szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Miközben egyre többen vesznek fel áru- és lakáshitelt, utazás miatt nem...

Miközben egyre többen vesznek fel áru- és lakáshitelt, utazás miatt nem szívesen veri magát senki adósságba. Legalábbis a statisztikák erre utalnak. Alig pár tucatra tehető azok száma, akik eddig kölcsönből szerettek volna repülőjegyet vásárolni, pedig a szolgáltatás már 3 éve elérhető.


Önerő nélkül egyszerre több repülőjegy is vásárolható kamatmentesen, legfeljebb170 ezer forintig  – hirdette a Malév és a Cetelem 2004-es sajtóközleménye. Azóta már több tucat utazási iroda is népszerűsítette a szolgáltatást, mégsem álltak sorban a jelentkezők. Tavaly mindössze néhány tucat utazási hitelkérelem érkezett be, értékük legfeljebb tízmillió forintos nagyságrendben – tudatta a Cetelem Bank

Az alacsony keresletre három éve még leginkább az lehetett a magyarázat, hogy újdonság a piacon. A helyzet azonban nem változott: ma sem divat eladósodni utazás miatt. A kölcsön iránti érdeklődés annak ellenére csekély, hogy hasonló feltételekkel kínálják, mint a lakosság körében igen népszerű áruvásárlási hitelt.  A jelenség hátterében szakemberek szerint az állhat, hogy Magyarországon eddig azok mentek nyaralni, akiknek volt rá pénzük.

Nem csábítja a nyaralni vágyókat az sem, hogy a utazási kölcsönhöz nincs szükség önerőre, nincs hitelbírálati díj és kezelési költség sem. Ráadásul a hitelbírálat és a jegyvásárlás is egy helyen zajlik és legfeljebb 15 percig tart. Aki mégis kölcsönből fedezi nyaralását, általában nem használja ki a másféléves futamidőt. Az utazáshoz igényelt hiteleknél népszerűbbek  azok a hitelek, amelyek futamideje egy év, vagy annál rövidebb, mert ezeknél jobb a fizetési fegyelem is. Igaz az utazási hitelek még nem képviselnek jelentős hányadot a bank portfoliójában, de a pénzintézet középtávon a piac fokozatos fejlődésére számít.

Szakemberek szerint a futamidő csökkentése növelné a szolgáltatás iránti érdeklődést, a legtöbb légitársaság azonban nem kísérletezik. A Sky Europe-nál Pillanatnyilag nem lehet hitelre jegyet vásárolni, és a légitársaság a közeljövőben sem tervezi bevezetni ezt a szolgáltatást – tudta meg  a Travelline. Arra viszont van lehetőség, hogy az utasok repülőjegy lefoglalása utan 24 órával, de legkésőbb az indulás előtt egy nappal fizessék ki a jegy árát. Feltéve, ha az ügyfél a telefonos helyfoglalási központon keresztül rendeli a jegyet.

A Wizz Air szintén nem ad el hitelre repülőjegyet. Más kérdés, hogy van egy pár nap haladék, amit elfogad a fapados légitársaság, ha átutalással és a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül vásárol valaki a jegyet. Ebben az esetben 5 napja van az utasnak arra, hogy a pénze megérkezzen a Wizz Air számlájára és csak innentől kezdve érvényes a foglalás. Az azonnali fizetés az üzleti modell része, ezért nem változtatnak rajta, ráadásul a Wizz Air eddigi tapasztalata azt mutatja, hogy a vásárlók nem is igénylik a hitelfelvételi lehetőséget.

Más a helyzet Nyugat-Európában, ahol utazásra ugyannyi hitelt vesznek fel, mint árura. Elsősorban a  drága, többmillió forint értékű nyaralásokhoz kérnek kölcsönöket. Magyarországon leginkább százezer forintnyi támogatásra lenne szükségük a nyaralni vágyóknak, de többségük inkább az utazás időpontját, mint a fizetést halasztja el.
Töltsd föl magad, nyerj egy utazást!
Utazni fillérekért?
VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!