szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Időről időre felröppennek az álhírek arról, hogy a mesterséges édesítőszerek daganatos betegségeket és más megbetegedéseket okoznak. Az Indianai Orvosi Egyetem gyerekgyógyász professzora megelégelte a sarlatánságot és a tudománytalan mítoszokat, ezért a kutatási eredmények mentén a New York Times hasábjain rendet tett a kérdésben.

Aaron E. Carroll szerint először is különbséget kell tenni természetes és hozzáadott cukor között. Míg az előbbit például a gyümölcsökben találjuk, és fogyasszuk egészséggel, az utóbbi például a cukros üdítőkben keresendő, és különösen káros az egészségre. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a túlzásba vitt hozzáadott cukor fogyasztás nagyban hozzájárul a 2-es típusú diabétesz kialakulásához, továbbá szív- és érrendszeri betegségeket okoz. A The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált kutatás kimutatta, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása önmagában elég a kóros elhízáshoz.

©

A cukor helyettesítésére leggyakrabban használt szacharin és aszpartám nevű mesterséges édesítőszerek a mai kutatások szerint ártalmatlanok az egészségre, bár a kutatók erről korábban nem voltak meggyőződve. Például az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa 1980-ban ugyan nem tiltotta be a legrégebbi mesterséges édesítőszerek egyikét, de kimondta, hogy minden szacharint tartalmazó terméken fel kell tüntetni, hogy a termék fogyasztásának komoly kockázatai lehetnek, akár rákot és halált is okozhat.

Ezt a döntést leginkább arra alapozták, hogy a patkányokkal végzett korábbi kutatások kimutatták a nagy dózisú szacharinbevitel és a húgyhólyagrák közti összefüggéseket. Azonban 2004-ben az Annals of Oncology című rákkutató szaklap felülvizsgált 50 korábbi patkányokkal végzett kutatást. Ebből kiderült, hogy a szacharinnal etetett patkányok leszármazottai sokkal nagyobb arányban szenvedtek húgyhólyagrákban, mint elődeik.

Azonban arra is fény derült, hogy a húgyhólyagrákban szenvedő patkányokat olyan húgyhólyagfertőzéssel fertőzték meg, ami erősen fogékony a szacharin okozta húgyhólyagrákra. Az is kiderült, hogy azok a patkányok nagyobb eséllyel lettek húgyhólyagrákosok, akiknek nagy mennyiségű C-vitamint adtak.

Azok a kutatások, amelyek Nagy-Britanniában és Dániában, illetve az Egyesült Államokban, már emberek körében végeztek, kimutatták, hogy nincs összefüggés a szacharinfogyasztás és a húgyhólyagrák kialakulása között. Ugyanakkor azt is bebizonyították, hogy a dohányzás jelentős mértékben hozzájárul a húgyhólyagrák kialakulásához.

A legújabb kutatások alapján a szacharint végül 2000-ben eltávolították a karcinogének, vagyis a rákos daganatot okozó anyagok listájáról. Azonban időről időre mégis felröppen a hír, hogy a szacharin mégis rákot, illetve más megbetegedéseket és károkat okozhat.

Sokáig úgy tűnt, hogy a 70-es évektől, széles körben alkalmazott mesterséges édesítőszer, az aszpartám kiüti a szacharint. Az első aszpartámkísérletek azt igazolták, hogy biztonságosabb, mint a szacharin. Azonban 1996-ban a Journal of Neuropathology and Experimental Neurology szaklapban megjelent tanulmány föltette a kérdést: vajon az aszpartám állhat az egyre növekvő agytumorok tendenciája mögött?

Sokan egyből figyelmen kívül hagyták a kérdőjelet a mondat végén, és kétségbe estek, ellenben a későbbi tanulmányok nem találtak összefüggést a rák és az aszpartám fogyasztása között. Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hatósága 2005-ben ismét megvizsgálta az aszpartámról rendelkezésre álló addigi adatokat, és a vizsgálat nyomán az édesítőszert továbbra is a veszélytelen anyagok közé sorolta.

Tehát ne féljünk a mesterséges édesítőszerektől, a szacharitól és az aszpartámtól, azonban a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat messziről kerüljünk el!

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Elhunyt egy 14 éves lány, ő a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak itthon

Elhunyt egy 14 éves lány, ő a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak itthon

Egyelőre kivárnak a Sziget Fesztivállal

Egyelőre kivárnak a Sziget Fesztivállal