HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Mielőtt belevágna egy újabb diétába, jó, ha tudja, hogy ilyenkor krízisállapotba kerül, és extrém módon befolyásolható.

Az evési gondokkal küzdők általában azt kívánják, hogy egy szaktekintély írja elő, miből mennyit egyenek. Aki elvárja, hogy pontosan előírják neki, mit tegyen, az nem a saját igényei, szükségletei alapján választ ételt, mozgásprogramot. Az egyénre szabott életmódprogram hiányában azonban garantált a kudarc, ami erősíti a tehetetlenségérzést és azt a tendenciát, hogy az egyén mástól várja a segítséget.

Az előre legyártott, dobozokba csomagolt menüsorok azt sugallják, hogy minden ember egyforma, ugyanazok a problémái, szükségletei. Miért költenek az emberek havonta tízezreket újabb és újabb fogyókúrás szerekre? Miért örvendenek töretlen népszerűségnek a gyors fogyást hirdető diétás porok, ha már bebizonyosodott, hogy kizárólag az életmódváltás lassú, következetes, az egyéni szükségleteket és lehetőségeket szem előtt tartó programja vezethet tartós eredményre? – teszi fel a kérdést Lukács Liza fogyókúrával, evészavarokkal foglalkozó szakpszichológus a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában megjelent A diéta mint üzlet című cikkében.

A beszűkültség állapota
©

Ennek egyik oka, hogy az emberek jelentős részének a befolyásolhatósága a diétázás hatására növekszik. A befolyásolhatóság előfeltétele a beszűkültség állapota: ilyenkor az egyetlen szempontú gondolkodás kerül előtérbe, a személy figyelme azokra az információkra koncentrál, amelyek mielőbb csökkentik a benne keletkezett stresszt. Érzelmi szempontból tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érzi magát. Fél a kudarctól, de sokat gondol rá.

Az evészavarok hátterét vizsgáló kutatások megállapították, hogy a korlátozó evés feltételei mellett (ilyen a legtöbb klasszikus diéta) az emberek önértékelése csökken, és nagyon sokat gondolnak evésre, ételekre. Ha a diétázó személy életében az evéssel, étellel, testedzéssel, külső testi megjelenéssel kapcsolatos tartalmak kitüntetett jelentőséget kapnak, az fokozza a beszűkülés lehetőségét, s ez által a krízis kialakulását.

A krízisbe került személy talajvesztetté, kétségbeesetté, ezek hatására különösen befolyásolhatóvá válik. Úgy érzi, hogy az eddig kontroll alatt tartott dolgai kicsúsznak a kezéből, tehetetlen. Ebben az állapotban, amikor úgy érzi, hogy önmaga kevés, különösen jól jön a „segítség”. Például egy drága, de garantált, gyors fogyást ígérő szer vagy módszer formájában, amelyet már „számtalan ember alkalmazott a világ minden táján”.

Ha érdekli az ördögi kör, melybe a diétázók kerülhetnek, és a sikeres fogyókúra feltételei, olvassa el Lukács Liza cikkét: teljes terjedelmében a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában található, mely az egymásra hatással, befolyásolással, manipulálással foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Hogyan küzdjünk meg az élet nehézségeivel? című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban