (a lista utolsó helyezettje, a PISA-n átlag 391 pontot elérő) Brazíliában sincs a pedagógusoknak. Ezért „kisebb csoda”, hogy a magyar 15 éves gyerekek még így is alig maradnak el az OECD-átlagtól. Igaz, mint írtunk folyamatos romlás tapasztalható, aminek a fő oka, hogy a legrosszabbul teljesítő tanulók érnek el egyre gyengébb eredményeket.

A kutatás azt is megerősítette, amit a korábbi vizsgálatok is rendre igazoltak, hogy alig van összefüggés az osztálylétszám és a tanulói teljesítmények között. A jó oktatás kulcsa tehát a jó pedagógus. Azért kell megfizetni a pedagógusokat, hogy a legjobbak válasszák ezt a hivatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már az iPhone-ján is elérheti az Nvidia játékszolgáltatását

Már az iPhone-ján is elérheti az Nvidia játékszolgáltatását

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat