szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Az iwiw és a hozzá hasonló közösségi oldalak létrehozását...Az iwiw és a hozzá hasonló közösségi oldalak létrehozását az az elgondolás vezette, hogy az emberek valószínűleg szívesen keresik majd meg a világhálón régi ismerőseiket, s veszik fel újra a kapcsolatot az egykori barátokkal, évek óta nem látott, távoli rokonokkal. Azt azonban senki sem gondolta volna, hogy a dolog fordítva is működhet: a couchsurfingnek nevezett utazás során a merész vállalkozók – egy rövid e-mail-váltás után – vadidegenek gondjaira bízzák magukat, s néhány napra igénybe veszik a vendégszeretetüket. Mivel a dolog az esetek nagy részében jól sül el, ezért nem csoda, hogy ma már több százezer ember választja a világlátásnak ezt a költségtakarékos módját.

Bár a couchsurfing (az angolul bátortalanabbul megszólalók kedvéért „kaucsszörfing” a helyes kiejtés, s magyarul „kanapéutazásként” szokták fordítani) köré ideológiát is kerítettek a kitalálói, s a béke és a népek közti barátság erősítőjeként értelmezik a különleges barangolási formát, a szörfözők zöme elsősorban az ingyenes szálláslehetőség miatt találja vonzónak a lehetőséget. A tagság elnyeréséhez mindössze egy ingyenes regisztrációra van szükség, amelynek során azonban érdemes minél több adatot megadni magunkról (köztük olyan bizalmasakat is, mint az útlevélszám, vagy a személyi igazolványunk száma), és fényképet is feltölteni az oldalra, hogy a leendő szállásadóink számára nyíltnak és rokonszenvesnek tűnjünk. Körülbelül 5 ezer forintnyi díj ellenében áteshetünk egy rövid ellenőrzésen is a honlapok gazdái részéről, aminek az az értelme, hogy ezzel megbízható személyként leszünk elkönyvelve, akit bátran ajánlanak a többiek figyelmébe. Az ügyes szűrőknek köszönhetően meglepően kevés a negatív visszajelzés: a couchsurfing nevét viselő honlap 318 ezer látogatója közül például alig 300-an számoltak be valami rossz tapasztalatról.

A regisztrálás után nincs más teendőnk, mint felvenni a kapcsolatot a megismerni kívánt város egyik „kanapéutazójával”, egyeztetni vele az érkezésünk időpontját, aztán a szerencsére bízni magunkat. Ha előrelátóak akarunk lenni, már most akár 2008 márciusára is lefoglalhatunk egy helyet egy fapados gépen, s így például egy londoni oda-vissza utat 15–18 ezer forintból megoldhatunk. A vendéglátók bármilyen szállást felajánlhatnak az érkezőknek: ha jó csillagzat alatt születtünk, akkor egy kényelmes szobát, ha nem, akkor csak sátorozási lehetőséget a kertben. A rendszer előnye, hogy nincs szükség a jótétemény viszonzására, ugyanakkor a couchsurferek legtöbbje kötelességének érzi, hogy potenciális szállásadóként is szerepeljen a honlapon.

„Volt, akit az adatlapja alapján riasztónak találtam, de a további levelezések és a személyes megismerkedés után az előítéletem szimpátiába csapott át” – ad rövid ízelítőt a couchsurfingből egy 25 éves egyetemi hallgató, aki „kanapéutasként” egy hetet töltött el Olaszországban és öt napot Hongkongban, illetve vendéglátóként több mint egy tucat embernek biztosított magyarországi szállást. Új barátaival többé-kevésbé azóta is tartja a kapcsolatot, havonta legalább egyszer időt szakít a velük való beszélgetésre. Neki egyébként a testvére is szorgalmas couchsurfer, aki nemrégiben 58 nap alatt végigbiciklizte Amerikát a keleti parttól a nyugatiig, s közben az esték nagy részét az interneten megismert barátok házaiban töltötte. Ez a fajta szálláskereső mód valószínűleg országon belül is működne, de egyáltalán nem jellemző, hogy a honlapon magyarok keresnének meg magyarokat, hiszen az igazi kihívást a külföldön való elboldogulás jelenti.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!