szerző:
hvg.hu

Időről időre felröppennek az álhírek arról, hogy a mesterséges édesítőszerek daganatos betegségeket és más megbetegedéseket okoznak. Az Indianai Orvosi Egyetem gyerekgyógyász professzora megelégelte a sarlatánságot és a tudománytalan mítoszokat, ezért a kutatási eredmények mentén a New York Times hasábjain rendet tett a kérdésben.

Aaron E. Carroll szerint először is különbséget kell tenni természetes és hozzáadott cukor között. Míg az előbbit például a gyümölcsökben találjuk, és fogyasszuk egészséggel, az utóbbi például a cukros üdítőkben keresendő, és különösen káros az egészségre. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a túlzásba vitt hozzáadott cukor fogyasztás nagyban hozzájárul a 2-es típusú diabétesz kialakulásához, továbbá szív- és érrendszeri betegségeket okoz. A The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált kutatás kimutatta, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása önmagában elég a kóros elhízáshoz.

©

A cukor helyettesítésére leggyakrabban használt szacharin és aszpartám nevű mesterséges édesítőszerek a mai kutatások szerint ártalmatlanok az egészségre, bár a kutatók erről korábban nem voltak meggyőződve. Például az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa 1980-ban ugyan nem tiltotta be a legrégebbi mesterséges édesítőszerek egyikét, de kimondta, hogy minden szacharint tartalmazó terméken fel kell tüntetni, hogy a termék fogyasztásának komoly kockázatai lehetnek, akár rákot és halált is okozhat.

Ezt a döntést leginkább arra alapozták, hogy a patkányokkal végzett korábbi kutatások kimutatták a nagy dózisú szacharinbevitel és a húgyhólyagrák közti összefüggéseket. Azonban 2004-ben az Annals of Oncology című rákkutató szaklap felülvizsgált 50 korábbi patkányokkal végzett kutatást. Ebből kiderült, hogy a szacharinnal etetett patkányok leszármazottai sokkal nagyobb arányban szenvedtek húgyhólyagrákban, mint elődeik.

Azonban arra is fény derült, hogy a húgyhólyagrákban szenvedő patkányokat olyan húgyhólyagfertőzéssel fertőzték meg, ami erősen fogékony a szacharin okozta húgyhólyagrákra. Az is kiderült, hogy azok a patkányok nagyobb eséllyel lettek húgyhólyagrákosok, akiknek nagy mennyiségű C-vitamint adtak.

Azok a kutatások, amelyek Nagy-Britanniában és Dániában, illetve az Egyesült Államokban, már emberek körében végeztek, kimutatták, hogy nincs összefüggés a szacharinfogyasztás és a húgyhólyagrák kialakulása között. Ugyanakkor azt is bebizonyították, hogy a dohányzás jelentős mértékben hozzájárul a húgyhólyagrák kialakulásához.

A legújabb kutatások alapján a szacharint végül 2000-ben eltávolították a karcinogének, vagyis a rákos daganatot okozó anyagok listájáról. Azonban időről időre mégis felröppen a hír, hogy a szacharin mégis rákot, illetve más megbetegedéseket és károkat okozhat.

Sokáig úgy tűnt, hogy a 70-es évektől, széles körben alkalmazott mesterséges édesítőszer, az aszpartám kiüti a szacharint. Az első aszpartámkísérletek azt igazolták, hogy biztonságosabb, mint a szacharin. Azonban 1996-ban a Journal of Neuropathology and Experimental Neurology szaklapban megjelent tanulmány föltette a kérdést: vajon az aszpartám állhat az egyre növekvő agytumorok tendenciája mögött?

Sokan egyből figyelmen kívül hagyták a kérdőjelet a mondat végén, és kétségbe estek, ellenben a későbbi tanulmányok nem találtak összefüggést a rák és az aszpartám fogyasztása között. Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hatósága 2005-ben ismét megvizsgálta az aszpartámról rendelkezésre álló addigi adatokat, és a vizsgálat nyomán az édesítőszert továbbra is a veszélytelen anyagok közé sorolta.

Tehát ne féljünk a mesterséges édesítőszerektől, a szacharitól és az aszpartámtól, azonban a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat messziről kerüljünk el!

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró

Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró

Utálatos és kegyetlen tévhit dőlhet meg őseinkről

Utálatos és kegyetlen tévhit dőlhet meg őseinkről

Várandós nő maradványait rejtő, 3500 éves ókori sírt tártak fel Egyiptomban

Várandós nő maradványait rejtő, 3500 éves ókori sírt tártak fel Egyiptomban

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Újabb képek kerültek elő az elérhető árú, de meglepően jó specifikációjú telefonról

Újabb képek kerültek elő az elérhető árú, de meglepően jó specifikációjú telefonról

A magyar termelők kevesebb mint egy százaléka biogazda

A magyar termelők kevesebb mint egy százaléka biogazda