szerző:
hvg.hu

A tavasszal együtt beköszönt a kerékpáros-szezon, a napsütés azonban sajnos önmagában még kevés a kellemes tekeréshez – nem árt néhány, kerékpárosokra vonatkozó fontos szabályt átismételnünk.

Hol kell, hol lehet és hol szabad tekerni?

Sokféle lehetőség áll a kerékpáros közlekedők előtt, azonban ezek ritkán jelentenek választási lehetőséget: ahol van felfestett  kerékpársáv vagy kijelölt kerékpárút, ott kötelezően ezen kell haladnunk. Csak ott tekerhetünk az ezzel párhuzamos úton, ahol ezt felfestett biciklisnyom (sárga biciklis piktogram) jelzi. Ezeken a sávokon más, nálunk nagyobb és sok esetben gyorsabb járművekkel is osztoznunk kell.

Gyakran a gyalog- és kerékpárút,  valamint a gyalogos- és kerékpáros-zóna a kötelező közlekedési terünk. Azonban ha itt a gyalogosok akadályozzák haladásunkat, a KRESZ szerint is jobban tesszük, ha letérünk az úttestre.Autóbusz forgalmi sávban akkor kerékpározhatunk, ha láttunk az út melletti táblákon erre utaló jelzést.

Hiába érezzük erősebbnek magunkat a járdán, a járda alapvetően a járókelőké. Ha nincs más biztonságos megoldás és lakott területen belül vagyunk, a gyalogosok korlátozása és veszélyeztetése nélkül bekéredzkedhetünk. Ne feledjük azonban az udvariassági szabályokat sem, itt a kerékpárunkkal csak vendégek vagyunk.

©

Sebességkorlátozás

Tartsuk észben, hogy a bringásokra is vonatkozik sebességkorlátozás: lakott területen belül negyven, lakott területen kívül biciklissisak nélkül szintén negyven, sisakkal már ötven km/órával haladhatunk. Kerékpárúton harminc, gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel legfeljebb húsz km/óra a megengedett sebesség. Azokban az esetekben, amikor a járdán is lehet kerékpárral közlekedni, legfeljebb tízzel tekerhetünk.

Az egyirányú utca biciklivel kétirányú?

Csak ott hajthatunk be forgalommal szembe az egyirányú utcába, ahol erre a kiegészítő tábla felhatalmazást ad. Legyünk körültekintőbbek, hiába véd minket a KRESZ, az autósokban lassabban rögzülhetnek az új szabályok.  Húzódjunk szigorúan jobb oldalra. Lehetőségeink szerint kerüljük a parkoló járművek melletti szoros haladást, egy hirtelen elénk nyíló ajtó komoly kellemetlenségeket okozhat.

A zebra

Zebrán áthaladó gyalogosnak minden közlekedési eszközzel, így a biciklivel szemben is elsőbbsége van. Kritikus pontja a gyalogos-kerékpáros-autós közlekedésnek, nem lehet elégszer hangsúlyozni: zebrán csak a gyalogosokra vonatkozik az elsőbbség. Gyalogosnak pedig csak abban az esetben számít a bringás, ha a zebra előtt leszáll és tolja a biciklijét.

©

Szondáztathatnak a biciklimen?

Bár a bringásokra vonatkozó zéró tolerancia – a főútvonalon való közlekedést kivéve – valóban kikerült a jogszabályokból, az előírás szerint a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban kell lennie a biciklisnek. De ne is feltétlenül csak a bírság, hanem magunk és mások biztonsága érdekében tartsuk ezt mindig szem előtt.

Kötelező tartozékok

Ha nappal van, ha este, kerékpárunkon kötelezően szükséges bizonyos láthatósági és világító eszközök megléte. Legalább az első keréken egy darab borostyánszínű küllőprizma, az első, fehér fényt adó, a hátsó, piros fényt adó világítás és a kerékpár hátuljára szerelt piros színű fényvisszaverő prizma. Lakott területen kívül, illetve rossz látási viszonyok között magunknak is láthatósági, fényvisszaverő ruházatot kell viselni.

Alapos közúti ellenőrzések alkalmával ellenőrizhetik még a csengőt és a két, egymástól függetlenül működtethető féket is.

A Generali a Biztonságért Alapítvány gyűjtése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!